Így juthatsz lakáshoz hitel nélkül: még mindig működik a módszer
Még mindig azt mondják, a lakáslízingé lesz a jövő. Hogy pontosan miért?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg számos nyugati országban a lakosság jelentős része bérelt ingatlanban él, nálunk a többség - érthetően - saját tulajdont akar szerezni, aminek azonban sokszor nagy ára van. Keveseknek sikerül ugyanis ezt megtenniük anélkül, hogy jelentős önerővel rendelkeznének, illetve ne adósodnának el akár hosszú évtizedekre.

Az albérlet persze nem olyan rossz megoldás, hiszen képes nyugodt életet biztosítani, azonban nem véletlen, hogy senki sem fizet szívesen évekig egy idegen zsebébe, és úgy érzi, mintha mindez kidobott pénz lenne az ablakon, ahelyett, hogy saját tulajdonú ingatlanba invesztálná azt.

Hogy működik a lakáslízing?

A lakáslízing azonban megoldást jelenthet, a szakértők szerint talán az egyetlen olyat, mely stresszmentes mindennapokat biztosíthat a bizonytalan kilátásokat ígérő, jelenlegi gazdasági helyzetben.

A lakáslízing hasonló, mint a lakáshitel, azonban számos előnnyel rendelkezik ahhoz képest. Itt is létezik egy havonta fizetett összeg, azonban ez olyan, mintha a bérleti díjat fizetnéd, ugyanis ebben az esetben nem magát az ingatlant, hanem először csak a bérleti jogot szerzed meg.

A kiválasztott ingatlanért ugyanis a bank fizeti ki a teljes összeget, amit a bérleti díj formájában folyamatosan törlesztesz vissza felé. A tulajdonjog pedig akkor kerül a nevedre, ha az utolsó összeget is kifizetted.

Számos előnye van?

Az előnyök közé tartozik, hogy lakást akár kis jövedelemmel, illetve 0%-os önerővel is lízingelhetsz, mindemellett a fedezet maga az ingatlan.

Bár a legnagyobb hátrány, hogy, ha nem tudsz fizetni, a kiköltözés kényszere mellett az addig befizetett összeget is elveszíted, bedőlt lízing esetén csak a lakást veszíted el, és tiszta lappal kezdhetsz, fennmaradó tartozás esetén a bank nem fogja vonni a fizetésed, és egyéb módokon sem akar majd pénzt behajtani rajtad.

Lízingelni új építésű és használt ingatlant egyaránt lehet, sőt, alacsony jövedelem mellett is választhatsz magas értékű ingatlant, a lényeg, hogy a részleteket fizetni tudd. A hátramaradó összeg mindemellett bármikor előtörleszthető, így a futamidő vége előtt is megszerezheted a tulajdonjogot. Hazánkban ma számos bank kínál lehetőséget hasonló konstrukciókra.

Te a lízinget vagy a hitelt választanád?

Ezt is szeretjük