Így előzd meg, hogy betörjenek hozzád: biztonságos, de olcsó megoldások
Félted értékeidet és életedet? Ezeket az eszközöket érdemes beszerezned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakás vagy a ház biztonsága mindenki számára elsődleges szempont, egy-egy betörés ugyanis az anyagi kár mellett sokszor tragédiával is végződhet. Sokan gondolják azonban, hogy ezt megakadályozni csak drága és bonyolult felszerelésekkel lehet. Ha a következőket veted be, nem kell olyan mélyre nyúlnod a pénztárcádban.

Vezeték nélküli riasztó

Gyakran megkövetelik, hogy a riasztókat bejegyzett biztonságtechnikai cég szerelje fel, amely baj esetén figyelőszolgálaton keresztül hívja a rendőrséget.

Érdemes karbantartási szerződést is kötni a céggel, hogy évente ellenőrizzék riasztód állapotát és működőképességét. Egy riasztó felszerelése ezenkívül kábelezéssel és hálózati csatlakoztatással is jár, amihez képzett villanyszerelő szükséges.

Egy vezeték nélküli riasztót azonban magad is könnyen összeállíthatsz és felszerelhetsz. Egy vezeték nélküli lakásriasztószettet már 12-14 ezer forint körül beszerezhetsz, így ez az egyik legolcsóbb biztonságtechnikai eszköz. A szirénával, mozgásérzékelővel rendelkező berendezés riasztás esetén akár hat telefonszámot is képes felhívni.

Tegyél pajzsot a zárra!

Amennyiben ajtód zárját szeretnéd biztonságosabbá tenni, a legolcsóbb megoldás egy 2500-3000 forintos pajzs beszerzése. Ilyenkor a zárbetétet ki sem kell cserélni, csupán a takarólemezt.

A betörők általában könnyen hozzáférnek a zárbetét oldalához egy megfelelő szerszámmal, így fel is tudják törni azt, a pajzsnak nevezett vastag takarólemez azonban ezt úgy akadályozza meg, hogy nem enged hozzáférést a zárbetét oldalához. Emellett vehetsz komolyabb, kétkulcsos zárbetétet is, mely már eleve fel van szerelve pajzzsal.

Szereld fel saját riasztódobozodat!

Egy hamis riasztóhoz tartozó kültéri egység felszerelését könnyedén megoldhatod magad is. A legtöbb gyártó ellát tanáccsal a felszerelést illetően. Mivel az épület külső falára, magasra kell rögzíteni, használj erős, kültéren is használható ragasztót. Nézd meg a választékot a közeli barkácsboltban. Egy ilyen kültéri egység elijesztheti a bűnözőket, de csak akkor, ha tökéletes mása egy valóban létező típusnak. A tolvajok általában nem buták.

Cikkünk elkészítésében Paula Lamb Csináld magad! Nem csak nőknek című könyve nyújtott segítséget.

Hozzád törtek már be?

Ezt is szeretjük