Hitel egyetlen nap alatt
4 fontos dolog, amit tudnod kell a gyorskölcsönről
Egy telefon, egy találkozó, és máris a kezedben a hitel. A gyorskölcsön azonban veszélyt is rejthet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hitelfelvétel egyre szigorodó feltételei, a devizahitelek drágulása, az adó- és áremelkedések egyértelműen a könnyen felvehető gyorskölcsönöknek kedveznek, melyeket szabadon fordíthatsz már meglévő hiteled törlesztésére, utazásra, vásárlásra. Nem kell hozzá dokumentumok garmadáját felmutatnod: elég, ha elmúltál 22 éves, legalább féléves munkaviszonyod van, és a fizetésednek sem kell meghaladnia a minimálbér összegét, sőt, van, ahol az sem számít, hogy a bankok feketelistáján, a BAR-listán szerepelsz.

A gyorskölcsön igénylése egyetlen telefonodba kerül, a hitelt pedig akár már másnap, személyesen, készpénzben megkaphatod. Az azonnali pénzszerzési lehetőség azonban ennél árnyaltabb. Ismerj meg néhány keveset emlegetett részletet!

Havi törlesztés helyett hetente

A lakáshitelek és más, a kereskedelmi bankoknál elérhető kölcsönök esetében megszokhattuk, hogy a törlesztést havonta egy alkalommal kell végezni. A gyorskölcsönök között is akad ilyen, ám rengeteg olyan konstrukció is, melynek esetében hetente esedékes az igényelt kölcsön törlesztése. Azokban az országokban, ahol az emberek hetente kapnak fizetést, ez nem jelent gondot, Magyarországon viszont nehézségeket okozhat a törlesztés, hiszen fizetést szinte mindenki havonta egyszer kap.

A gyorskölcsön törlesztésével kapcsolatban általában nem lehet könnyítést kérni, és a heti törlesztőrészlettel sem lehet csúszni, azért minden héten a meghatározott napon, személyesen megy a hitelt nyújtó cég kapcsolattartója.

Folyamatos, határozatlan idejű munkaviszony

Kisebb összegű gyorskölcsön esetén általában nincs szükség sem kezesre, sem ingatlanfedezet bevonására, a munkaviszony meglétét viszont szigorúan ellenőrzik. Csak akkor kaphatsz kölcsönt, ha legalább hat hónap munkaviszonyt fel tudsz mutatni, ráadásul ezt ugyanannál a cégnél és határozatlan idejű szerződéssel.

Jóval drágább, mint más hitelek

A gyorskölcsön nagy előnye, hogy nem kell heteket várni arra, hogy elbírálja a cég, alkalmas vagy-e a hitel felvételére. Különösebben a magas jövedelem sem feltétel, és a folyósítás időtartama is minimális - hiszen készpénzben kapod, akár 24 órán belül.

A gyorsaság ára azonban nagy: ezek a konstrukciók jóval drágábbak, mint bármelyik személyi vagy áruhitel. Az esetenként több száz százalékos THM természetesen nem azt jelenti, hogy négyszer-ötször annyi összeget kell visszafizetned, mint amennyit igényeltél, hiszen az az összes hitelköltséget mutatja. Ennek ellenére a hitel drága: fél évre felvett 50 ezer forint esetén például a visszafizetendő összeg akár 75 ezer forint is lehet, ráadásul a minimálisan felvehető összeg is legalább 50-60 ezer forint.

A BAR-lista kizáró ok lehet

A bankok feketelistájára, a KHR-re - régi nevén a BAR-listára - könnyű felkerülni: elég a minimálbér összegével tartozni 90 napon keresztül, és máris hitelképtelennek minősülsz. A gyorskölcsönök kapcsán sokan hangoztatják, hogy BAR-listások is igénybe vehetik őket, csakhogy a feketelistán való szereplés a legtöbb cég esetén kizáró ok. Természetesen akadnak olyanok is, akik kifejezetten BAR-listásoknak kínálnak kölcsönöket, a túlságosan csábító ajánlatokkal azonban vigyázz.

Mindig nézz utána, hogy az adott cég hivatalosan működik-e, valóban hitelről van-e szó, és nem egy fogyasztói csoporttal van dolgod, és arról is tájékozódj, hogy van-e lehetőség előtörlesztésre, illetve mekkora kamat és THM mellett veheted igénybe a hitelt.

Ezt is szeretjük