Hiába fizeted a fűtést, kikapcsolhatják: nagyon figyelj a számládra!
Nem mindenki teszi meg, pedig nagyon fontos lenne alaposan átnézni a közüzemi számlákat.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan vannak, akik nem foglalkoznak túl sokat a kiküldött közüzemi számláikkal, egyszerűen csak leszakítják róluk a csekket, és befizetik a többi kiadással együtt. Ha azonban valaki nem figyel eléggé, amellett, hogy a tévedéseket sem fedezi fel, maga is komoly hibát követhet el.

Érdemes ezért minden hónapban átnézni a számlákon szereplő összegeket, már csak azért is, mert egy apró figyelmetlenség - például, ha nem az adott hónapot fizeted be - is plusz költségekhez, adóssághoz vagy akár a szolgáltatás kikapcsolásához is vezethet.

Havi bediktálás vagy részszámla

A szolgáltatók - például a gáz és az áram esetében - általában kétféle lehetőséget kínálnak a költségek kiegyenlítésére.

Az egyik alternatíva a részszámla, melynek összegét a becsült éves fogyasztás alapján számolják ki: egy évben a fogyasztók általában 11 részszámlát kapnak, a 12. hónapban pedig a hivatalos leolvasott adatok alapján elszámoló számlát vehetnek kézhez.

A másik változat az, amikor a fogyasztó havonta diktálja be a fogyasztását. Ezt ma a telefonhíváson kívül sms-ben, illetve online is meg lehet oldani. Általában ilyenkor is 11 számlát küldenek, a 12. pedig szintén elszámoló számla, amely nem a fogyasztó közlésén, hanem a hivatalos leolvasáson alapszik.

Mindkettőnél érdemes figyelni

Ha a bediktálást választod, a számlán mindig ellenőrizd, a mennyiség megfelel-e az általad közölteknek, emellett arra is nagyon figyelj, levonták-e a végösszegből az esetleges támogatások összegét, például, ha lakásfenntartási támogatást igényeltél.

Kamu rezsicsökkentő módszerek
Számos csodaszerkezetet hirdetnek úgy, hogy képes drasztikusan lefaragni a költségeidet. Kattints ide, és tudd meg róluk az igazat!

Mindemellett a számlákon már azt is látni lehet, a rezsicsökkentés révén milyen kedvezményben részesültél az adott hónapban. Ha korábban esetleg volt túlfizetésed, szintén ellenőrizd, ezt levonták-e a hó végi összegből.

Mindkét számlatípus esetében fontos, hogy megőrizd őket, legalábbis az elszámoló számla kiérkezéséig, hogy ki tudd kalkulálni, megfelelően számoltak-e a szolgáltatónál, a hibalehetőség ugyanis bármikor fennállhat. Mindemellett ügyelj rá, hogy a mérőóra hitelessége se járjon le, ez ugyanis eredményezhet hibás mérést.

Így csökkentsd egyszerűen a kiadásokat!

A fűtésszámla komoly kiadást jelenthet, viszont ügyes trükkökkel lefaraghatsz belőle. Nézd meg a videót, és hallgasd meg a szakértőt!

Részszámlák esetén erre nagyon vigyázz!

Ha részszámlákat kapsz, különösen érdemes résen lenned, több olyan szolgáltató is létezik ugyanis, mely gazdasági vagy éppen környezetvédelmi szempontok miatt egy borítékban akár három részszámlát is kiküld az egymást követő elszámolási időszakokról.

Fontos azonban, hogy jól nézd meg a sorszámukat, nem mindegy ugyanis, melyiket fizeted be előbb, még akkor sem, ha a rajtuk szereplő összegek megegyeznek. Ha ugyanis egy későbbi hónapot fizetsz be, az adott határidőre vonatkozó számlát viszont nem, azt úgy értelmezik, hogy nem fizettél határidőig, ami miatt késedelmi kamatot is tehetnek az összegre, nagyobb kavarodás esetén pedig akár ki is kapcsolhatják a szolgáltatást.

Teendők a fűtésszezonban
Ha szeretnél minél alacsonyabbra redukálni a fűtési költségeidet, számos praktika közül választhatsz. Kattints ide, és ismerj meg néhány dolgot, amit érdemes megtenned!

Nem nehéz ugyanis ilyen módon létrehozni a 60 napot meghaladó fizetési késedelmet, különösen, ha a fogyasztó nem figyel különösebben a fizetési felszólításokra sem, annak biztos tudatában, hogy fizetett.

Ezt is szeretjük