Így legyen tökéletes a konyhád!

A jó konyha nemcsak esztétikus, hanem használható is. Szakértőnk tippjeivel úgy alakíthatod ki, hogy élvezet lesz használni!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyha esetében rendkívül fontos, hogy ne csak az esztétikai szempontokat tartsd szem előtt. Lényeges, hogy kényelmes legyen, az egyes bútorok és a konyhai eszközök úgy helyezkedjenek el, hogy praktikusan tudd használni őket, és az is fontos, hogy elegendő tered legyen az ételek előkészítéséhez, a főzéshez és a mosogatáshoz.

A következőkben eláruljuk, mire érdemes ügyelned a konyha kialakításánál, és azt is megtudhatod, hogyan teheted kényelmessé a helyiséget anélkül, hogy vagyonokat kellene költened rá!

Aranyszabály: ügyelj a munkaháromszögre!

A munkaháromszög fogalmát az 1950-es években vezették be, a szakemberek azóta ebben mérik, hogy mennyire használható egy konyha. A háromszög szárai a legtöbbet használt elemeket kötik össze - a hűtőt, a mosogatót és a tűzhelyet. Minél kevesebb utat kell bejárnod ezek között, annál kényelmesebbnek számít a konyhád, és annál praktikusabban tudod használni.

Az ideális munkaháromszög esetében a háromszög leghosszabb szára négy méter, két kisebb szára pedig másfél méter hosszú, és az utat semmi nem keresztezi. Érdemes megnézned, hogy hogyan alakul a munkaháromszög a konyhádban, ha pedig meg sem közelíti az ideális értékeket, gondold végig, hogy felcserélhetők-e az egyes elemek - például a tűzhely a hűtővel.

Csökkentsd a konyha forgalmát!

Nem jó, ha a konyha egyben átjáróház is, hiszen a helyiségen áthaladók zavarhatnak a főzésben, aminek akár baleset is lehet a következménye. Az ideális konyha nyugodt sziget, ahol kellően összpontosíthatsz az ételek elő- és elkészítésére.

Ha lehetőség van rá, rendezd úgy a bútorokat és eszközöket, hogy azok között létrehozhasd a munkaháromszöget, és egyben kissé el is szigeteljen a lakás többi részétől.

A konyhatípusok közül az L-alakú konyha a legjobb, ahol a bútorok két, egymásra merőleges fal mentén kapnak helyet: elegendő teret biztosít, miközben megakadályozza, hogy folyton a konyhán haladjon át a családod többi tagja. Ha nincs lehetőséged a helyiség teljes átalakítására, az is segíthet - például, ha egyetlen fal mentén helyezkednek el az egyes elemek -, ha a bútorokat rendezed L-alakban.

A megfelelő megvilágítás elengedhetetlen!

Ahhoz, hogy a konyhád kényelmes és használható legyen, gondoskodnod kell a megfelelő fényforrásokról is. Ahogy a nappaliban sem elegendő egyetlen központi csillár, úgy a konyhában is egyszerre több lámpára van szükség. A tér általános megvilágítására alkalmas központi fényforrás mellett ne feledkezz meg az irányított fényről sem azokon a helyeken, ahol a leggyakrabban dolgozol.

A mosogató fölé például célszerű felszerelned egy kisebb, de erőteljes fénnyel rendelkező lámpát, és nem szabad megfeledkezned a tűzhely és az ételek előkészítésére szolgáló konyhapult környékéről sem. A lakberendezési és barkácsáruházakban már egy-két ezer forintért is beszerezhetsz olyan kisebb fénycsöveket, melyeket néhány csavar segítségével magad is felerősíthetsz a falra vagy a felső konyhaszekrény aljára. A konyha használhatósága érdekében ezen nem érdemes spórolnod.

Minél több a tárolóhely, annál jobb!

A konyha a lakás azon helyisége, ahol a legtöbb tárolóhelyre van szükség - legfőképpen abban az esetben, ha nem áll rendelkezésedre spájz vagy kamra a tészták, a befőttek, a fűszerek és a kisebb háztartási gépek tárolására. Ha még a berendezése előtt állsz, mindenképpen olyan konyhabútort válassz, mely speciális fiókokkal rendelkezik - például a sarkokban kiforgatható polcok fiókokkal vagy keskeny, de a konyhaszekrény magasságával megegyező, vízszintesen kihúzható, polcos fiókokkal.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Már berendezett konyha esetében is van lehetőség plusz tárolóhely kialakítására. Szabadon álló konyhaszekrény esetében jó lehet a felső szekrények teteje, ahol kosarakban vagy mutatós dobozokban tarthatod a ritkábban használt konyhai eszközöket. A felső és az alsó szekrények közötti falra apró akasztókat vagy mágnescsíkot rögzíthetsz, előbbieken a bögréket, az ollót és a fakanalakat tarthatod, utóbbin pedig a fémből készült eszközöket.

Ezt is szeretjük