Így csökkentsd ezrekkel a havi villanyszámládat

A szakértők szerint

Ingyenes, személyre szabott energia- és költségcsökkentő tippeket kaphatsz az ÉMÁSZ-tól.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szomszéd tanácsait is megfogadhatod a hatékony energiafelhasználás és klasszikus áramspórolós megoldások ügyében, de a legmegbízhatóbb információkra mégiscsak a szakemberektől számíthatsz.

Egyedi áramos problémákra és általános energiahatékonysági kérdésekre is választ kaphatsz a legilletékesebbektől: Budapest után ugyanis nemrég Miskolcon is tanácsadó irodát nyitott az áramszolgáltató.

Az ÉMÁSZ székházában működő Energia Ponton ingyenes lakossági szolgáltatás keretében ismerheted meg a legkorszerűbb világítási vagy fűtési módokat, alternatív energiatermelőket, de remek pénztárcakímélő tippeket is kaphatsz, ha szeretnél csökkenteni a villanyszámlán.

Interaktív energiainfók

Ha meglátogatod az Energia Pontot, szemléletes, egyedi példákon keresztül ismerheted meg mindazt, ami eddig csak vakfolt volt a villamosenergia-fogyasztással kapcsolatban.

Megtudhatod, melyik háztartási berendezés mennyit fogyaszt, melyiken hogyan tudsz spórolni, de interaktív kalkulátorok segítségével ki is számolhatod saját háztartásod éves áramfogyasztását, majd ez alapján a szakember segít megtervezni egy jóval hatékonyabb és olcsóbb energiafelhasználást.

Pontos képet kapsz arról, mennyi az energiaveszteség, az új módszerekkel járó esetleges költségek és a nyerhető megtakarítás.

Házépítés, felújítás esetén pedig a legkorszerűbb technológiákkal találkozhatsz, az egyes berendezések működését akár a helyszínen tesztelheted. Az infopont bemutatótermében hét különböző modult alakítottak ki, így a hőszivattyútól a stand by üzemmódig minden részletet megtudhatsz.

Tudod, mi falja a legtöbb áramot?

Ha eddig nem követted figyelemmel a lakás energiafogyasztását, és nem ügyeltél tudatosan a takarékosságra vagy csak egyszerűen a hatékony energiafelhasználásra, akkor itt az ideje, hogy megtudd, mennyi elpazarolt energiába és elfolyt forintba kerül a háztartás áramfaló berendezéseinek korlátlan használata.

Az egyik legdurvább energianyelő a villanytűzhely: míg a pusztán áramos sütési-főzési módszer óránként 4,5-7,5 kWh-t - forintban majdnem 400-at - jelent, addig ez egy kombinált tűzhely esetében 1,5-4,5 kWh-t, csupán 200 forintot, vagyis feleannyi a költség. De a kellemesen hűs levegőt biztosító klímaberendezés is igazi energiafaló: óránként átlagosan 2 kWh áramot is elnyelhet, ha viszont helyette ventilátort használsz, csak 0,2-0,35 kWh-ot fogyasztasz.

Egy forró nyári napon ötórás légkondihasználattal közel 500 forinttal dobod meg a villanyszámlát, ezért a pénzért a ventilátort akár nonstop üzemeltetheted 24 órán át. Ha egész nap megy a számítógép, közel 200 forintot vesz ki a zsebedből, így egy hónap alatt gyorsan összejön öt-hatezer forint.

Ha szeretnéd megtudni, mennyire folytatsz energiapazarló életmódot, teszteld le az Energiapersely oldalán.

Tízezreket spórolhatsz: megújuló energiaforrások

A műszaki tanácsok és gyakorlati háztartási energiapraktikák mellett az Energia Pont szakemberei bemutatják a legkorszerűbb, költségkímélő alternatív lehetőségeket is.

A napkollektor segítségével például közvetlenül állíthatsz elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát, így érdemes bevetni gáz- vagy olajkazán helyett. Egy négyzetméter kollektorfelülettel akár 600 kWh hőenergia is termelhető, így évente ezzel akár 60-70%-ot is spórolhatsz.

De hasonlóan pénztárcabarát a hőszivattyú használata is, amely a környezet energiáját hasznosítva olcsóbb megoldás a fűtésre, hűtésre vagy vízmelegítésre, akár 50%-os megtakarítást is jelenthet. A tanácsadó szakemberek akár egyéni igényeidhez, körülményeidhez mérten is kiszámítják, melyik megoldás a legjobb számodra, és pontosan mennyi energiát és pénzt spórolhatsz, ha beveted. A honlapon tájékozódhatsz a nyitva tartásról.

Ezt is szeretjük