A kontár szakember 3 ismertetőjele
Szakembernek bárki kiadhatja magát. Ha nem vagy felkészült, azt nemcsak a pénztárcád, de az egészséged is bánhatja!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ami elromolhat, az el is romlik. Ha a párod nem éppen villanyszerelő, sőt, az ezermesterségtől is távol áll, nincs más hátra, szakembert kell hívni.

Az újságok apróhirdetési rovatai nyüzsögnek az ügyesebbnél ügyesebb vállalkozó szelleműektől. A kérdés már csak az, hogy miből tudhatod, hogy valóban remek szakemberre bukkantál, vagy csak egy pénzéhes ezermesterrel van dolgod.

Értsen hozzá, és lehetőleg igazolja

Az első és legfontosabb dolog, hogy ellenőrizd, az általad megbízott iparosnak van-e egyáltalán valamiféle igazolása arról, hogy igen, ért ahhoz a szakmához, amelyben jártasnak mondja magát. Érdeklődj, hogy rendelkezik-e engedéllyel arra, hogy vállalkozó szerelőként dolgozzon, vagy hogy valóban annak a cégnek az alkalmazottja-e, amelyet állít. Sokszor hallani, hogy a papír nem mérvadó, de hidd el, ez esetben mégiscsak megnyugtatóbb, ha tudod, volt már kalapács az overallos tudományos főmunkatárs kezében. Egy szakma mégiscsak azért szakma, mert szakképzettséget igényel.

Ha nem akar számlát adni

A lámpa ég, a víz folyik, és főzni is lehet már. Nincs is más hátra, mint elintézni a piszkos anyagiakat - és annak ellenében számlát kérni. Ha a szerelő megpróbálja elsunnyogni, ne hagyd magad!

Nemcsak azért, mert így a később felmerülő problémák fölött legfeljebb csípőre tett kézzel bosszankodhatsz, hanem, mert egy rosszul bekötött vezeték vagy egy szivárgó gázcső bizony veszélyes is lehet. Ha pedig nincs számla, nincs reklamáció sem, így akármilyen meggyőzően érvel a szakember az olcsóság mellett, állj ki magadért! Ne engedd el anélkül, hogy számlát adna - amit ugyanis ezen megspórolhatsz, annak akár a többszörösét is ki kell majd fizetned a javításokra.

Fontos tudnod, hogy a kontár, vagyis akinek nincs engedélye, az nem is adhat számlát. Így érdemes ezt már rögtön az elején tisztázni, nehogy a munka elvégzése után derüljön ki, hogy nem is számíthatsz a bizonylatra.

Tudtad?
A kormány legújabb ötlete a Számla-lottó, melynek célja a gazdaság úgynevezett kifehérítése. Ha minden kereskedőtől és szolgáltatótól kérsz számlát, és azt szorgalmasan összegyűjtöd, majd a számukat beküldöd a Szerencsejáték Zrt.-hez, sorsoláson vehetsz részt, melyen minden hónapban 1 millió forinttal lehetsz gazdagabb. A Számla-lottó várhatóan 2009 januárjában indul.

Polihisztorok és amatőrök: légy résen!

Eredetileg azért hívtad, hogy kifesse a konyhát, ám úgy tűnik, a szakembered egy született polihisztor: tudja, hogy az ablakaidra ráférne egy csere, a zárak sincsenek teljesen rendben, és a konvektort is alaposan ki kellene tisztítani.
Ha a munkásod mindenről olyan természetességgel beszél, mintha legalábbis két doktori disszertációt írt volna a témában, kezdj gyanakodni. Aki ugyanis látszólag mindenhez ért, az valójában többnyire semmihez sem.

Nem túl biztató az sem, ha a munkás kétpercenként megjelenik az ajtóban, hogy kalapácsot, ragasztót vagy éppen csavarhúzót kérjen. Egy igazi szakember nem jár szerszám nélkül, aki tehát hozzád fordul szögért, csípőfogóért, annak jobb nyomban ajtót mutatni.

Hasonlóan rossz jel, ha hosszan méregeti a vezetékeket vagy a csöveket, miközben egyre vakarja a fejét. Babrál kicsit itt, szöszmötöl ott, de látványosan nem csinál semmit órák óta. Ha ilyesmit tapasztalsz, bátran tedd szóvá, hiszen a te lakásodról, a te pénzedről van szó. Inkább derüljön ki közben, hogy nem a megfelelőt választottad, minthogy túl késő legyen.

Ezt is szeretjük