Hogy lehet lakást kiadni szabályosan? Minden, amit az adózásról és a bírságról tudni kell
Sajnos sokan feketéznek, pedig kisebb tételről van szó, mint gondolnád.

kulcs-lakas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakáskiadás ma nagyon népszerű hosszú távú bevételi forrás azoknak, akik egy számukra felesleges ingatlannal, lakrésszel vagy szobával rendelkeznek, de az sem ritka, hogy az ingatlant épp befektetési céllal vásárolja a tulajdonos.

Bár a tapasztalatok szerint sok tulajdonos nem vesz erről tudomást, a bérleti díjból befolyó összeg valójában adóköteles. Az 1995. évi CXVII. törvény szerint ugyanis a bérbeadás önálló tevékenység, ha azt magánszemélyként teszi a lakás tulajdonosa.

Nem számla kell

A NAV honlapján arra is felhívja a figyelmet, hogy míg a néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatáshoz kötelező az adószám, a hosszú időre szóló bérbeadás magánszemélyként is végezhető. A nem turisztikai célú bérbeadás alapesetben - tehát külön igény nélkül - áfamentes, ezért számla helyett átvételi elismervényt kell kiállítani a lakbérről, amivel nyomon követhető a bérbeadó bevétele.

A hivatalos bérbeadók előtt két lehetőség is áll a jövedelem elszámolására. Az egyik út a tételes költségelszámolás: itt egy vállalkozáshoz hasonlóan jegyezni kell a lakbérből származó bevétel mellett az igazolt költségeket, a számlákat, a felújítási, karbantartási költségeket és az amortizációt.

A másik választható út, hogy a bevételből 10% költséghányadot vonnak le, így állapítják meg a jövedelmet, ami után negyedévenként kell adóelőleget fizetni, az adóbevallásban pedig önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni - szerepel a NAV tájékoztatásában. Az adó mértéke pedig 15%.

Ha egy magánszemély a bérbeadásból több mint egymillió forint jövedelemre tesz szert, akkor a személyi jövedelemadón felül a teljes összeg után 14% egészségügyi hozzájárulást kell megfizetni.

A lakáskiadásnál először írásbeli szerződést kell kötni közjegyző előtt, ami a bérlőt és a bérbeadót egyaránt védi a törvény előtt. A szerződésnek minden részletre ki kell térnie a költségektől a jogokon és kötelezettségeken át a felmondási feltételekig.

Fontos tudni továbbá, hogy a jogszabályok egészen mást írnak elő, ha a tulajdonos a lakást rövid távra, turisztikai célra adja ki, ebben az esetben ugyanis szolgáltatást is nyújt a bérbeadó, amihez adószám szükséges. De arra is figyelni kell, hogy a garázs bérbeadása például áfaköteles, és ugyanebbe a körbe tartozik az is, aki egy uniós tagország tanulójának vagy dolgozójának adja bérbe az ingatlant.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nem éri meg feketén

Bár a hivatalos út pepecselősnek és drágábbnak tűnik a fekete lakáskiadásnál, a bérbeadás évente valójában néhány tízezres nagyságrendű költséggel jár, míg egy esetleges mulasztási bírság összege ennek sokszorosa lehet. 

Az adófizetés és az adóbevallás kihagyása esetén ugyanis a bérlők és a tanúk meghallgatását követően állapítják meg a bérlés időtartamát és a jövedelem mértékét, a megfizetetlen adóhátralék mellett pedig mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot is kell fizetni. Utóbbi a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része, míg előbbi az adóhiány 50 vagy akár 75%-a is lehet, több év esetén tehát milliós nagyságrendeket is elérhet.

Ezt is szeretjük