Így lesznek csillogóan tiszták az ablaktáblák
Suvickolás és vegyszerek nélkül
Ne halogasd a tavaszi ablakmosást, inkább vesd be trükkjeinket!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár az időjárás néha még hidegebbre fordul, egyre többször bújik elő a nap, egyre többen veszik elő a vékonyabb kabátjukat és egyre biztosabb, hogy itt a tavasz és a tavaszi ablakmosás ideje.

Ha neked is borsódzik a hátad a hosszas suvickolástól és az eltüntethetetlen csíkoktól, akkor se halogasd tovább az elkerülhetetlent, inkább próbáld ki praktikáinkat, majd élvezd a gyönyörű, csíkmentes kilátást!

Foglald keretbe

Hiába a ragyogó ablaktáblák, ha a keret piszkos marad, csak félmunkát végeztél. A port és a szennyeződéseket érdemes még az ablakpucolás előtt eltávolítani, hogy később ne maszatold vele össze a tiszta üveget, de az ablakmosás végeztével is töröld át egy száraz ronggyal a fa- vagy műanyag léceket, hogy a rájuk került víztől ne száradjanak foltosra.

A világosra lakkozott vagy fényezett fából, valamint műanyagból készült kereteket egyszerű nedves ruhával töröld le, a színesre festett kereteket pedig fél liter langyos víz és két evőkanál szalmiákszesz keverékével varázsolhatod makulátlanná.

Ha a keretek tisztítása közben észreveszed, hogy a kő ablakpárkányon foltok vannak, érdemes egyúttal azt is helyre hoznod. Ehhez kertészeti szaküzletekben vagy kőfaragóüzemben kapható kőport keverj el annyi vízzel, hogy kenhető masszát kapj, és ezzel tüntesd el a foltokat és a karcolásokat. A márvány ablakpárkánynak színtelen cipőkrémmel adhatsz ragyogást.

Egy régi üvegfényező - a csalán

A csalán egészségre gyakorolt jótékony hatásait mindenki ismeri, de hogy ablaktisztításra is használhatod, azt talán még nem hallottad.

Pedig nagyanyáink idejében népszerű üvegpucoló volt. A csalános ablakmosó elkészítéséhez önts egy vödörbe egy liter forró vizet és egy kis kupaknyi ecetet, nyomkodj bele egy marék friss csalánt, ezután a keverékbe mártott ablakmosó ronggyal lendületesen töröld át az üveget. Közben persze végig viselj kesztyűt, mert a csalán még így is könnyen kimarhatja a kezedet.

Ha a csalánlével már eltávolítottad az ablaküveg szennyeződéseit, töröld szárazra újságpapírral az üveget, és már végeztél is az utálatos házimunkával.

Tipp
Az ablaküveg szép fényes lesz, ha a tisztítószerhez egy csipet sót keversz.

Krumplival és hagymával a makacs szennyeződések ellen

Ha ritkán veszed rá magad az ablakok megpucolására, vagy forgalmas helyen laksz, ahol gyorsan porosodnak az ablakok, próbálj ki egy igazán hatékony tisztítószert nagymamáink ötlettárából.

Vágj félbe egy vöröshagymát, majd dörzsöld át vele az üveget. A hagyma olajai fellazítják a szennyeződéseket, amiket így már egyszerű lesz eltávolítani.

Ezután egy maréknyi tiszta burgonyahéjat önts le forrásban lévő vízzel, majd ezzel a vízzel mosd le az ablaktáblákat. Ha ezzel is kész vagy, nincs is más dolgod, mint újságpapírral vagy egy régi frottírtörülközővel szárazra törölni a táblákat.

Makacs foltok ellen

A szobák festése vagy átrendezése során néhány komolyabb kihívást jelentő folt is kerülhet az üvegtáblákra, és a konyhai ablakok szennyeződéseiről még szót sem ejtettünk.

Nem kell megijedned, szerencsére ezek a foltok sem véglegesek, az üveg tükörsima felületéről egy kis leleménnyel szinte bármilyen piszkot el lehet távolítani.

Az üvegre száradt festéket egy borotva pengéjével kapargathatod le, persze közben légy óvatos, nehogy megkarcold az ablakot. A mészfoltot ecettel puhítsd fel, majd bő vízzel mosd le. Az olajfoltok eltávolítása nem egyszerű, de nem is lehetetlen: kend be az üveget káliszappannal, majd néhány órán át hagyd hatni, ezután egyszerűen töröld le az olajat egy száraz ruhával.

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Nagymama Házipraktikái című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük