Így juthatsz saját otthonhoz!

Ismét jön a szocpol és a bérlakás?

A jövőben több olyan tervezet is életbe léphet, mellyel a kormány a lakáshoz jutást segítené elő.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A 2008-as válság nemcsak a vállalatokat, de lakáspiacot is nehéz helyzetbe sodorta. Ennek okait jelenthetik a deviza alapú hitelezés kapcsán felmerült problémák, de az emberek általános anyagi helyzetének romlása is.

Az pedig, hogy több ezer embernek kell a kilakoltatás veszélyével szembenéznie, a jövőképet helyezi bizonytalan alapokra. A válság, ha másra nem is, arra jó volt, hogy rávilágított, ezentúl alaposabban át kell gondolni a hosszabb távú projekteket és befektetéseket - bár a legtöbbeknek az anyagi helyzete sem teszi már lehetővé a gyors döntéshozatalt.

Ahhoz, hogy a krízis miatti megtorpant lakáspiacot ismét fellendítse a kormány, és a korábbinál nagyobb segítséget nyújtson a lakásvásárlók számára, kidolgozta a több pontból álló otthonteremtési programot, mely ebből a szempontból két kiemelkedően fontos elképzelést tartalmaz.

Állami bérlakások kedvező áron

Mivel hazánkban lényegében hiányzik a bérlakásrendszer, a kormány Ausztria példáját követve a következő években 5-10 ezer bérlakás építését szeretné megvalósítani - Ausztriában tartósan évi tízezer felett van az épített bérlakások száma.

Igaz, hogy hazánkban a többi európai országhoz képest rendkívül magas a lakásvásárlások száma - a magyarok inkább vásárolnak, mint bérelnek -, ám ez az elképzelés némileg európai szemléletet alakíthat ki.

Ha a terv megvalósul, a kormány fixálná a bérlés feltételeit, többek között a bérlő kiválasztásának szempontjait, a kivitelezés maximális költségeit, a minimális építészeti és minőségi követelményeket, valamint a bérleti díjakat.

A lakások legfőbb előnye ugyanis az lenne, hogy elsősorban az alacsony, valamint a közepes keresetűeknek nyújthatna alternatívát, hiszen a bérleti díj havi bruttó ezer forint négyzetméterár körül mozogna, de rajtuk kívül a pályakezdő, családot tervező fiatalok, köztisztviselők és nyugdíjasok is a leendő bérlők között lehetnek majd.

Amit az illetékről tudni kell

Ha a lakásvásárlás mellett döntesz, az önrész és a felmerülő költségek mellett egy másik jelentős teherrel, az illetékkel is számolnod kell. Tudd meg róla a legfontosabbakat, illetve azt, hogy milyen konstrukciók mellett fizetheted ki az összeget, és mikor nem számolnak fel illetéket.

Ismét szocpol - változtatásokkal

A tavalyi év közepén szüntette be a kormány azt a támogatási rendszert, melynek keretén belül az egygyermekes családok 900 ezer forint, a kétgyermekesek pedig 2,4 millió forint kedvezményt kaphattak új lakás építésekor vagy vásárlásakor. A tervek szerint jövő januárban hasonló támogatást indítatnának el, fiatal családok komplex lakásépítési tőketámogatása néven.

Ennek keretén belül egy gyermek után egymillió forint, két gyermek után pedig két és fél millió forint kedvezmény járna, ha az új ingatlan ára telekkel együtt 12 és 45 millió forint között van. A kormány rögzítené a minimum és a maximum négyzetméterárat, ha pedig inkább az építkezés mellett tennéd le a voksod, a költségeid 70%-áról számlát kell adnod.

Ha ezt a támogatási tervezetet elfogadja a kormány, az éves költségvetésen belül szereplő támogatáshoz a jelentkezés sorrendjében juthatnának hozzá a gyermekes családok.

Nem csak új lakásokra

Ha inkább használt lakás mellett döntenél, akkor sem kell teljesen egyedül szembenézned a velejáró terhekkel, ugyanis ezekre az esetekre az úgynevezett félcszocpol igénybevétele nyújthat könnyebbséget számodra.

Ez gyakorlatilag kamattámogatást jelentene a fővárosban 35 millió, vidéki ingatlanok esetében pedig 25 millió forint vételárig.

Alapesetben a vételár fele lehetne támogatott hitel, ha pedig kettő vagy több gyermeked van, akkor a vételár 60%-a. Ám a legjobban akkor jársz, ha a közszféra alkalmazottjaként tudod igényelni a kamattámogatást, hiszen ebben az esetben a vételár 70%-át fedezheted a csökkentett kamatú hitelből.

A kedvező konstrukciókat az teszi lehetővé, hogy az állam ilyen esetben garanciát vállalna a hitel visszafizetésére, melynek kamata a mindenkori jegybanki alapkamat lenne, ezenfelül pedig az állam 2-3% kezelési költséget is fizetne. Ezek a hitelezések a Magyar Nemzeti Bankon, valamint az FHB-n keresztül, a lakástakarék-pénztárak bevonásával történnének.

Ezt is szeretjük