Hányszor mosol kezet főzés közben? A tudósok szerint sokkal többször kellene
Ha étellel dolgozol, kiemelten fontos, hogy helyesen moss kezet.

kezmosas
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az emberek sokkal kevesebbszer mosnak kezet, mint azt állítják magukról, állapította meg egy kutatás. Csak 67%-uk használja rendszeresen a csapot a vécé után, vagyis háromból egy ember kihagyja ezt a fontos lépést.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ezt a nagy számot nem szabad semmibe venni, ugyanis a hanyag kézmosás következtében könnyen indulhatnak el járványok, hiszen a hányásos-hasmenéses vírus és néhány légúti megbetegedés is így terjed.

A konyhában is moss kezet!

A kézmosás nemcsak a mosdóban járva fontos. Nem véletlen, hogy az orvosok is bemosakodnak a műtéthez, hiszen a személyes higiénia egyik alapja a kezek tisztán tartása. Az ember napközben vagy ezerszer nyúl az arcához, szájához, szeméhez, és a bacilusok így könnyű utat találnak a szervezetbe.

főzés

Ezért is különösen fontos, hogy ételkészítés előtt alaposan mosson kezet az ember, hiszen az ételen keresztül nem csak saját magát, de akár egész családját is megfertőzheti. A konyhai műveletek közben nem szabad lustálkodni. Akár csak egy kést két különböző étel szeletelése között, a kezedet is érdemes gyorsan leöblíteni vízzel, ha egyik zöldségről a másikra váltasz. Ez segíthet leküzdeni a fertőzést okozó baktériumokat.

Ha viszont nyers hússal dolgozol, már nem elég a sima víz, muszáj használni szappant is a művelet után. A nyers hús ilyen szempontból pontosan olyan, mint a vécé használata, utána mindig kezet kell mosni, mielőtt valami máshoz nyúlsz.

A kutatók egybehangzó tanácsa szerint mindannyiszor kezet kell mosni, amikor az ember úgy érzi, hogy koszos lehet, de főzés előtt és közben ez kiemelten fontos, mert a nap folyamán a kéz számtalan potenciálisan megbetegedést okozó anyaggal kerül kontaktusba. Minden egyes alkalommal, amikor megfogsz egy kilincset, használod a telefont vagy épp a nyilvános mosdók textil kéztörlőit, bacilusok százaival érintkezel, ugyanis ezek mindegyike koszosabb, mint egy vécéülőke, melyen általában csak nagyjából ötven baktérium található négyzetcentiméterenként. Ha pedig nem mosol kezet főzés előtt, ezeket a bacilusokat mind átviszed az ételre.

torolkozo bakteriumok

Így moss kezet helyesen!

A kutatók szerint három lépésből áll a tökéletes kézmosás. Sokan azt hiszik, fontos a meleg víz ahhoz, hogy tisztább legyen a kezük, de a hőfok igazából nem számít, legfeljebb annyiban, hogy langyos víz alá kellemesebb betenni a kezet.

Ezután jó alaposan be kell dörzsölni a kezet szappannal. Ezt nem szabad elkapkodni, az a jó, ha legalább fél percig tart egy kézmosás, és közben az ember a körmei alatt is végez egy kis tisztogatást, hogy biztosan ne maradjon semmilyen bacilus a színen. Minden további 5 másodperc tovább csökkenti az esetlegesen ott maradt bacilusok számát. Akkor jó, ha kétszer kényelmes tempóban végig tudod dúdolni a Boldog születésnapot kezdetű dalocskát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mielőtt pedig kijönnél a fürdőből, mindig szárítsd meg rendesen a kezedet, mivel vizes kézzel könnyebb átadni és átvenni a baktériumokat. Ha vizes kézzel nyúlsz a kilincshez, lehet, hogy értelmetlen volt az egész, hosszú kézmosási procedúra. Ha nincs a mosdóban papírtörlő, még az is jobb megoldás, ha a nadrágodba törlöd a kezedet.

Így kerülheted el a vízvezeték-szerelőt

Hogy annyiszor öblíthesd le a kezedet főzés közben, amennyiszer szeretnéd, fontos, hogy a mosdód mindig remek állapotban legyen. Ha követed ezeket a tanácsokat, nem kell kihívni a vízvezeték-szerelőt, és rengeteget spórolhatsz.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük