Tényleg ingyen van, vagy átverés? Lerántjuk a leplet az ingyen albérletekről

Nem minden ajánlat olyan csábító, mint amilyennek tűnik.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha nincs pénzed arra, hogy egyedül finanszírozd az albérletet, és a neten keresgéled a lehetőséget, több olyan hirdetést is találhatsz, mely ingyenes lakhatást ígér. Na, de milyen áron? Mert általában valamit azért elvárnak tőled cserébe, még akkor is, ha ez nem más, mint az, hogy társasága légy egy idős hölgynek, és segíts neki a házimunkában.

Érdemes tehát fenntartással kezelned az ilyen hirdetéseket. Mindig tájékozódj, ki az, aki felajánlja, és ha a legkisebb gyanú vagy ellenérzés felmerül, inkább mondj nemet az ajánlatra. Nézd meg, melyek a hirdetések leggyakoribb típusai.

Idősgondozás

Előfordul, hogy idősgondozásra keresnek valakit, aki ott is lakik a gondozottal. Ez akár jól is elsülhet, mert lehet, hogy csak a mindennapos háztartási teendők elvégzéséről van szó, de alaposan járd körül, hogy érdemes-e belevágnod, mert akár egy teljes állásnak is megfelelhet, és kellemetlen helyzeteket eredményezhet, ha nincs gyakorlatod az idősgondozásban.

Ezekből a hirdetésekből kevés van, mert a család általában ismerősön keresztül igyekszik megoldani a helyzetet, és nem szívesen bízza idegenre a rokont.

Munkáért cserébe

Van olyan eset is, amikor kerti munkáért cserébe ajánlanak szállást, illetve valamilyen pozícióval együtt szolgálati lakást is kapsz. Ezek tűnnek a leginkább megbízható hirdetéseknek, mert nem árulnak zsákbamacskát.

8 módszer, amivel végre lakást szerezhetsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az előbbiben lényegében ledolgozod az albérleted árát, de itt azt is érdemes megfontolnod, hogy megéri-e az a pluszmunka neked, amit kérnek cserébe, és nem jönnél-e ki még mindig jobban, ha másodállást vállalnál. Ha a külföldi munka sem akadály számodra, ez az oldal segítségedre lehet abban, hogy munkáért cserébe találj lakást, de nem árt, ha van némi nyelvtudásod.

Lakhatási támogatás

Mielőtt elhamarkodott csereüzletbe vágnál, érdemes körülnézned a támogatások között is, hátha valódi segítséget nyújtanak a szorult helyzetben.

Fiatal nőt

Sajnos az olyan hirdetésekből van több, melyek már küllemükkel elárulják, hogy valami nincs rendben. Ha a hirdetés túl szűkszavú, nem árulja el, mit kell adnod a lakásért cserébe, és hangsúlyozottan fiatal nőt keresnek benne, akkor erős a gyanú, hogy nem teljesen korrekt üzletről van szó.

Valószínűleg szexuális szolgáltatásokra vagy másra pályázik az illető, amibe nem biztos, hogy megéri belemenned. Sokan vadásznak a neten szorult helyzetben lévő diákokra, igyekeznek kihasználni mások nehézségeit, de ezek azok az esetek, amikor bármennyire is költöznél már, jobb, ha nem vágsz bele az üzletbe.

Azért is veszélyes ez, mert az, aki arra hivatkozik a hirdetésben, hogy majd személyesen tisztázzátok a fontos részleteket, arra számít, hogy személyes varázsával bűvöl el, de sajnos az sem kizárt, hogy csapdába akar csalni. Ezért, ha valaki telefonban sem hajlandó részletesebb felvilágosítást adni, felejtsd el az ügyet.

Ezt is szeretjük