Mekkora az ideális otthon? Egy 4 fős család számára ez lenne kényelmes
Nem szeretnél túl nagy otthont, de azért legyen kényelmes? Segítünk számolni.

csalad-tevezik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy családi ház mérete elsősorban pénztárcafüggő, másodsorban természetesen ízlés dolga, hogy kinek mekkora térre van szüksége. Van, aki kedveli a kuckósabb otthont, míg más inkább nagyobb térben érzi jól magát.

A következőkben felvázoljuk, hogy, amennyiben takarékoskodni kell az alapterülettel, mi az a minimális méret helyiségenként, mely alá az építési jogszabályok szerint sem szabad menni, és nem is volna kényelmes a négyfős család számára.

Mekkora az ideális hálószoba?

A jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint egy szoba minimális mérete 8 m². Ebből ki lehet indulni, de az OTÉK 253/1997 Kormányrendelet szabályozza a helyiségek légtérfogatát is. E szerint a szobákban személyenként 15 m³ légtérfogatot kell biztosítani. Ha a talán leggyakrabban alkalmazott 2,70 méteres belmagassággal számolunk, úgy a szülői hálószobának legalább 11,12 m² alapterületűnek kell lennie.

Egy ekkora méretű hálóban azonban csak a franciaágy és a beépített szekrény fér el kényelmesen. Ha több bútor kerül a szobába, mindenképpen nagyobb alapterületre lesz szükség. Egy 15 m²-es hálóban már kényelmesebb közlekedők és használható falfelületek is helyet kaphatnak.

A gyerekszoba legalább ekkora legyen

Egyszemélyes gyerekszobának pedig eszerint akár még - a minimálisan alkalmazható - 2,20 m-es belmagasság esetén is elegendő a 8 m². Bár aki látott már ekkora szobát, az tudja, hogy egy gyerek elég hamar kinövi, így legalább 10 m²-ben érdemes gondolkodni. Ez a helyiség ugyanis nemcsak hálófülkeként funkcionál, hanem a gyerek itt fog játszani, tanulni, fogadni a barátait.

Nappali négyfős családra méretezve

A jelenlegi előírások szerint - egy 30 m²-nél nagyobb hasznos alapterületű lakás esetén - a nappalinak minimum 16 m²-nek kell lennie. Ám egy ekkora méretű helyiség - különösen, ha két gyerek él a házban - nagyon hamar zsúfolttá válik. A szakemberek ezért inkább 25 m²-ben jelölik ki a nappali minimális méretét.

Dolgozószoba, vendégszoba: egyben is lehet

A napi rendszerességgel használt szobák mellé sokan szeretnének még egy vagy esetleg két helyiséget, mely dolgozószobaként, esetleg vendégszobaként funkcionálhat. Egy összecsukható kanapé segítségével akár mindkét célnak megfelelhet egyetlen szoba. A méret tekintetében pedig itt is érdemes a gyerekszoba méretéből, tehát a legalább 10 m²-ből kiindulni.

Konyha és étkező: egyben

A konyhában a munkalapok szokásos szélessége 60 centiméter. A felső szekrény alját pedig érdemes 140-150 centiméter magasságra belőni. Egy szék kihúzásának helyigénye nagyjából 80 centiméter, az étkezőasztalnál egy ember helye általában egy 60 centiméteres félkör. Ha a konyha és az étkező közé pult kerül, az legalább 40 centiméter széles legyen! Mindent egybevetve, ha a konyha és az étkező egyben van, érdemes legalább 18 m²-rel számolni, ebbe egy hatszemélyes asztal elfér - persze, nagyobb vendégségek esetén szűkös lesz.

A fürdőszoba és WC mérete

Azokban az otthonokban, ahol két lakószobánál több van, kötelező egy külön WC-helyiség. Ez azonban talán a legkisebb helyigényű tér a lakásban, elegendő 1,5 m²-rel számolni. A fürdőszoba minimális méretére jelenleg nincs törvényi előírás. Néhány dologra azonban érdemes figyelni: a mosdókagyló használata úgy lesz kényelmes, ha tengelye a faltól 45 centiméterre kerül. Célszerű, ha a fürdőszobában is helyet kap még egy WC. Illetve a legtöbb lakásban a mosógép is ide kerül - ilyenkor a szennyestartónak is szüksége lesz a helyre. Mindehhez legalább 4 m²-re lesz szükség. Ha szeretnéd, hogy ne csak fürdőkád, de zuhanykabin is helyet kapjon a fürdőben, úgy inkább 5 m² feletti térigényben gondolkozz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Mekkora is az ideális otthon?

A fentieken kívül még érdemes belekalkulálni a közlekedők és az előszoba méretét is. Utóbbi esetében ajánlott körülbelül 3-5 m²-rel számolni, de a közlekedőterületek helyigénye is számos további m²-t emészthet fel. Tehát mindent egybevetve, ha a szülői háló 15 m², a két gyerekszoba 10-10 m², a nappali 25 m², a dolgozó- és vendégszoba 10 m², a konyha és étkező 18 m², a fürdőszoba 4 m², a WC 1,5 m², és ehhez hozzáadjuk még a közlekedőket, előszobát, több mint 100 m²-re jön ki egy négyfős család otthonának mérete. Ez azonban nagyon ki van centizve, így ha ennél kényelmesebbre - esetleg külön mosókonyhára, kamrára - vágytok, nyugodtan lehet minimum 120-130 m²-ben gondolkodni.

Lakástrendek 2019-re

A fekete és a fehér színek is reneszánszukat élik 2019-ben. Mutatjuk, mik a legjellemzőbb irányzatok az idei évben.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük