Kiszolgáltatott helyzetben az albérlők
Miért ragaszkodj a szerződéshez?
Bérleti szerződés hiányában a tulajdonos bármit megtehet. Megéri legalább egy írásos megállapodás.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár albérlet esetén nem te vagy a lakás tulajdonosa, még jogod van ahhoz, hogy - bizonyos keretek között - a sajátodnak érezd, és a saját magánterületednek tekintsd. Ahhoz azonban, hogy ez a valóságban is így legyen, fontos írásbeli szerződést kötnöd a főbérlőddel.

Ezt sokan elfelejtik, vagy hagyják, hogy a tulajdonos lebeszélje őket róla, pedig nem szabad megelégedni az adott szóval. Lehet a főbérlőd akármilyen becsületes, történhet olyan esemény, ami miatt - legrosszabb esetben - az utcára kerülhetsz, egyik napról a másikra. Többek között ez is olyan érv, ami miatt igenis ragaszkodj a szerződéshez - vagy legalább egy egyszerű írásbeli megállapodáshoz.

Legalább egy írásos megállapodásra szükség van

Már említettük, hogy szóbeli megállapodást nem érdemes kötni. Ha komoly, hivatalos szerződésbe nem is egyezik bele a tulajdonos, legalább néhány pontot fogalmazz meg, írd le, és írasd alá a főbérlővel. Gondolj arra, hogy az a papírdarab biztosítja a jóléted. Sok rémtörténetet hallani azzal kapcsolatban, hogy mire képesek a tulajdonosok, ha ez a dokumentum hiányzik. Ha nem akarsz lehetőséget adni főbérlődnek arra, hogy bármikor kitehessen a lakásból, legalább ehhez ragaszkodj.

Első lépésként mindig fontos meghatározni, hogy mennyi ideig szándékozol bérelni a lakást. Ez azért különösen lényeges, mert a tulajdonos dönthet úgy, hogy eladja azt, vagy kölcsönadja a városba költöző rokonnak. Ha nincs benne az időtartam a megállapodásban, akkor bármikor fedél nélkül maradhatsz.

A pénzügyi részekre is térjetek ki: mikor és milyen díjakat kell fizetned, a bérleti ár tartalmazza-e a rezsiköltségeket, a tulajdonos mikor és milyen mértékben emelheti a díjakat, valamint hogyan történik a bérleti díj átadása.
Ha nem szeretnél problémákat a beköltözés előtti és utáni állapotokból, akkor ajánlatos belefoglalni azt is a megállapodásba, hogy pontosan milyen állapotban volt a lakás akkor, amikor bérbe vetted. Kifizetődő egyfajta leltárt készíteni a bebútorozás előtt - például lyukak a falon, törött ablaküveg vagy éppen a bútorok állapota -, hogy bizonyítani tudd, nem a te hibádból történtek, nem a te ott-tartózkodásod alatt. Ezáltal nem a te kötelességed megfizetni a károkat sem.

Fontos!
Amennyiben a tulajdonos egy ilyen egyszerű megállapodásba sem egyezik bele, jobb, ha továbbállsz, mielőtt ő tenne ki az utcára, vagy olyan költségekkel terhelne, melyeket a törvény szerint nincs joga kifizettetni.

Szerződés hiányában bármit megtehet

Ha hagyod magad lebeszélni az írásbeli megállapodásról, sokkal több rosszra számíthatsz, mint amennyi időt megspóroltál esetleg a papírmunkával. Bizonyára te sem szeretnél például úgy hazaérni, hogy éppen ott találod a háziurat a lakásban.

Ha nincs megállapodás, ilyen esetek sajnos bármikor előfordulhatnak. A tulajdonosnak joga van ellenőrizni a saját tulajdonát, a nap bármely szakában, akár akkor is, ha te éppen nem tartózkodsz otthon. Ha szerződésed van, ezt nem teheti meg, mert abban az esetben magánlaksértést követ el, amit jogi útra terelhetsz, hiszen bűncselekménynek számít.

Szerződés hiányában a meghibásodott berendezéseket, a bútorok cseréjét, de rosszabb esetben az elektromos hálózat cseréjének az árát vagy éppen a csőtörés következtében eláztatott szomszédot is neked kell kifizetned. Nagyon ritka az a főbérlő, aki hajlandó ezeket a költségeket állni megegyezés nélkül is. A kiköltözés alkalmával a kaució visszaszerzése is igazi tortúra lehet. Ilyenkor már az összes pénzügyi dologból vita kerekedhet, és a legtöbb esetben nem tehetsz mást, mint azt, hogy beletörődsz a veszteségbe, és mélyen a zsebedbe nyúlsz.

Ha nincs szerződés, nem kell adózni

Jogos a kérdés, hogy, ha mindkét félnek adódhatnak problémái a szerződés hiányából, akkor miért nem akarnak a főbérlők megállapodást kötni.

A válasz egyszerű: így nem kell adózniuk. Sőt, ha az ingatlan bérbeadásából származó bevétel egy évben több mint egymillió forint, akkor a 14%-os egészségügyi hozzájárulást is fizetniük kell - fekete bérbeadás esetén ez sem terheli a tulajdonost. A tiszta haszon tehát elég nyomós indok arra, hogy lebeszéljenek a szerződésről.

Ezt is szeretjük