Horribilis év végi számlák?
Így kérj segítséget a szolgáltatótól!
Van megoldás, ha az év végi számlák végösszege megfizethetetlennek tűnik! Élj vele bátran!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság a közüzemi számlák egy részét illetően lehetőséged van a számodra kedvezőbb számlázási formát kiválasztani. Az egyik lehetőség, hogy havi bediktálás alapján fizetsz a fogyasztásod után, a másik opció szerint pedig módodban áll havi fix összegeket fizetni a szolgáltató által becsült fogyasztásnak megfelelően.

Az utóbbi esetében értelemszerűen az év utolsó hónapjában összegzést készítenek, melynek során összevetik a tervezett és a tényleges áram- vagy gázfelhasználást. Ennek a következménye lehet az ünnepi időszak szépségét beárnyékoló horribilis végösszegű elszámoló számla.

Havi bediktálás - jobb megoldás

A díjfizetés egyik alternatívája, ha havonta a megadott határidőn belül közlöd a szolgáltatóddal a mérőóra állását, melyre nem csak telefonon van már lehetőséged: online formában is eleget tehetsz a kötelezettségednek.

A számlákon minden esetben jelzik a következő leolvasás esedékességét, de, ha egyéb elfoglaltságaid miatt az adott napon ezt nem tudod megtenni, akkor sem kell aggódnod, mert jellemzően plusz-mínusz három nap eltéréssel várják az órák aktuális állását. Amennyiben a szóban forgó időintervallumban ezt nem tudod megtenni, akkor a szolgáltató az előző év megegyező időszakának fogyasztása alapján egy becsült értéket tartalmazó számlát fog kiküldeni. Az opció előnye egyben hátrányának is tekinthető, hiszen így minden hónapban a tényleges fogyasztásod után kell fizetned.

Ez viszont azt is jelenti, hogy a cudar téli hónapokban kiugróan magas számlát találhatsz a postádban. Ezen kívül, akárcsak az átalányfizetéses módnál, itt is csak évente egy alkalommal küldi ki a szolgáltató személyesen az óraleolvasóját.

Kiegyenlített részszámlázás

Ez az alternatíva átalány néven is elterjedt a köznyelvben, bár nem árt tudni, hogy például a Tigáz Zrt.-nél ez a mérőóra nélküli fogyasztók díjfizetését jelenti. Ennél a számlázási módnál évente tíz alkalommal megegyező végösszegű számlát kapsz, egy nyári hónapban nincs számlakibocsátás, az év végén pedig egy elszámolás keretén belül kerül kifizetésre a fennmaradó egy hónap. Ilyenkor az év elején az előző évi mennyiségek alapján megbecsült fogyasztást vetik össze azzal a mennyiséggel, amennyit az év folyamán ténylegesen felhasználtál. Annak ellenére, hogy az év elején kerül megállapításra a számlázás alapját képező gázmennyiség, évente egyszer van lehetőséged annak módosítására.

A kiegyenlített részszámlázás előnyei között említhető, hogy hozzájárul a költségek pontos tervezéséhez, valamint a téli, magasabb számlák végösszegének egy része ezáltal nyáron kerül kifizetésre. A kiegyenlített díjfizetés azonban egyszerre előny és hátrány is, hiszen ahogy a tényleges fogyasztás lehet alacsonyabb a becsültnél, úgy több áramot vagy gázt is használhattál, ez pedig jelentős extra kiadást jelenthet az év végén.

Ha túl sok a számla

Akkor, ha az elszámolás során a fogyasztásodra alapozva tartozásod keletezik a szolgáltatód felé, tehát akár több tízezres számlát kapsz, amit az aktuális anyagi helyzeted miatt nem tudsz kiegyenlíteni, nem kell kétségbeesned.

Ilyenkor lehetőséged van részletfizetést kérned a szolgáltatónál, melynek menete nem sokban különbözik az év közbeni számlák vagy a tartozás esetében kért kérelemnél. Telefonon, e-mailben vagy akár postai levélben az anyagi helyzetedre hivatkozva kell kezdeményezned a számlatartozás kiegyenlítésének elhalasztását vagy annak részleteiben történő kifizetését.

A szolgáltatók munkatársai - különösen, ha problémamentes fizető voltál korábban - igazolások vagy bővebb információkérés nélkül elfogadják a kérelmedet. A részletfizetés időtartamát és a havonta fizetendő összeget egyéni elbírálás alapján állapítják meg. Arra azonban nagyon figyelj, hogy a részleteket és mellette a havi fogyasztást onnantól kezdve pontosan fizesd: akár néhány nap csúszás is elég lehet ahhoz, hogy végül mégis egyben kelljen befizetned az összes tartozásod.

Vigyázz!
A részletfizetéssel kapcsolatos ügyintézés folyamata szolgáltatónként eltérhet, az EDF DÉMÁSZ-nál például csak akkor van lehetőség részletfizetésre, ha a hibájuk miatt lett magas az elszámoló számla. Ilyen esetben annyi hónapra kérhető a részletfizetés, ahány hónapot érintett a szolgáltató hibája.
Ezt is szeretjük