Így szüntesd meg a zsír- és ételszagot a konyhában egy perc alatt, házi szerekkel

Ha nem bírod az orrfacsaró szagokat, válj meg tőlük egyszerűen és gyorsan.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos elkerülhetetlen, hogy a konyhában terjengő étel- vagy zsírszag olykor-olykor ne üsse fel a fejét még a legalaposabban takarított konyhában is.

Persze, egy szagleszívó berendezés megkönnyíthetné a dolgodat, azonban a legtöbb konyha túl kicsi egy ilyen eszközhöz, ráadásul nem is túl pénztárcakímélő. A szellőztetés sem lehet mindig megoldás, azonban néhány csodaszerrel, amit már nagyanyáink is használtak, könnyedén elűzheted az orrfacsaró szagokat.

Ecet

Az ecet univerzális tisztítószer, a különböző ruhába ivódott foltoktól kezdve a bútorok fertőtlenítéséig mindenre lehet használni. Így a konyhában is nagy segítség lehet, ha a zsír- és ételszagok, illetve a foltok ellen indulnál harcba. Ha kicsit odakozmált az étel, vagy csak szimplán cigarettafüstös a helyiség, esetleg olyan alapanyaggal dolgoztál, aminek egészen átható szaga van, akkor tegyél egy kistányérba ecetet, és helyezd el a konyhában. Meglátod, a szagok hamar elillannak, bár elképzelhető, hogy az ecetet viszont annál erősebben fogod érezni, de ezt egy gyors szellőztetéssel könnyen kiűzheted a lakásból. Az ecetet a hűtő takarítására is használhatod, ha már mindenféle beazonosítatlan szagok terjengnek benne.

Illóolajok

A nyomasztó levegő ellen az illóolajokat bármikor bevetheted. Ezek nemcsak jó illatú felhőbe vonják lakásodat, de egyúttal megszüntetik az áporodott szagokat is, amelyek a konyhából terjeszkednek otthonod többi része felé. Ráadásul az olajok segítségével akár még gyógyíthatod is magad, például a lucfenyőolaj vagy a mentás illóolaj kifejezetten jól kezeli a megfázásos, influenzás tüneteket, míg a levendula vagy a mandarin illata megnyugtatja az idegeket.

Ha egy kisebb tálkát megtöltesz vízzel, és csepegtetsz bele olajat, az már önmagában is lassan párologni kezd, azonban a legerősebb hatást akkor érheted el, ha egy kerámiából készült, gyertyával ellátott párologtatóba cseppentesz az illatosítóból. Ez az illat percek alatt bejárja az egész helyiséget, a legapróbb zugáig. Persze, választhatod az elektromos változatot is, de gyertyás társa jobban kíméli a pénztárcádat.

Citrom

A citrom az ecethez hasonlóan jóformán bármilyen háztartási probléma megszüntetésénél bevethető. Antibakteriális hatással bír, így kiváló fertőtlenítőszer, ugyanakkor savas hatásának hála még a vízkövet is oldja. Azonban nem szabad megfeledkezni illatosító, szagelszívó hatásáról sem, hiszen a citrom köztudottan megoldja a konyhát meghódító kellemetlen szagok problémáját.

Ha már végeztél a főzéssel, tölts meg egy lábast vízzel, és tedd bele két citrom lehámozott héját. Egészen alacsony tűzön forrald fel a keveréket, meglátod, mire bugyogni kezd a víz, a rossz szagoknak már híre-hamva sem lesz. Ha még különlegesebb illatot szeretnél, akkor esetleg különböző fűszereket is szórhatsz a vízbe, például fahéjat vagy szegfűszeget. A citromot úgy is használhatod, hogy egy csészényi sóra teszel néhány szárított citromhéjat, bár ez nem olyan hatásos, mint ha felfőznéd az aromás gyümölcsöt.

Ha a szagok már eltűntek

Amennyiben a makacs szagokat már száműzted a főzőhelyiségből, itt az ideje, hogy egészen finom illatfelhőbe burkold a lakásnak ezt a részét is. Saját készítésű potpourrival - száraz virágból és például levendulaolajból -, esetleg kidíszített egész narancsokkal vagy szárított szeletekkel még mutatósabbá is varázsolhatod az konyhát.

Ezt is szeretjük