Hogy kell felolvasztani az ételt? A legtöbben így csinálják, pedig nem szabadna

Nem mindegy, hol olvasztod ki a lefagyasztott ételeket.

Hogy kell felolvasztani az ételt? A legtöbben így csinálják, pedig nem szabadna

Dia

	Bár sokan egyértelműnek tartják, hogy az ételeket szobahőmérsékleten olvasszák fel, ez nem túl jó megoldás, a húsok esetében például, míg a belsejük még fagyott, a kedvező hőmérsékleten a külsejükön a baktériumok jelentős mértékben elszaporodhatnak. A lehető legbiztonságosabb megoldást a hűtőben való felolvasztás jelenti, persze ehhez idő kell, így célszerű előre tervezni.

Bár sokan egyértelműnek tartják, hogy az ételeket szobahőmérsékleten olvasszák fel, ez nem túl jó megoldás, a húsok esetében például, míg a belsejük még fagyott, a kedvező hőmérsékleten a külsejükön a baktériumok jelentős mértékben elszaporodhatnak. A lehető legbiztonságosabb megoldást a hűtőben való felolvasztás jelenti, persze ehhez idő kell, így célszerű előre tervezni.

Dia


                        	Ha ételt olvasztasz fel a hűtőben, tedd jól, lehetőleg légmentesen zárható dobozba, a levegővel és baktériumokkal való érintkezésen kívül így például azt is elkerülheted, hogy bevegye a hűtő szagát, vagy a kiolvasztott lé kifolyjon a hűtőbe, más ételekre.

Ha ételt olvasztasz fel a hűtőben, tedd jól, lehetőleg légmentesen zárható dobozba, a levegővel és baktériumokkal való érintkezésen kívül így például azt is elkerülheted, hogy bevegye a hűtő szagát, vagy a kiolvasztott lé kifolyjon a hűtőbe, más ételekre.

Dia

	Ha nincs elég idő, a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját is bevetheted, a gyorsaság miatt ugyanis így kevesebb idejük van a baktériumoknak a szaporodáshoz. Bár számos étel esetében jó megoldás lehet, a húsoknál kevésbé, nem olvadnak ugyanis egyenletesen, és míg belsejük fagyott marad, külsejük akár meg is főhet.

Ha nincs elég idő, a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját is bevetheted, a gyorsaság miatt ugyanis így kevesebb idejük van a baktériumoknak a szaporodáshoz. Bár számos étel esetében jó megoldás lehet, a húsoknál kevésbé, nem olvadnak ugyanis egyenletesen, és míg belsejük fagyott marad, külsejük akár meg is főhet.

Dia


                        	Húsok olvasztásához sokan ajánlják a forró vizes módszert, ezt azonban semmiképp se válaszd, szintén kedvező ugyanis a baktériumok szaporodásához, emellett a húsok rostjai is sérülhetnek. A hideg vizes kiolvasztás ugyanakkor jó alternatíva: a fagyott húst zacskóba kell csomagolni - legyen jól zárható, simítózáras -, majd hideg vízbe tenni, vagy hideg vizet folyatni rá. A kiolvadásig gondoskodni kell azonban arról, hogy a víz hideg maradjon, ha állóvízben olvasztasz, azt cserélni kell.

Húsok olvasztásához sokan ajánlják a forró vizes módszert, ezt azonban semmiképp se válaszd, szintén kedvező ugyanis a baktériumok szaporodásához, emellett a húsok rostjai is sérülhetnek. A hideg vizes kiolvasztás ugyanakkor jó alternatíva: a fagyott húst zacskóba kell csomagolni - legyen jól zárható, simítózáras -, majd hideg vízbe tenni, vagy hideg vizet folyatni rá. A kiolvadásig gondoskodni kell azonban arról, hogy a víz hideg maradjon, ha állóvízben olvasztasz, azt cserélni kell.

Dia

	Bárhogyan olvasztasz is ki valamit, utána azonnal készítsd el, főzd vagy süsd meg, illetve fogyaszd el, a már felolvasztott ételt visszafagyasztani pedig egyáltalán nem tanácsos.

Bárhogyan olvasztasz is ki valamit, utána azonnal készítsd el, főzd vagy süsd meg, illetve fogyaszd el, a már felolvasztott ételt visszafagyasztani pedig egyáltalán nem tanácsos.

Dia

	Bár a húsok esetében ez a legkevésbé biztonságos megoldás, vannak ételek, amiket, ha muszáj, szobahőmérsékleten is felengedhetsz, ilyen például a gyümölcs, a sütemény, a szendvics vagy épp a lefagyasztott kenyér.

Bár a húsok esetében ez a legkevésbé biztonságos megoldás, vannak ételek, amiket, ha muszáj, szobahőmérsékleten is felengedhetsz, ilyen például a gyümölcs, a sütemény, a szendvics vagy épp a lefagyasztott kenyér.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: