5 fontos tény a hitelekről

A jelenlegi helyzetben

A hitel igénylésének feltételei a hírek szerint nem szigorodnak tovább. Utánajártunk, hol és hogyan juthatsz manapság kedvező hitelhez.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bankok szigorú feltételei nem enyhültek az elmúlt egy évben, a pénzintézetek alaposan megnézik, hogy kinek adnak kölcsönt. Jó hír viszont, hogy a feltételek - legalábbis egy ideig - nem szigorodnak tovább. Ha hitelt szeretnél, ennek ellenére fontos, hogy tisztában legyél a játékszabályokkal, ahogy a szakember tanácsai is milliókat érhetnek ezekben a válságos időkben.

Csak annyit vállalj, amennyit elbírsz!

Fontos, hogy, ha vállalod a törlesztéssel járó terheket, akkor - hosszú- és rövidtávon egyaránt - kalkulálj a mindennapi kiadásokkal és a számlákkal. Ahhoz, hogy később ne bukj bele a hiteledbe, alaposan fel kell mérned, hogy pontosan mekkora terhet - vagyis törlesztőrészletet - tudsz a nyakadba venni.

A szakemberek óva intenek a könnyelmű és felelőtlen döntésektől. Semmi esetre se bólints rá az első szembejövő ajánlatra, minimum három banknál érdeklődj a lehetőségeidről, a számodra kedvező konstrukciókról! Ebben az esetben érdemes kevésbé favorizált bankoknál is körülnézned, de a legoptimálisabb, ha igénybe veszed egy megbízható és naprakész információkkal rendelkező pénzügyi tanácsadó segítségét.

Forint vagy euró - nincs nagy választék

Állandó hiteltanácsadónk, Gróf Anna Mária szerint nincs túl nagy választék a hiteltípusok között: továbbra is csak euró és forint alapú hitelek közül választhatnak az ügyfelek.
További rossz hír, hogy semmiféle garancia sincs arra, hogy a törlesztőrészletek nem emelkednek meg nagyobb mértékben a jövőben. A döntés - ha minden kritériumnak megfelelsz - csak rajtad áll, ha azonban biztonságosabb megoldás érdekel, akkor javasolt forint alapú kölcsönért folyamodnod.

Többszöri ellenőrzés után, megbízható anyagi háttér esetén

A bankok továbbra is komoly és szigorú vizsgálathoz kötik a feltételeket - a válságot megelőző időszak gyakorlatától eltérően jóval körültekintőbbek. Előfordulhat például, hogy a kockázatelemzők a vizsgálatok során többször is ellenőrzik az ügyfeleiket, hogy valóban hitelképesek-e.
A munkáltatói igazolásokat is nagyon alaposan szemrevételezik, és a rendszeres jövedelemtől sem tekintenek el, így anélkül próbálkoznod se nagyon érdemes. Szakértőnk szerint fontos, hogy elérhető közelségben legyen a kezdőrészlet, és számottevő önerővel is rendelkezz, de nem szabad megfeledkezned az ügyintézés során felmerülő költségekről sem. Erre a célra érdemes a párnád alatt tartanod egy kisebb - átlagosan kéthavi törlesztőrészletnek megfelelő - összeget.

Biztosítsd magad és a hiteled!
A pénzügyekben jártas szakemberek egyre gyakrabban sorolják a kiemelten ajánlott kategóriába az úgynevezett hitelfedezeti biztosítást. A munkanélküliség vagy betegség esetén különösen hasznos termék nagyon jól jöhet akkor, ha váratlanul elapad a pénzkereseti forrásod.

Személyi kölcsön - egyre nehezebb

Ha a reklámokban is hangoztatott gyors segítségre, azaz egy kisebb összegű személyi kölcsönre van szükséged, akkor nincsenek jó híreink a számodra. A kölcsönnek ehhez a változatához jelenleg borsos áron és igen nehezen lehet hozzájutni. Ráadásul, ha csak keveset is csúszol a részletek fizetésével, akkor a pénzintézetek kíméletlenül kifizettetik veled a szerződésben is rögzített késedelmi díjat.

Lakáscélú hitelek: önerővel sem adnak eleget

Igazán nehéz helyzetben vagy akkor, ha a közeljövőben szeretnél lakást vásárolni, mégpedig hitelből. A bankok kizárólag jelentősebb önerő mellett hajlandóak hitelezni, ráadásul a hitel összege általában az ingatlan forgalmi értékének csupán 60-70%-áig terjed.

Fontos, hogy az ingatlanok forgalmi értékét is szigorúbban nézik a bankok: csak azon lakás vagy ház esetében számíthatsz kölcsönre, melynek forgalmi értéke meghaladja a négymillió forintot.

Vigyázz!
Amennyiben kedvezményes vagy akciós hitelt igényelsz, még a szerződés aláírása előtt nézz utána, hogy az adott kedvezményt meddig veheted igénybe, és a kedvezményes időszak lejártát követően hogyan változik majd a törlesztőrészlet - könnyen kiderülhet, hogy a későbbi drágulás miatt egyáltalán nem is annyira kedvező az ajánlat, mint amilyennek kezdetben tűnt.
Ezt is szeretjük