Így használd a mosódiót!
Örökre elfelejtheted a mosóport
A mosódió kitűnően tisztítja a ruhákat, miközben semmilyen káros anyagot nem tartalmaz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül kelendő manapság az egészség: káros anyagok tucatjai kerülnek a szervezetedbe csak azáltal, hogy forgalmas út mellett laksz. A naponta használt tisztálkodó szerek, tisztítószerek nagy része szintén számtalan káros összetevőt tartalmaz, ahogy a készen kapható ételek sem mentesek ezektől. Ha teljes mértékben nem is tarthatod magad távol a veszélyes anyagoktól, tudatos választással jelentősen csökkentheted a számukat.

Ha természetes anyagokat használsz például a lakás tisztán tartására, máris sokat tettél az egészségedért - nem utolsósorban pedig a pénztárcádért. Kezdd a ruhák tisztításával: válaszd a 100%-ban természetes mosódiót, és felejtsd el az allergén és korántsem olcsó mosószereket végleg!

Természetesen, Indiából

A mosódió hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A termés tulajdonképpen nem is dió, hanem bogyóféle, ami Indiában és Nepálban honos. Két fajtája van, a kis és a nagy mosódió. Az esetek többségében a nagyot használják tisztításra, de a kisebb változat is alkalmas erre. Mindkettő héja tartalmaz ugyanis szaponint, ami enyhén habzani kezd, mikor vízzel érintkezik, és nem engedi újra lerakódni a piszkot a ruhákba. Ennek köszönhetően válik az egyszerű bogyóból kitűnő tisztítószer, ami nem tartalmaz vegyszereket, sem illat- vagy színezőanyagokat.

Mivel 100%-ban természetes anyagról van szó, nem meglepő, hogy néhány hónapos használat után eltűnhetnek még az ekcémás kiütések is. Használatával persze nem csak a gyógykenőcsök és a két-háromféle mosópor árát spórolhatod meg, hanem az öblítőét is.

Mivel illatmentessé varázsolja a ruhákat, és nem tartalmaz vegyszert, nem szükséges az öblítő programot használnod ezentúl. A környezetre sem káros, sőt, általa sokkal könnyebb megtisztítani a szennyvizet is, mivel fertőtlenítő hatású is.

Folyékony és szilárd formában is

A mosódió többféle kiszerelésben kapható, legjellemzőbb az 500 grammos csomag, amihez egy vászontasak is jár, ebben kell a diót a ruhák közé helyezned.

Egy-egy adag dió körülbelül száz mosásra elegendő, ami igencsak gazdaságos, még akkor is, ha már egy egész családra kell mosnod. Használata is egyszerű: az ajándékba kapott vászonzacskóba tegyél kettő-négy egész diót, majd a kis csomagot tedd a ruhák közé a mosógépbe. Miután megszáradt, még két-három alkalommal felhasználhatod, csak ezután dobd ki.

Forralva, koncentrátumként

Felhasználásának másik módja az, ha 12-15 mosódiót másfél liter vízben forralsz körülbelül 30 percig. Ezután a diókat kidobhatod a szemetesbe. Az elkészült főzet vegyszermentes mosószer-koncentrátum lesz. Egy ilyen főzet körülbelül 30 alkalomra elég, mivel mosásonként elegendő, ha 40-50 ml koncentrátumot használsz - egyetlen hátránya, hogy az olyan foltokat, mint a vér vagy a bor, nem tudja eltávolítani.

Ha a második módszert választod, akkor rengeteg tisztítószert spórolsz meg, mivel a koncentrátum használható ablaktisztításra, mosogatásra, sőt, még samponként is a korpás, száraz vagy zsíros hajra. Korpás haj esetén 5-10 percig kell a fejbőrön hagyni, és néhány alkalom után teljesen eltűnik a korpa.

Ha nem akarsz bajlódni a mosódiók forralásával, ma már folyékony mosódiót is vehetsz. Literes kiszerelésben kapható, és ugyanaz vonatkozik rá, mint a házilag előállítható koncentrátumra.

Akkor se érezd magad becsapva, ha mosódióport látsz valahol. Valóban készítenek belőle mosóport is, melyből elég kettő-négy kanál egy-egy mosáshoz. Mivel a por nem oldódik fel mosáskor - hiszen a héj őrleménye -, ezt a kis vászonzacskóban tedd a ruhák közé.

Ezt is szeretjük