Szétreped a vezeték, és csúnya vége lesz, ha elmulasztod: így fagymentesítsd ősszel a kerti csapot

A fagymentesítéssel sok kellemetlenségtől és kiadástól kímélheted meg magad.

GettyImages-1327799266
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár vége nem azt jelenti, hogy néhány hónapig szüneteltethetjük az udvari teendőket. Ilyenkor is sok tennivaló akad, hiszen készülni kell a télre. Nemcsak a növények védelmére, de a csapra is szánni kell egy kis időt. Legyen bár vezetékes vagy fúrt kút, azt fagymentesíteni kell.

Mivel a kerti csap és csövei vizet szállítanak, valamennyi bennük maradhat, és az könnyűszerrel megfagyhat. Ez veszélyezteti a szerkezet épségét, mert a fagyott víz szétfeszíti a csöveket, és sérüléseket okoz rajtuk, de akár a csapon is. Ez később észrevétlen szivárgást, vízveszteséget okoz, sőt nagyobb csőtörés is lehet a vége. Ne feledkezzünk el róla, hogy a véletlenül, teljesen feleslegesen elfolyt vízért is fizetni kell.

Így kell fagymentesíteni a kerti csapot

A művelet nem bonyolult, de természetesen, ha valaki bizonytalan, hívhat hozzá szakértői vagy hozzáértő, tapasztalt, megbízható segítséget. Aki szeretné, maga is megpróbálhatja elvégezni a fagymentesítést.

Első lépésként el kell zárni a föld alatt, illetve a pincében található téli csapot: az óramutató járásával megegyező irányban ütközésig kell tekerni. Ha ez megvan, akkor a felszínen lévő csap következik: meg kell nyitni, hogy eltávozzon a csövekből a maradék víz. Ilyenkor a víz helyére levegő áramlik. A folyamatot egyfajta hang kíséri. Az a normális, ha egy kis idő után eláll a víz. Ezzel kész is a fagymentesítés. Amennyiben a víz szakadatlanul csordogál, a téli csappal valami probléma lehet, hiszen az szemlátomást nem zárta el a víz útját. Ez esetben vízvezeték-szerelő segítségére lesz szükség.

Nemcsak a csap fagymentesítése fontos, de a slagé is, mivel az is tönkremehet a téli hidegben. A gumicsőből ki kell folyatni a vizet, majd feltekerni és olyan helyre vinni, ahol nem éri fagy, például a garázsba vagy a pincébe. Fontos, hogy árnyas sarokba kerüljön, mert a tűző nap is megárt az anyagának, és a téli napokon is számíthatunk szikrázó napsütésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kerti csap télre való felkészítése egyáltalán nem nagy kihívás, de aranyat ér, mert segít megmenteni a vezetékeket a fagy okozta kártól és a pénztárcát egy borsos kiadástól. Tavasszal ugyanezt a műveletet kell elvégezni visszafelé: megnyitni a téli csapot, majd a kertit, és megvárni, hogy a víz újra feltöltse a csöveket. 

Így gondozd a füvet ősszel

Ha fű nő a kertedben, jó, ha tudod, hogy azt is fel kell készítened a télre. A következő cikkben elolvasható, hogy mit kell tenni ilyenkor a gyeppel, hogy az tavasszal szépen zöldelljen.

Ezt is szeretjük