Így csináld férfi nélkül!
Laminált padló lerakása
A laminált padló olcsó, strapabíró és mutatós burkolat. Ráadásul egyedül, férfi segítsége nélkül is lerakhatod egyetlen délután alatt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A melegburkolatok terén ma is nagy népszerűségnek örvend a svéd- és a hajópadló, áruk miatt azonban ezeket kevesen engedhetik meg maguknak.

A laminált padló nagy előnye, hogy a klasszikus keményfa padlók hatását kelti, ára viszont jóval alacsonyabb, mint utóbbi társaié. Valamivel jobban ellenáll továbbá a külső hatásoknak is, nem utolsósorban pedig lerakása is jóval egyszerűbb. Akár saját magad is elvégezheted, szakember segítsége nélkül, egyetlen hétvége alatt. Kövesd útmutatónkat!

Új padló, egyetlen hétvége alatt

A laminált padló lerakása valóban egyszerű feladat - szakemberek néhány óra alatt leraknak egy laminált padlót, beleértve a lakkozást és a szegélyrögzítést is -, ha azonban még sosem csináltad, kezdőként szánj rá egy hosszú hétvégét. Fárasztó munka, és megviselheti a térdet is - hacsak nem használsz térdvédőt -, hiszen a padlólapok mellett még alátétet is le kell rakni, csak ezután jöhetnek a lapok, végül pedig a szegélyek. Ezekre azért van szükség, hogy a padló és a falak találkozásánál lévő rést elfedjék.

Szükséges eszközök

A laminált padló fektetéséhez a szigetelő alátét és a laminált padlólapok mellett szükséged lesz úgynevezett távtartókra, térdvédőre, ceruzára, dekopírfűrészre különleges, lefelé néző fogú pengével - kérdezd meg az üzletben, melyik alkalmas laminált padlólap vágására.

Továbbá pillanatszorítókra, szegélylécekre, valamint ajtószegélyre. Utóbbiból válassz olyat, ami az ajtó mindkét oldalán lévő padlóhoz illik.

A laminált padlólap általában egy réteg MDF, vagyis közepes sűrűségű farostlemez, fautánzattal vagy vékony réteg igazi fával bevonva, magas hőmérsékleten laminálva, amitől hihetetlenül kemény felülete lesz. Manapság a padlólapokat egymásba illeszkedő szegélyekkel látják el, melyek megnyugtató klikk-klakk hang kíséretében egymásba pattannak.

Így burkolj laminált padlóval!

Először helyezd le az alátétet, minden darabot a szoba méreteinek megfelelő hosszúra vágva. Nem kell a padlóhoz rögzíteni, a laminált lapok majd egy helyben tartják. Hosszában kezdd el lerakni a padlólapokat, mindegyiket a másikhoz csatolva és távtartókat használva - utóbbiak segítségével teheted le úgy a lapokat és a szegélylécet, hogy mindegyik között egyenlő, 1,2 centis rés maradjon a későbbi tágulás miatt. A klikk-klakk szerkezet miatt a lapokat nem kell a padlóhoz vagy egymáshoz ragasztani vagy szögelni.

Amikor a sor végére érsz, általában nem tudod egész lappal befejezni. Ekkor mérd le a kitöltendő teret, figyelembe véve az 1,2 centis rést a falnál is, majd fűrészeld méretre az utolsó lapot a dekopírfűrésszel. A következő sort a maradék lappal kezdd. Ezáltal azonban a lapok nem ugyanott illeszkednek, ami meggyengítené a szerkezetet, ennek elkerülése végett a sorokat mindig jobbról balra vagy balról jobbra fektesd, és ne változtass az irányon.

Okosan az ajtónál és a falnál

Amikor az ajtónál rakod a lapokat, be kell csúsztatnod azokat a takaróléc alá - ez a díszes fapárkányzat az ajtó körül, és kissé eláll a szegélyléctől.

Egy fölösleges laminált lapot helyezz a csupasz padlóra az ajtó mellett, és rajzolj egy vonalat a takarólécre 2 mm-rel a lap fölött. Ezután óvatosan fűrészeld le a takaróléc alját fűrésszel úgy, hogy ne vágj bele az ajtófélfába. Ne aggódj, ha túl magasan vágsz, korrigálhatod tömítőanyaggal és festékkel.

Rakd le a lapokat, amíg az utolsó sorhoz nem érsz. A fal mellett maradó hely általában keskenyebb, mint egy lap szélessége, így azt el kell vágnod hosszában dekopírfűrésszel. Mérd le a szélességet kétszer, szem előtt tartva az 1,2 centis rést, majd mérd fel az elvágandó lapokra ezt a távolságot.

Az utolsó lap és a szegélyek

Miután az utolsó lapot is a megfelelő méretre vágtad, tedd a lapokat a helyükre. Az eredmény összefüggő fapadló hatását kelti. Ha az utolsó lap nem fér be a helyére, bátran lépj rá, hogy könnyebben bepattanjon. A szegélyléc lerakásához méretre kell vágnod azt. A sarkoknál rézsútos végeket kell vágni 45°-os szögben, hogy a két szomszédos darab illeszkedjen. A perem rögzítéséhez használj átlátszó szilikont.

Soha ne a laminált lapokhoz rögzítsd, különben a lapok nem tudnak tágulni - a fal melletti rés éppen erre ad lehetőséget.

Végül fektesd az ajtószegélyt a helyére, és csavarozd vagy ragaszd az alatta lévő padlólaphoz vagy szőnyeghez.

Cikkünk megírásában Paula Lamb Csináld magad! - Nem csak nőknek című könyve segített.

Ezt is szeretjük