Így tisztítsd ki a bolyhos, kopott, zsíros szövetkabátot!
Házi praktikákkal
A drága tisztító helyett frissítsd fel magad kedvenc darabodat!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy csinos szövetkabát soha nem megy ki a divatból. Lehet, hogy te is évekkel ezelőtt vásároltad meg kedvenc téli darabodat, de ma is szívesen hordod, az idő vasfoga azonban rajta is nyomot hagy. Egy idő után a legszebb, legellenállóbb szövetkabát is kibolyhosodik, megkopik, vagy foltossá válik.

Ha nem szeretnél tisztítóba rohangálni, mégis újjávarázsolnád megkopott kabátodat, próbáld ki házi praktikáinkat, hogy a megunhatatlan ruhadarab ismét a régi fényében ragyoghasson.

Tüntesd el a zsírfoltokat!

A kabát ujján, illetve gallérján huzamosabb használat után óhatatlanul is zsírfoltok jelennek meg, hiszen ezeken a részeken a szövet állandó érintkezésben van a bőröddel. A zsíros szennyeződéseken a por és a kosz is könnyebben megtapad, a kabát így könnyen piszkolódik.

Ha szeretnél megszabadulni a zsíros foltoktól, spriccelj szénsavas ásványvizet az érintett területekre, majd töröld meg a kabátot egy száraz törülközővel vagy nedvszívó papírral. Ismételd meg a műveletet többször is, hogy a zsír fellazuljon, és a foltot egyszerűen felitathasd.

Ha makacsabb folttal van dolgod, a legjobb, ha háztartási benzint vagy terpentint használsz. A folt alá tegyél nedvszívó papírt, majd csepegtess rá egy kevés benzint vagy terpentint. Mielőtt elkezdene megszáradni, szórj rá sütőport vagy keményítőt, így megakadályozhatod a folt körüli keretképződést. Néhány perccel később porszívózd ki a kabátot.

Sárpöttyök ellen

A legnagyobb óvatosság mellett is előfordulhat, hogy egy száguldó autónak vagy egy mélyebb pocsolyának köszönhetően sárcseppek csapódnak a kabátodra. Az ilyen balesetek olyan gyakran előfordulnak, hogy, ha minden alkalommal tisztítóba vinnéd, egész télen nem hordhatnád a kabátodat.

A drága mosoda helyett inkább - amilyen gyorsan csak lehet - szárítsd meg a cseppeket egy hajszárítóval, majd egy puha kefével dörzsöld meg a foltokat. Az apró szemű homokot egy porszívó segítségével már könnyen eltüntetheted a kabát felszínéről.

Szabadulj meg a bolyhoktól!

Ha csak tisztítóban mosattad is, egy idő után akkor is megjelennek az apró kis szöszök a szövetanyagokon. A bolyhos kis pamacsoktól megszabadulni szinte lehetetlen, hiába szedegeted őket, úgy tűnik, egy helyére rögtön kettő nő. Ennek oka, hogy a kézzel letépett szösz helyén a szövet egyenetlenül törik meg, a sérült szálak pedig felpöndörödnek.

A bolyhok eltüntetéséhez használhatsz drogériákban vagy elektronikai boltokban kapható ruhaborotvát, de egy egyszerű eldobható borotva is megteszi. Feszítsd ki az anyagot, és a kibolyhosodott területen egyszerűen húzd végig a pengét. Nem kell erősen rányomnod, elég, ha éppen hozzáérinted, így az épen maradt szálak nem sérülnek meg, az apró szöszöket azonban eltávolíthatod.

A szövetruhák házilag nem moshatók, de, ha mégis úgy döntesz, hogy a mosógépbe rakod a kabátodat, válassz alacsony hőfokot, kímélő programot és kényes ruhákra kifejlesztett, folyékony mosószert, így minimálisra csökkentheted a szövetszálak károsodását. Sokat tehetsz a további bolyhosodás ellen azzal is, ha vasaláskor egy nedves törülközőt teszel a kabát és a vasaló közé.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Frissítsd fel az anyagot!

Hiába tisztítottad meg elhasználódott kabátodat, ha a kopott szövetről szinte kiabál, hogy a ruhadarab már sok mindent megélt. Az elhasznált szövet felfrissítése nehezebb feladat, mint a foltok eltüntetése, de, ha ragaszkodsz a kabátodhoz, még egy trükköt bevethetsz: keverj el egy liter vízben egy evőkanál szalmiákszeszt, márts bele egy rongyot, erősen csavard ki, majd gyors, határozott, egyenes mozdulatokkal dörzsöld végig a kabátot. Egyetlen kabát sem marad tiszta és friss az idők végezetéig, de ezzel a módszerrel még egy szezonig viselhetővé teheted a megunhatatlan darabot.

Ezt is szeretjük