A személyiségedhez illő konyha
Ha végre rászántad magad, hogy régi, már-már unalmasnak tűnő konyhádba ismét életet lehelj, vásárlás helyett elsőként gondolkozz és tervezz előre!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Mérd fel a már meglévő dolgaidat, rágd át magad a kivitelezés alapjain, és konzultálj szakemberrel is! Ismerkedj meg a legújabb vívmányokkal a konyhaépítés terén! Tájékozottan, jól informáltan sokkal könnyebb a tervezés, és talán nem is fog már olyan megközelíthetetlennek tűnni az a szuperkonyha, amiről eddig csak álmodoztál.

Mielőtt azonban fejvesztve elkezdsz boltról boltra rohangálni, szánj időt a számadásra meglévő dolgaidról!

Készítsd el a konyhád pontos, jól átlátható alaprajzát! Fontos, hogy tisztán lásd, hol mennyi hely áll a rendelkezésedre. Csak ezután jöhet a tervezés valódi fázisa. Gondold végig alaposan, hogyan lehetne a legjobban kihasználni a teret, hol kellene elvenni vagy hozzáadni valamit.

A munkaháromszög

A „munkaháromszög” fogalmát az 1950-es években a konyha kivitelezés terén végzett tanulmányok eredményeképpen vezették be, és azóta ebben mérik a szakemberek a konyhák használhatóságát. A munkaháromszög szárai a legtöbbet használt elemeket, a hűtőt, a mosogatót és a tűzhelyet kötik össze. Egy jól megtervezett háromszögben, főzés közben az embernek a lehető legkisebb utat kell megtennie ezek között.
Ideális esetben a háromszög szárai 1,5 és 4 m közötti hosszúságúak, és az a legjobb, ha nem keresztezi egyéb útvonal. Manapság sokszor kétszemélyes főzőteret, sziget- vagy félsziget rendszerű munkatereket alakítanak ki, beépített grill- és mikrosütőkkel komplikálva az egyszerű, hagyományos „háromszöget”. Ettől függetlenül a munkaháromszög elve az egyik legjobb kiindulási pont a konyhatervezéshez. Ha sok beépített elem lesz a helyiségben, hasznos lehet több ilyen háromszög mentén elrendezni azokat.

A következő néhány példa jól szemlélteti, hogy hogyan lehet a legmaximálisabb térkihasználás mellett hatékony munkaháromszögeket kialakítani.

Egyfalú konyha

Ha kicsi, vagy nyitott a konyhád, általában ez a megoldás a legelőnyösebb: a bútorelemek és a gépek sorban helyezkednek el a fal mentén. Nem ideális, hiszen sokat kell ide-oda rohangálni a tűzhely, a mosogató és a hűtő között.

Folyosókonyha

Ha a konyha két végén nyitott, ez lesz a megfelelő design. Az áthaladó forgalom azonban zavaró lehet majd az itt tevékenykedők számára.

L-alakú konyha

Itt már kiszélesedik a rendelkezésünkre álló munkatér: az elemek két, egymásra merőleges fal mentén helyezkednek el. A tipikus megoldás: a hűtő az „L” alak egyik végében foglal helyet, a tűzhely a másikban, a mosogató pedig középre kerül. Ez az elrendezés kényelmes munkaterületet ad. Jól ki kell találni, hogyan hasznosítjuk a sarkot.

U-alakú konyha

Három, egymásba kapcsolódó fal hozza létre az U alakot. Ez már nagyon kényelmes lehet, gyakran a munkaháromszögön kívül még extra hasznosítható terület is marad.

G-alakú konyha

Ez a megoldás mostanában kezd népszerűvé válni. A praktikus U alakot még egy „félszigettel” toldják meg. Rengeteg lehetőséget rejt magában specializált munkafelületek kialakítására, és védi a kuktát az átmenő forgalomtól. Ugyanakkor esetleg a bezártság érzetét is keltheti.

Ráadásként a „sziget”

Népszerű megoldás mostanában a konyhák újjáépítésekor egy kis sziget kialakítása, ami plusz munkafelületet vagy tárolási lehetőséget jelent, de reggelizőpultként is funkcionálhat. Elzárja a munkaterületet az átmenő forgalomtól, ugyanakkor - ha előnyös az elhelyezése - lazít a térelosztáson, és lendületes látványt nyújt.

Ezt is szeretjük