3 hatalmas hiba, ami költözéskor könnyen elkövethető - Erre sokan nem is gondolnak
Életmentő tippek költözés előtt állóknak.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munka mellett, bizony, nem egyszerű megszervezni egy olyan nagy volumenű dolgot, mint a költözés. A pakolást és hurcolkodást egy kicsi gyermek még inkább megnehezítheti, akinek segítsége főként abban merül ki, hogy kinyitja és szétborogatja a gondosan előkészített dobozokat.

Mivel jó esetben már hetekkel, hónapokkal előre megszületik az elhatározás a fejekben a költözéssel kapcsolatban, érdemes egy átgondolt haditervet készíteni, pontokba szedni a dolgokat a pakolási folyamatok előtt, így sok stressztől kímélheti meg magát az ember.

Életmentő tippek, hogy a költözés ne legyen rémálom

Jó előre tervezz meg mindent!

Számos dolgot érdemes végiggondolni a pakolással kapcsolatban. Mennyi idő áll rendelkezésre a költözés lebonyolítására, nagyjából mennyi holmink van, mely bútorokat akarjuk magunkkal vinni, szükség van-e költöztető cégre, vagy meg tudjuk-e oldani saját autóval, barátok vagy családtagok segítségével a szállítást? Mindezekre érdemes egy listát készíteni, és a pontok mentén haladni.

szoveg-1
Fotó: Getty Images Hungary


Lomtalanítás

Mielőtt nekilátsz az évek alatt felgyülemlett cuccok becsomagolásának, érdemes előtte pár héttel egy nagyobb lomtalanítást végezni: a régóta nem használt ruháktól, cipőktől, porosodó ajándéktárgyaktól vagy a tönkrement dolgoktól érdemes minél előbb megszabadulni. Ha nincs annyi időd, hogy költözés előtt lomtalaníts, ráadásul munka mellett, akkor érdemes egybevonni a folyamatokat, és pakolás közben szelektálni.

Szerezd be a csomagolóanyagokat, -eszközöket!

Rengeteg költöztetődobozra lesz szükséged, ami viszont drága mulatság, ha üzletben, újonnan akarod beszerezni őket, hiszen egy doboz ára 500-1000 forintba is kerülhet. A szelektív hulladékudvar jó megoldás lehet, költözés után sokan oda viszik a jó állapotú, kiürített dobozaikat.

Nagy, fekete zsákokat is érdemes beszerezni - ne szemeteszsákokat, ugyanis azok jobban szakadnak -, ebbe kerülhetnek bele a könnyebb textúrájú, nem törékeny dolgok, mint például az ágyneműhuzatok, törülközők, ruhák vagy a gyerek plüssjátékai.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így csomagolj!

Mind a dobozokat, mind a zsákokat érdemes felcímkézni vagy megszámozni, esetleg színekkel jelölni - például különböző szobákhoz különböző színű post-iteket rendelni -, így költözés után simán megtalálhatsz mindent az új helyen. A pakolásnál szobánként haladj, előbb a ritkán használt dolgok kerüljenek a dobozba, mint például a könyvek, gyógyszerek vagy törékenyebb tárgyak, majd legutoljára a napi szinten használatosak.

A bútorokat lapra szerelve ajánlott szállítani, mert nem arra lettek tervezve, hogy lépcsőházakban cipeljék őket, és teherautóban zötykölődjenek, így mindenképp érdemes időt szánni erre a tevékenységre.

Mekkora jármű kell?

Egy-két szobás lakás költöztetéséhez egy 3,5 tonnás gépjármű kell, két-három szobás lakáshoz már nagyobb, 5 tonnás teherautóra van szükség. Ház és kerti dolgok költöztetéséhez pedig ezeknél is nagyobbra, így érdemes céget megbízni a szállítással, így minden befér egybe, mintsem te fordulj több kört az autóddal.

szoveg-2
Fotó: Getty Images Hungary

Három hatalmas hiba, amit költözéskor elkövethet az ember

Mindent az utolsó pillanatra hagyni

Sajnos az emberek nagy többsége nem gondolja át eléggé, hogy mire is lesz szüksége az egész háztartás átköltöztetéséhez. Nem elég, ha a cuccokat csak bedobálod a dobozokba költözés előtt egy-két nappal, hívod a költöztetőt, és ezzel le is van tudva az egész hercehurca. Az új házban, lakásban vagy albérletben a költözés után úgyis napokig káosz uralkodik, nem találod a hajszárítót, a csavarhúzót, vagy nem emlékszel arra, melyik dobozba tetted a gyerek pelenkáit, így semmiképp se az utolsó pillanatra hagyd a pakolást.

Parkolás

A teherautónak a költözés napján helyet kell biztosítani mindkét helyszínen: ahonnan költözünk, és ahová költözünk. Ha ugyanis nincs helye, akkor nagyon körülményessé és hosszadalmassá válhat a ki- és bepakolás. A parkolási díjról sem szabad megfeledkezni, a költözésre szánt összegbe ezt is bele lehet kalkulálni.

A lift mérete

Jó erőben vagy, simán felkapod egyedül a gyerekágyat vagy a fotelt, gondolván, hogy csak a liftig kell kibírni, onnantól pedig simán feljut majd az ötödik emeletre. Ennek ellenére sokan nem gondolnak bele abba, hogy a lift olyan kicsi lehet, hogy még egy babakocsi sem fér bele, nemhogy egy nagyobb bútordarab, így az új helyen érdemes erről is tájékozódni minél hamarabb.

2019-es dizájntrendek

Ha nem is lehet mindegyiket egyszerre alkalmazni, az idei trendek jól illenek szinte minden stílusú lakásba. A világos, nőies színek és a meleg fényű fémek viszik a pálmát, ezekhez érdemes nyúlni, ha felújítást tervez az ember. Képeken mutatjuk a legjellegzetesebb trendeket.

Borító- és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük