Így lesz tágas és világos a garzon

3 látványos ötlet a lakberendezőktől

Egy garzont otthonossá tenni komoly kihívás, de a profiknak erre is megvannak a bevált trükkjeik.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy lakás berendezése sok kreativitást, ötletességet, rugalmasságot és nem utolsósorban szépérzéket követel. Bár a feladat nem könnyű, a legtöbben mégis örömüket lelik abban, hogy stílusuknak és életvitelüknek megfelelővé alakítsák az otthonukat.

Ha a kiindulási alap egy apró, ráadásul sötét lakás, az bizony megnehezítheti a dolgodat, de a profik tanácsait követve egy félhomályos garzonból is kényelmes, világos és hívogató otthont alakíthatsz ki.

Párosan szép

Egy garzonlakás, méreteiből adódóan, legfeljebb kettő, de sokszor csak egyetlen ember otthonául szolgál. Bár egy 30 négyzetméter alapterületű lakásban nem lehet - de legalábbis igen körülményes - tízfős vacsorát szervezni, ezt nem jelenti azt, hogy időnként nincsenek vendégeid - például meglátogat az anyukád, felugrik a barátnőd egy teára vagy nálad éjszakázik a párod.

Az ilyen esetekre nem árt, ha van otthon egy plusz szék, ahová a vendéget leültetheted, de szükségtelen felesleges bútorokkal telezsúfolni a lakást.

Fogadd el, hogy nem ez a lakás lesz az, ahol nagy családi karácsonyt tarthatsz, éppen ezért a hatszemélyes étkezőasztalt sem tudod soha kihasználni, ellenben rengeteg helyet foglal.

Ugyanakkor, ha minden használati tárgyból csak egyet tartasz, az rideggé és barátságtalanná teheti a lakást.

A lakberendezők szerint egy garzonban az ideális szám a kettő - nemcsak székekből és kávéscsészéből, de dekorációs tárgyakból is érdemes párosával vásárolnod.

Ha így teszel, a lakás szellős és rendezett marad, ugyanakkor a párban álló tárgyak azt a benyomást keltik, hogy ez egy hívogató, nyitott, barátságos hely, így mindenki - a ház lakóját is beleszámítva - örömmel lépi majd át a küszöböt.

Ne zsúfold tele a lakást, két szék épp elég lesz neked és a vendégednek
A párosan elhelyezett tárgyak barátságosabbá teszik a lakást, de nem tűnik tőlük zsúfoltnak

Skandináv stílus

Most, amikor tulajdonképpen bármilyen színnel és anyaggal lehet borítani a falakat, kezdi el újra reneszánszát élni az egyszerű, tiszta fehér. A világosra festett térelválasztók, ha a megfelelő lakberendezési stílussal párosítod őket, a legkevésbé sem nevezhetőek unalmasnak.

Bár idehaza még mindig hódít a mediterrán stílus, egyre többen fordulnak a skandináv lakberendezés felé - köztük jó néhány lakberendező is, akik hamar felismerték, hogy a tiszta, kifinomult stílus nemcsak a tágas északi lakóházakban, de az apró nagyvárosi garzonokban is jól mutat.

A térérzetet jelentősen növeli, ha a lakás minden falát ugyanazzal a világos - vagy akár fehér - színnel fested le, a padló burkolására pedig ugyanazt az anyagot használod - ha a stílusnál szeretnél maradni, lehetőleg hajópadlót vagy fa utánzatú laminált burkolót.

Ha a fehér színt túl sterilnek érzed, használj természetes árnyalatú kiegészítőket - a sötétbarna és a mélyzöld remekül illik a skandináv stílushoz, de ha egy kicsit megbolondítanád vagy nőiesebbé tennéd az északi mintát, használj halványrózsaszínt vagy mályvát.

A kiegészítőkről sem kell lemondanod, de a dekorációk kiválasztása során is törekedj arra, hogy a tárgyak a miminál stílust tükrözzék - a formájuk legyen letisztult, anyaguk pedig természetes.

Egy skandináv enteriőrbe a kisméretű növények illenek a legjobban
A barna vagy a lágy rózsaszín jól illenek a skandináv tisztasághoz

Tarts bátran szobanövényeket, de csak apró növésű, nem túl terebélyes példányokat. Ezek a kiegészítők jól illenek a skandináv stílushoz, és a garzont is otthonossá, mégis élhetővé teszik.

Vesd be a feng shuit!

Egy aprócska lakás esetében különösen fontos, hogy minden rendezett és harmonikus legyen. Ha hiszel az ősi keleti tanokban, hallgasd meg, mit mond szakértőnk a feng shuiról, és alkalmazd a szabályokat otthonodban is.

Fények és csillogás

Azoknak, akik a skandináv lakberendezést túlságosan hidegnek és feszesnek tartják, vagy egyszerűen nem tudnák összeegyeztetni az életstílusukkal, a lakberendezők a 2011-es év másik nagy befutóját, a glamrock stílust ajánlják - persze garzonra szabva.

A fényes felület világosabbá és tágasabbá teszi a helyiséget
A nagy tükör megduplázza a teret

A fémes csillogásból, flitterekből és extrém díszítőelemekből a szakértők szerint a fényvisszaverő felületeket mindenképpen érdemes beemelni a garzonok világába is. Ez megvalósulhat akár egy egészen sötét, fekete üvegasztal kiválasztásában is, ha ugyanis a felület csillog, illetve tükrözi a fényt, azzal világosabbá teszi a teret - így a sötét színű bútorok sem kerülnek tiltólistára.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fényes felületek ráadásul optikailag nagyítják a teret, így érdemes ilyen anyaggal borítani például a beépített szekrényt is - ha nincs pénzed új ajtókat vásárolni, némi öntapadós tapéta és egy kis kézügyesség is csodákat tehet. Bár nagyobb anyagi ráfordítást igényel, azon is érdemes elgondolkodni, hogy tükörrel borítsd a szekrény ajtaját - ezzel ugyanis kétszeresére növeled a térérzetet.

Ezt is szeretjük