A legbiztosabb lakáseladási trükkök
Hogyan NE add el?
Irreális árak, fára ragasztott cetlik, és az a bizonyos első benyomás. Valóban eladnád a lakásod? Segítünk!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma egy ingatlan átlagos eladási ideje tíz hónap, amely magába foglalja a két hét alatt eladott és a két évig is árult ingatlan értékesítési idejét is. De hogyan lehet ezt az időszakot lerövidíteni? Mit kell tenni a sikeres eladás érdekében?

Ahogy mások csinálják - rosszul

A használt lakások terén az ingatlankínálat jelentős részét, több mint 50%-át teszik ki azok a tulajdonosok, akik még nem rendelkeznek tapasztalattal lakásuk értékesítésében – meséli Rajnoha Péter, a D.R. Pont Ingatlaniroda ügyvezetője.

- Nem ismerik a kialakult szokásokat, értékesítési csatornákat, nem bíznak az ingatlanközvetítőkben, és úgy érzik, a lakás eladását saját maguknak kell megoldani.

Az árkalkuláció

Első teendőik közé tartozik, hogy "felmérik" a piacot. Az ismerősöknél és a szomszédoknál érdeklődnek, és azt próbálják feltérképezni, hogy mennyiért kínálja a másik lépcsőházban Szabó néni a lakását, vagy a szomszéd utcában Takács bácsi a házát, így a szájhagyomány útján terjedő ár ismeretében állapítják meg, hogy az ő lakásuk mennyit is ér.

A hirdetés

Miután megállapították az árat, a tapasztalatlan eladók első lépésként feladnak egy néhány ezer forintos hirdetést, miközben persze kétségek gyötrik őket, hogy megfelelő áron kínálják-e az ingatlant. Ha megjelenik egy érdeklődő, azonnal arra gondolnak, hogy valószínűleg túl alacsony árat szabtak meg, és talán mégsem kellene elkótyavetyélni a lakást. Ha pedig az érdeklődésből mégsem lesz üzlet, jön a csalódás. Nem értik, hogy a vevő miért nem értékeli a lakásuk előnyeit, amikor őket annyi szép és személyes emlék köti hozzá. Ott születtek, ott nevelkedtek, sőt az ajtófélfán talán még most is látszik a jelölés, hogy ki mikor mennyit cseperedett...

Az első csalódások

Az idő telik, érdeklődő elvétve, de az is komolytalan. Az eladók többsége további hasonló sikertelen hirdetési akciók után végre beadja derekát, és egy közvetítőhöz fordul, aki teszi a dolgát, megtekinti az ingatlant, megbecsüli az értéket és az eladhatóságát. Általában ez nem egyezik meg a tulajdonos elvárásaival, ezért a tulaj levonja a következtetést: az ingatlanos nem ért hozzá, téved, vagy a gyors haszon reményében irreálisan alacsony árat mond.
Az eladó ekkor másik irodához fordul, majd harmadikhoz, esetleg negyedikhez, miközben olyan feltételeket szab, minthogy az általa képzett ár lehet csak az alapár, az iroda erre tegye rá a munkadíját, itt meg ott ne hirdessék az ingatlant, mert ezeken a helyeken ő akar hirdetni, ráadásul táblát se tegyenek ki, mert akkor a szomszédok is megtudják. Az irodák többsége ennek ellenére felveszi a megbízást, hiszen tudják: amit a szakember nem tudott, azt az idő elintézi, azaz szép lassan meggyőzi a tulajdonost, hogy árelképzelése irreális, és csak akkor nyílik majd esélye az eladásra, ha az árat a piac által is elfogadott szintre módosítja.

Az ár mellett az első benyomás is számít!

A kezdő eladó ekkor szembesül a ténnyel: az ár önmagában nem garanciája a gyors értékesítésnek. A gépkocsitulajdonosok mind tudják, ha egy autót koszosan, piszkosan, teleszórva személyes holmikkal visznek ki az autópiacra, sokkal nehezebben lehet eladni, mint a mellette álló hasonló, de kitakarított, csillogó-villogó járművet, és hát ez a lakásokkal, házakkal sincs másként.

A felmérések szerint a vásárlók ugyanis az első tíz másodpercben döntenek, a többi időt már csak arra szánják, hogy bebizonyítsák maguknak az első benyomásuk helyességét.
A reális áron történő gyors értékesítés az eladóra is feladatokat ró, hiszen a kedvező első benyomás érdekében a lakást, házat elő kell készítenie a bemutatásra: ki kell javítania a kisebb hibákat, semleges színűre kell festenie a rikító falakat, el kell pakolnia a személyes holmikat, és jól teszi, ha a zsúfolt részeket is átrendezni úgy, hogy tágasabb benyomást keltsen a helyiség.

Ház esetén az udvart is rendbe kell rakni, a kerti bútorokat szépen elrendezni, az egyéb holmikat pedig elpakolni.
A rend és a tisztaság ugyanis rendkívül fontos!

Jó, ha tudod, hogy csak ezek után kerül a lakásod valóban eladásra kész állapotba, és innentől kezdve van csak esélyed a gyors értékesítésre. Ha pedig nemcsak tudomásul veszed, de alkalmazod is ezeket a tanácsokat, akkor könnyen lerövidítheted a vevő megjelenéséig eltelő kétségekkel, reményekkel és csalódásokkal teli időszakot!

Ezt is szeretjük