Kicsattanak az egészségtől a növényeid: így használd a kávét, sört és teát
A mesterséges növényvédő szerek helyett használj természetes csodaszereket, melyek olcsóbbak is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A növényeid csak gondos ápolással lesznek egészségesek, gyönyörűek és dúsan zöldellőek. A megfelelő mennyiségű víz és elegendő fény mellett fontos az is, hogy milyen minőségű és fajtájú virágföldben helyezed el zöld kedvenceidet, továbbá kulcsfontosságú, hogy időnként tápanyaggal is ellásd őket. A virágboltokban ma már számtalan növényvédő szer és tápoldat között válogathatsz, melyek segítenek a növénynek a betegségek, kártevők elleni védekezésben.

Csakhogy ezek egyáltalán nem olcsók, ráadásul az egészségedre ártalmas vegyszereket is tartalmazhatnak. Ha természetes és filléres szereket keresel, nézz szét a konyhádban: a kávézacc, a narancshéj és a sör - egyebek mellett - tökéletesen alkalmas arra, hogy ápold vele kedvenceidet.

Értékes tápanyagok, kártevők elleni védelem

Ha rendszeresen kávézol, semmiképpen ne dobd azonnal a szemétbe a kávéfőzés során keletkező zaccot, ez ugyanis tele van olyan értékes tápanyaggal, nevezetesen nitrogénnel, melyet a savkedvelő növények boldogan felszívnak. A rózsabokrok, azáleák, rododendronok, örökzöldek és kaméliák táplálására nagyszerűen alkalmas.
A hagyományos kávéfőzőben megmaradó zacc erre a célra sokkal jobban megfelel, mint a modernebb típusú kávéfőzőből származó. A csepegtetős berendezésben keletkező ugyanis nitrogénben jóval gazdagabb. Így, ha megteheted, inkább ezt használd növényeid ápolására.

Növényvédelem kertben, balkonon

Ha családi házban laksz, és az otthonodhoz kis kertecske is tartozik, a kávézacc a növényvédelemben is segít. Nagyszerűen védekezhetsz vele például a csigák ellen: a földre szórt kávézacc odacsalja a kis állatokat, melyeket így könnyedén begyűjthetsz.

A macskád sem fogja többé vécének használni a kertedet, ha a növények köré narancshéjból és kávézaccból készített keveréket szórsz. Ez egyben nagyszerű trágya is, amit nyugodtan tehetsz a szobanövények cserepébe vagy a balkonnövények ládájába is.

Ha a muskátli öntözővizébe időnként kávét vagy kávézaccot teszel, még bujábban virágzik majd. Ha vetés előtt a magokat friss kávézaccba forgatod, szebb lesz a termésed. A magra rakódott kávé aromája elriasztja a gyökérevő férgeket és más kártevőket is, a növény körül lebomló kávézacc pedig növeli a talaj tápanyagtartalmát.

Tisztít, táplál, és csodákat művel a növényekkel

A sör is kiváló szer a növények ápolására. Nagyszerűen tisztíthatod vele például a szobanövényeid leveleit, főleg a húsos levélzetűeket, melyeken könnyebben megtelepszik a por. Ha víz és kevés sör keverékével áttörlöd őket, ragyogni fognak.

Az öntözővízbe tett állott sörrel pedig nagyszerűen táplálhatod zöldellő kedvenceidet, a sör ugyanis magas vitamintartalma miatt serkenti a virágzást, és jótékony hatással van a növekedésre. A balkonnövények esetében különösen a muskátlinál hatásos, ha rendszeresen sör és víz keverékével locsolod.

Aszpirin a betegségek ellen, tea az erős növényekért

A sör és a kávé mellett még más csodaszerekkel is védheted a növényeidet - ilyen például az aszpirin. A kertészek egy része az összezúzott tablettát gyökeresedést segítő anyagként használja, vagy vízzel keverve a talaj gombás fertőzéseit igyekszik vele megszüntetni.

Túl nagy mennyiségben azonban égést okozhat, ezért csak fél tablettát oldj fel egy liter vízben, és ezzel ápold a növényeket.
Ecettel pedig számos növénybetegséget, többek között a rozsdagombát, a diplokarponos levélfoltosságot és a lisztharmatot orvosolhatod. Vegyíts el két evőkanál almaecetet két liter vízben, és öntsd az oldatot egy szórófejes flakonba. Permetezd a folyadékot az érintett növényre reggel vagy kora este, amikor nem éri közvetlen napfény. Addig ismételd a kezelést, amíg a betegség elmúlik.

Ha pedig megerősíteni szeretnéd a növényeket, használj teafüvet - de csak azoknál a fajtáknál, melyek kedvelik a savakat. Szórj friss vagy használt teafüvet a szár köré, és fedd be földdel. A nyár közepén ez kifejezetten jót tesz a növényeknek. Locsoláskor a teában lévő természetes csersavak beszivárognak a talajba, és elősegítik a növények fejlődését.

Cikkünk megírásában a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv segített.

Ezt is szeretjük