Így varázsold újjá a beszürkült függönyöket 200 forintból

5 filléres csodaszer

Vesd be házi praktikáinkat, hogy függönyeid újra fehéren ragyogjanak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy szép fehér függöny igazán fel tudja dobni a lakás hangulatát. Ám sajnos az idő, mint mindenen, a függönyön is fog, és az egykor hófehér anyag később az agyonmosottság látszatát keltheti.

Szerencsére van megoldás, néhány trükkel olyanná teheted a függönyt, mintha új lenne, és nem is kell messzire menned értük. Olcsók, és legtöbbjük a lakásban is megtalálható.

Amit tudnod kell fehérítés előtt

Mosás előtt nem árt alaposan kiporolni a függönyöket, mert a szálak közt megülepedő, letapadó portól is csúnya lehet az anyag színe.

Ha nem túl régiek a függönyeid, mégis elszíneződtek, szinte biztos, hogy ezt a sok, illetve nem megfelelő mosás okozza - a szürkeség kiváló ellenszere a citromlé, amiről bővebben lent olvashatsz.

A hipóval és a klórtartalmú vegyszerekkel, fehérítőkkel vigyázz, mert az ellenkező hatást érheted el velük: megsárgíthatják az anyagot.

Ha szépen összehajtva teszed a mosógépbe a függönyöket, nem fognak annyira összegyűrődni. Mindig lógatva szárítsd az anyagot - az is jó, ha még vizesen akasztod vissza helyére.

Ha odafigyelsz erre a néhány dologra, és alkalmazod az alábbi praktikák valamelyikét, a függönyeid újra szépek és fehérek lesznek.

14 filléres csodaszer

Nézegess képeket!

Elolvasom

Függönyfehérítő csodaszerek

Sós víz

A fehérítés legegyszerűbb módja, ha a függönyeidet nagyon sós vízbe áztatod. Tíz liter vízhez adj egy kilogramm sót, majd ebbe tedd a textíliát. Hagyd állni egész éjszaka, és másnap mosd ki kímélő programmal. Olyan mosószert használj, ami kimondottan fehér ruhákhoz való. A legjobb, ha napon szárítod a függönyt, mert ez fokozza a fehérítés hatását, és a függöny friss, tiszta illatú lesz.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna az egyik legjobb házi fehérítőszer. Ha a függönyök még nincsenek nagyon rossz állapotban, egyszerűen add hozzá a mosószerhez a szódabikarbónát, és a szokásos módon mosd ki őket.

Ha már erősebb az elszíneződés, akkor oldd fel a szódabikarbónát vízben, és ebben áztasd a függönyöket néhány órán át, majd öblítsd át őket. Tíz liter vízhez körülbelül fél kilogramm szódabikarbónát használj. Ez az anyag nemcsak fehérítő hatása miatt hasznos, hanem jó szagtalanító is, így többé a cigaretta- vagy zsírszag miatt sem kell aggódnod.

Trisó

A trisó főleg vízlágyító hatásáról ismert, de kiválóan használható fehérítésre is. Csak keverj össze egy evőkanálnyi trisót a mosóporral, tedd a mosógép adagolójába, és mosd ki a függönyöket a szokásos módon.

Citromlé

Ha a függöny egyértelműen a mosástól szürkült be, és nem azért, mert régi, sokat próbált darabról van szó, egyszerű dolgod van. Áztasd be az anyagot fél órára tömény citromlébe, majd öblítsd át. Ha nem vagy oda a citromlé illatáért, az áztatás után mosd ki kímélő programmal a függönyöket.

Sütőpor

Nagyon szépen fehérít a sütőpor is. Ugyanúgy használd ezt is, mint a szódabikarbónát. Ha az elszíneződés gyengébb, vagy nem régóta tart, elég, ha két zacskó szódabikarbónát elkeversz a mosóporral, a mosógép adagolójába teszed, majd a szokásos módon kimosod a függönyöket.

A hatást fokozhatod, ha nem csupán sütőport, hanem egy kiskanálnyi tengeri sót is adsz a mosóporhoz. Ha viszont erősebb vagy régebbi a szennyeződés, áztasd be a függönyt sütőporos vízbe pár órára, majd öblítsd ki. Ettől nemcsak fehérebb, de puhább és lágyabb is lesz az anyag.

Ismersz más fehérítő praktikát?

Ezt is szeretjük