A tavasz 3 gyönyörű hírnöke a nappalidban

Így tartsd otthon!

Varázsolj illatos tavaszi hangulatot a lakásodba! Ezekkel a csodaszép hagymás virágokkal gyerekjáték lesz.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akkor sem kell lemondanod a színes tavaszi virágokról, ha nincs kiskerted. Néhány hagymás növényt ugyanis egészen nyugodtan tarthatsz cserépben is, amennyiben tisztában vagy vele, mire is van szükség a megfelelő gondozásukhoz.

Jácint - Hyacinthus

Talán az egyik legkellemesebb, legüdébb illatú tavaszi növényünk a jácint. A monda szerint az első jácintok Hyakinthos nevű spártai király földre hullott vére nyomán nőttek ki. Bizonyos kultúrákban pedig az újjászületés szimbólumának tartják.

Egyik fajtája, a kerti jácint - Hyacinthus orientalis – annyira kedvelt volt a 18. század vége felé, hogy több mint kétezer fajtáját nemesítették ki Hollandiában. A jácint zöld, lándzsás levelei tőmagasságban nőnek, virágai kék, fehér, rózsaszín, lila és sárga színekben is pompázhatnak.

Így tarthatod

A virágzás 15-18 °C-on indul be, ám ezt követően ajánlott a lakás kicsit hűvösebb – 5-10 °C-os – pontjára áthelyezni a növényt. Kedveli, ha a földje mindig kicsit nedves, de a pangó vizet kerüld. A frissen ültetett hagymákat tedd sötét helyre, majd miután a növény elérte az 5-10 centiméteres magasságot, helyezd világos, ám hűvös környezetbe. A jácint számára legideálisabb légkört valószínűleg az ablaktáblák között találhatod meg.

Tulipán - Tulipa

A liliomfélék családjába tartozó növény Kis-Ázsiából, illetve Törökországból származik. Időszámításunk előtt 1000-ből maradtak olyan feljegyzések, melyek arra utalnak, hogy az akkori Törökországban már nemesítették őket.

Jellemzően két-három lándzsás, sötétzöld színű levelet hoz, melyek a szár alsó részéről erednek – ám a hosszabb szárú fajtáknál előfordulnak felsőbb állásúak is. A virágai felfelé néznek, kehely vagy csésze alakúak, és hat lepellevél alkotja őket.

Színük rendkívül változatos, lehet rózsaszín, piros, sárga, narancs, fehér vagy krémszínű, de gyakori az úgynevezett cirmos is, a cakkozott szirmúról és éjfeketéről már nem is beszélve.
Így tarthatod

Leginkább a lakás naposabb pontjain érzi jól magát. Ügyelj rá, hogy jó vízelvezetésű, laza, humuszban gazdag talajban éljen. Vízigénye viszonylag nagy, de két öntözés között hagyd, hogy a föld felszíne kicsit kiszáradjon. Legjobb, ha 4-16 °C közötti hőmérsékleten, szórt fényben tartod a tulipánt, ha pedig éjszakára hűvösebb helyre teszed, a virágzás tovább fog tartani. Tanácsos az elnyílt virágfejet eltávolítanod, így a növény nem érlel magot, a hagyma nagyobbra nő, és a következő évi virágzás még szebb lesz.

Nárcisz - Narcissus

A nárcisz kiváló választás akkor is, ha nem igazán értesz a növénygondozáshoz, ugyanis könnyen kezelhető, nem kimondottan igényes növényről van szó. A legtöbb ma kapható nárcisz nemesítés eredménye – melyet számtalan európai és néhány kontinensünkön kívüli fajta felhasználásával értek el. A növény levelei szálasak, felállóak, de bizonyos esetekben lehetnek csavarodottak is.

Virágjuk hat lepellevélből és egy összeforrt – csuprot alkotó – melléklepelből áll. A szirmok legtöbbször sárgák, rózsaszínek, fehérek vagy vajszínűek. Magyarországon természetes körülmények között leggyakrabban a védett csillagos nárcisz – Narcissus augustifolius – fordul elő.

Így tarthatod

Kedveli a lakás félárnyékos helyeit és a laza, jó vízelvezetésű talajt. Ezért ajánlott a virágot tőzeggel kevert földbe ültetni. Földje mindig legyen nedves, de vigyázz, hogy ne öntözd túl – ehhez feltétlenül szükséges, hogy legyenek a cserépen vízelvezető nyílások. A növény számára  az ideális hőmérséklet a 10-16 °C. A virágzás ideje alatt vigyázz, hogy ne érje közvetlen napfény.

Ezt is szeretjük