Így lesznek újra hófehérek a beszürkült ruhák
Csodaszerek a konyhából
Az elszíneződött fehérneműket és a besárgult függönyt is újjávarázsolhatod házi praktikáinkkal.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába a csodás hatású mosószerek és a vakító színt ígérő kémiai fehérítők, a függönyök, lepedők, fehérneműk és sportzoknik idővel mégis elszíneződnek.

Egyes anyagok besárgulnak, míg mások fakószürkék lesznek, a kezdeti fehérségük azonban szinte biztos, hogy megkopik.

Fehérítők a konyhából

Ha nem akarsz vagyonokat költeni a tévében reklámozott mosószerekre, és kényes ruháidat sem szeretnéd durva fehérítőszerekkel kezelni, próbáld ki nagyanyáink módszereit, melyekkel hófehérré varázsolták a legpiszkosabb inget és ágyneműt is.

Ezek az egyszerű tippek nemcsak olcsók - a legtöbb hozzávalót megtalálod a konyhában -, de környezetkímélők is, hiszen a kemikáliákkal szemben a természetes anyagok a vízben teljesen lebomlanak, így nem tesznek kárt az élővilágban.

Szürkeség ellen - előmosás nélkül

A beszürkült fehérneműt vagy függönyt a legkönnyebben áztatás és egy egyszerű mosás lefuttatásával varázsolhatod ismét patyolatfehérré.

A legjobb, ha a fehérítéshez napos időben látsz hozzá, a nap sugarai ugyanis száradás közben még inkább elősegítik az anyagok fehéredését.

Finom anyagok, függönyök vagy fehérneműk fehérítéséhez oldj fel öt dekagramm szódabikarbónát tíz liter vízben, majd egy éjszakán át áztasd benne a beszürkült ruhákat. Ezután dobd a textíliákat a mosógépbe, majd indíts el egy egyszerű, alacsony hőfokos mosást, hogy a szódabikarbóna kristályai ne ragadjanak meg az anyagszálak között.

Ha durvább, erősebb anyagot, például lepedőt, vásznat vagy törülközőt szeretnél fehéríteni, készítsd el a fenti keveréket, mártsd bele a ruhákat, és lassú tűzön hagyd főni egy egész délutánon át. Ha közben elpárologna alóla a víz, azt azonnal pótold. Este nem lesz szükség másra, csak egy gyors mosásra a gépben, és már ragyognak is a törülközők és az abroszok.

Ha valaki sportol a családban, akkor biztosan te is tudod, hogy a sportzoknik sokszor nem is beszürkülnek, hanem befeketednek. Mielőtt kidobnád a menthetetlennek látszó zoknikat - vagy a tulajdonosukat -, próbáld ki, hogy mosáskor egy citromhéjjal töltött vászonzacskót teszel a zoknik mellé. A citrus ereje nemcsak ragyogóan fehérré varázsolja a legpiszkosabb zoknikat is, de káprázatosan friss illatot kölcsönöz nekik, ráadásul fertőtlenít is.

Sárgaság ellen - fehérítő nélkül

Sokszor éppen a kémiai fehérítők azok, amelyek sárgás árnyalatúvá teszik a világos ruhákat. A cigarettafüst okozta sárgulást a legegyszerűbben sós vizes áztatással tűntetheted el, de a mosószerhez adott néhány grammos sütőpor is csodákat művel.

Ha úgy érzed, a ruháid annyira erősen besárgultak, hogy egy igazán hatékony fegyvert kell bevetned a textilszálak kifehérítéséért, próbáld ki az alábbi keveréket: hámozz meg és apríts fel négy közepes méretű vöröshagymát, reszelj le 25 gramm színszappant, majd a hagymával együtt keverd egy liter ecethez. A keverékbe szórj még száz gramm fahamut, és az egészet főzd össze.

Áztasd benne a besárgult ruhákat egy egész éjszakán keresztül, majd öblítsd ki és tedd őket a mosógépbe.

A színszappan olyan szappan, amely kizárólag növényi összetevőket tartalmaz. Mosakodásra, kéz- és arcápolásra, de makacs szennyeződések eltávolítására is használhatod. Egy szappan ára gyártótól és forgalmazótól függően két-háromszáz forint, legegyszerűbben drogériákban és bioboltokban juthatsz hozzá.

Ha ennél egyszerűbb módszerre vágysz, vagy nem tudod beszerezni valamelyik hozzávalót, tölts meg egy vászonzacskót tojáshéjjal, és mosáskor tedd a besárgult ruhák mellé.

Jobb a megelőzés

Ha már patyolattisztára varázsoltad a ruhákat, könnyítsd meg a dolgod azzal, hogy megakadályozod, hogy máskor is elszíneződjenek.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Amikor fehér ruhákat mosol, az öblítőprogramhoz mindig adj egy evőkanál denaturált szeszt és egy evőkanál terpentint, így biztos lehetsz benne, hogy a ruhák megőrzik vakító fehérségüket.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Nagymama házipraktikái című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük