Levendulamezőn hasznosul a kávézacc (x)
A kávékapszulák alumíniumcsomagolásán túl a kávézacc is újrahasznosítható, ezért érdemes őket szelektíven gyűjtenünk.

2112-978-Kepmeretezes-PR-cikkek-2100x1400
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A használt Nespresso kávékapszulák a kávé elkészítése után is értéket képviselnek: az alumínium egy végtelenszer újrahasznosítható anyag, amely hasznos alkatrészek és használati tárgyak formájában születhet újjá. A kávézacc pedig megfelelő feldolgozást követően komposztálás során hasznosulhat újra, hiszen rendkívül magas nitrogéntartalmának köszönhetően javítja a talaj minőségét.

Kapszulák újrahasznosítása

A Nespresso évek óta visszagyűjti és újrahasznosítja a használt alumíniumkapszulákat. Komposztálás során hasznosítja a kávézaccot, és most a Pannonhalmi Főapátsággal való együttműködése keretén belül egy speciális termesztőközeget gyártatott a használt kávékapszulákból kinyert zaccból, melyet a pannonhalmi levendulamezők talajának javítására használnak, így az újra visszakerül a természetes körforgásba. A kezdeményezés teljes mértékben lokális: a kapszulák a hazai fogyasztóktól származnak, és mind a kapszulák feldolgozása, mind pedig a termőközeggyártás Magyarországon történik.

2112-978-Kepmeretezes-PR-cikkek-02-840x560

Az így hasznosított kávézaccot a Nespresso munkatársai a Pannonhalmi Főapátság Gyógynövénykertjének dolgozóival közösen, saját kezűleg juttatták ki a földre. Az együttműködésük bejelentését közel kétéves közös munka és előkészítés előzte meg, melynek eredményét jövő nyáron csodálhatják meg a látogatók levendulavirágzáskor.

Hamarosan karbonsemleges kávét ihatunk

A Nespresso nemrég nagyszabású bejelentést tett, és vállalta, hogy 2022 végére minden csésze kávéja karbonsemleges lesz. De mit is jelent ezt pontosan? Röviden azt, hogy a lehető legkisebbre csökkentik a kávétermeléshez, a termékek tervezéséhez, gyártásához, szállításához és a cég teljes működéséhez kapcsolódó karbonkibocsátást, és a fennmaradó kibocsátást például erdőtelepítésekkel, illetve regeneratív (talajmegújító) mezőgazdasági rendszerek kiépítésének támogatásával ellensúlyozzák.

2112-978-Kepmeretezes-PR-cikkek-03-840x560

Emellett több téren is segítik a kávétermelőket abban, hogy fenntartható gazdasági gyakorlatokkal biztosítsák a kávé jövőjét, ezáltal pedig a helyi közösségek hosszú távú megélhetését is. Termékeiket az ökodizájn jegyében tervezik, tehát a kávékapszulák, a kávégépek és a kiegészítők is egyre nagyobb arányban újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból készülnek. A kávéfogyasztókkal együttműködve pedig folyamatosan növelik a Nespresso kapszulák újrahasznosítási arányát.

A Nespresso Magyarországon is biztosítja azt a lehetőséget, hogy a használt kapszulákat a vásárlók otthonából gyűjtik össze futárszolgálat segítségével. Emellett a kapszulák a Boutique-okban és az átvételi pontokon, például a postahivatalokban is leadhatók.

Kövesd végig a Nespresso kapszulák újrahasznosításának útját a Boutique-októl kezdve egészen a Pannonhalmi Főapátság levendulaföldjéig! 

 

 (Képek forrása: Nespresso)

Advertisement

Ezt is szeretjük