Így vegyél lakást milliókkal olcsóbban!

Hitelhez most nehezebb jutni, olcsó lakáshoz azonban annál egyszerűbb. Nincs elegendő pénzed? Eláruljuk, hogyan lehet mégis saját lakásod!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankok szigorítottak a hiteligénylés feltételein, a kormány pedig számos támogatást szüntetett meg, mely korábban alkalmas volt az önerő pótlására.

A helyzet e tekintetben egyáltalán nem kedvez azoknak, akik mostanában terveztek ingatlant vásárolni. Ám nem szabad elfeledkezni azokról a lakástulajdonosokról, akik a devizahitelek megnövekedett törlesztőrészletei miatt kénytelenek megválni a lakásuktól: ők ugyanis sokszor áron alul kínálják az ingatlanokat, arról nem is beszélve, hogy most alkudni is jobban lehet, mint korábban.

Sőt, ha nem ragaszkodsz az álmaidban élő otthon képéhez, és egy kicsit engedsz az igényeidből, most akár milliókkal olcsóbban juthatsz saját lakáshoz!

Iker- és sorházi lakások jóval olcsóbban

A különálló, nagy kerttel rendelkező családi házak még most is jóval keresettebbek, mint az iker- és sorházak. Ez utóbbiak népszerűtlensége elsősorban a kényelmes megközelíthetőség hiányában rejlik, valamint abban a sztereotípiában, hogy a vékony falak mellett az embernek nincs nyugalma a szomszédoktól. Ebben az esetben pedig mi értelme a társasházi lakást egy ikerházra cserélni? Nagyon is sok. Az iker- és sorházi lakások ugyanis többek között az említett szempontok miatt kevésbé kelendőek. Általában olcsóbban is kínálják őket, arról nem is beszélve, hogy kitűnő alkupozícióban vannak azok, akik ezeket a lakásokat keresik.
Ha olcsóbban szeretnél lakáshoz jutni, érdemes hát a sor- és ikerházak között is szétnézni - a használtak esetében akár 10%-ot is lehet most alkudni az árból. Ha pedig a vékony falak zavarnak, megnyugtathatunk: utólagos szigeteléssel könnyen kiküszöbölheted a zajt.

Új építésű lakások előnyben

A válság eddig elsősorban a használt lakások piacán érződött, a kereslet hiánya miatt ugyanis a tulajdonosok kénytelenek voltak az utóbbi időben engedni - gyakran nem is keveset - a korábban már-már irreálisan magasra tett árakból.

A hiteligénylés feltételeinek szigorítása és a támogatások megszüntetése miatti keresletcsökkenés következtében azonban ma már az új építésű lakások tulajdonosai is bajban vannak: az értékesítők a korábbinál jóval kevesebb ingatlant tudtak eladni az utóbbi időben, az áfaemelés pedig csak tovább ront a helyzeten. Mindez azonban ugyancsak a vevők malmára hajtja a vizet, akiknek a hazai ingatlanpiaci helyzet most kiváló alkupozíciót biztosít.

Az új építésű lakások között továbbá azért is érdemes nézelődni, mert a beruházók most rendkívüli akciókkal igyekeznek előremozdítani az értékesítést, hogy minél hamarabb megszabadulhassanak az eladatlan ingatlanoktól. Van, ahol akár 15%-ot is engednek az árból, máshol ismét előkerültek az olyan kedvezmények, mint az ajándék konyhabútor, parkolóhely, teremgarázs. Sőt, akad olyan projekt is, ahol a beruházó vásárlás esetén vállalja, hogy átveszi a vevő régi lakását, vagy már a hirdetésben jelzi, hogy lehetőség van alkudni az árból.

Jó, ha tudod!
Bár a hiteligénylés feltételei szigorodtak, az új építésű lakások vásárlását még mindig jobban támogatják a bankok, mint a használtakét, nem is beszélve a várhatóan októbertől igényelhető lakástámogatásokról, melyek szintén az új lakások vásárlóinak jelentenek majd segítséget.

Utcára néző, földszinti lakások - milliókkal olcsóbban

Az ingatlanpiacon ma is a másfél-két szobás, második vagy harmadik emeleti, erkélyes, napsütötte lakások a népszerűek, illetve azok a két-három szobás családi házak, melyekhez kert is tartozik, és zöldövezetben találhatóak.

Ám ezek egyáltalán nem olcsók, ráadásul az árból sem lehet minden esetben annyit alkudni, mint amennyit vevőként szeretnél. Ha azonban hajlandó vagy engedni egy keveset az igényeidből annak érdekében, hogy saját lakáshoz juss, most akár milliókkal olcsóbban vásárolhatsz ingatlant.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A földszinti lakások iránti kereslet például a mai napig alacsony, a köztudatban ugyanis az él, hogy ezek zajosak, és könnyű prédák a betörők számára. Tény, hogy a használt lakások megfelelő védelmére kevés tulajdonos költ, ám az új építésűek esetében riasztórendszer, portaszolgálat, korszerű ajtók és ablakok gondoskodnak a biztonságról. Ez utóbbiaknak köszönhetően egy földszinti lakás éppen olyan csendes és biztonságos lehet, mint egy emeleti, a különbség csak annyi, hogy az előbbit akár egy-két millió forinttal is olcsóbban szerezheted meg.

Ezt is szeretjük