Milyen gyakran tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt? Ha ezt csinálja, már kellett volna
Alfonso Bialetti találmánya ma is a mindennapi élet része.

kotyogos
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

Szuperkönnyű hidratálók fényvédővel: nem lesz zsíros a bőröd »

Lagerfeld után: a Chanel gyönyörűen emlékezett a tervezőre »

A magyar modell gyönyörű menyasszony lenne: mesebeli fotók készültek róla az ausztrál Vogue-nak »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kávézás szokása Európába a 17. században érkezett meg. A kávéházakban üldögélés és a forró, élénkítő ital fogyasztása azonban hosszú ideig csak a jómódúak kiváltsága volt.

A sokáig egzotikus kuriózumként kezelt ital pusztán a 20. században vált a hétköznapi élet részéve, egy bizonyos Alfonso Bialetti nevű olasz úriembernek és a kotyogósnak köszönhetően.

A kotyogós meghódította a világot

Bialetti neve és logója - a szimpatikus, bajuszos emberke - ma is ott virít sok kotyogós kávéfőzőn. A sima főzőlapon melegíthető találmánya 1933-ban kerülhetett először az olasz háztartásokba Moka Expressz néven. Az 1950-60-as évekre - Bialetti fia, Renato üzleti érzékének köszönhetően - már világszerte ismerték a kotyogóst, mely nyolcvan év múltán ma is az egyik legikonikusabb Made in Italy terméknek számít.

Milyen gyakran tisztítsd a kotyogós kávéfőzőt?

A hazai háztartásoknak is nélkülözhetetlen kelléke, valószínűleg még azokban a konyhákban is ott lapul a szekrény mélyén az egyszerű kotyogós, ahol már jó ideje kávégéppel főznek. Ha te rendszeresen használod, ne légy hálátlan vele, fontos a gyakori karbantartás, elengedhetetlen, hogy időként megtisztítsd a vízkőtől és a kávélerakódásoktól.

Sokan állítják, hogy a kotyogóst nem kell tisztítani, ám, aki nem teszi meg, az idővel a kellemes aromák helyett zaccos, égett ízt fog tapasztalni. Ha pedig a vízkő és a zacc eltömíti a szűrőt, gyanús, szörcsögő hangot fogsz hallani kávéfőzés közben. Az időnkénti tisztítás tehát elengedhetetlen, rendszeres napi használat esetén havonta egyszer ajánlott. De, ha a fenti, gyanús tüneteket tapasztalod, biztosra veheted, hogy már meg kellett volna tenned.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kihűlt kávéfőzőt csavard szét, és mosd el alaposan langyos, mosogatószeres vízzel, és a szűrőt is tisztítsd meg a zacctól. Ezt követően jöhet az ecetes főzés: a kotyogós alját töltsd a szintjelig ecettel, majd csavard össze, helyezd a főzőlapra a kávéfőzőt, és hagyd, hogy a rajta átfolyó ecet átmossa. Ezt követően még érdemes egyszer sima vizet is lefőzni rajta, nehogy az ecetes íz érződjön a kávén. A tömítőgyűrűt sem árt időnként kicserélni.

Vágódeszkát is tisztíthatsz ecettel

Következő cikkünkből megtudhatod, pontosan hogyan érdemes tisztítani a gyakran használt konyhai fa vágódeszkát.

Kép: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük