3 hatalmas hazugság, amit ne vegyél be!
Sok olyan szakembert találni, aki csak a saját zsebére gondol. Mivel igyekeznek tízezreket kihúzni a pénztárcádból?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Annak ellenére, hogy évente több ezren kapnak diplomát a kezükbe hazánkban, jó ideje számos területen tapasztalható szakemberhiány. Jó lakatost éppen olyan nehéz találni, mint megbízható villanyszerelőt, hozzáértő festőt vagy éppen gyorsan és precízen dolgozó burkolót.

Sokan ráadásul előbbre tartják a pénztárcájukat, mintsem azzal törődjenek, hogy kifogástalan munkát adjanak ki a kezükből: egy apró problémának hajlamosak a kelleténél nagyobb feneket keríteni, javítás helyett teljes cserét javasolni, illetve akkor is kiszámlázni több ezer forintot, ha a problémát mégsem sikerült megoldaniuk.

Így aztán nem meglepő, hogy a szakemberek szavahihetőségét egyre többen megkérdőjelezik - legfőképpen akkor, ha a következő indokokkal igyekeznek megtömni a zsebüket.

A vízköves mosógép szerelőt igényel

A mosógép azon háztartási készülékek egyike, melyek már egy-egy szokatlan hangfoszlánnyal is kétségbe tudják ejteni tulajdonosukat. A szerelők egy része ennek kifejezetten örül, és az első telefonhívásra ugrik, hogy minél előbb kezelésbe vehesse a problémás gépet, egyben az ügyfél pénztárcáját. Ritka ugyanis az a szakember, aki ilyenkor inkább megnyugtatni igyekszik az ügyfelet, illetve tanácsokkal ellátni. Pedig sokszor ennyi is elég lenne - például abban az esetben, ha az öblítő nyom nélkül eltűnik a gép belsejében.

Ezt a problémát a legtöbbször a készülék belsejében megtelepedett penész és a lerakódott vízkő okozza, mely egyesek szerint kizárólag a mosógép szétszerelésével távolítható el maradéktalanul. Ezeknek az állításoknak nem érdemes hinni - legalábbis elsőre. Az őszintébb szerelők szerint az esetek többségében megoldást kínál egy alapos, 20%-os ecetes vagy trisós átmosás.

Indítsd el a gépet üresen 95°C-os programon, majd várj néhány percet, míg a dobba némi víz kerül, majd állítsd le. Ha az ecetet választod, akkor legalább egy litert önts a dobba, ha a trisót, akkor abból fél kilót. Ezután kapcsold vissza a gépet, és hagyd, hogy a forró víz és az ecet vagy a trisó kitisztítsa azt.

Vesd be praktikáinkat!
A mosógép problémáinak egy részét magad is megoldhatod, így megspórolhatod a szerelők sokszor igencsak borsos munkadíját. Utóbbiakhoz csak akkor fordulj, ha valóban szükségesnek érzed a segítségüket! Kattints ide, és mentsd meg a mosógépet magad!

A zárakat nem érdemes saját kezűleg szerelgetni

A zárszaküzletekben dolgozó szakemberek és lakatosok előszeretettel hangoztatják, hogy a mai zárak már nem javíthatók meg saját kezűleg - a problémát kizárólag szakember orvosolhatja. Étolajjal senki ne próbálkozzon, és szétszerelni sem tanácsos a zárakat. Jobb inkább hozzáértőre bízni a dolgot, amint csak lehet - és ezzel talán feleslegesen kidobni néhány ezer forintot az ablakon.

Ha ugyanis az ajtót például azért nem tudod bezárni, mert a zár nyelve nem illeszkedik pontosan a nyíláshoz, magad is segíthetsz a dolgon azzal, ha a nyílást tartalmazó kis lemezt kicsavarozod, és arrébb helyezed, vagy egy kalapáccsal és egy csavarhúzóval kissé kitágítod.

Elsőként kenj egy kevés cipőkrémet a zárnyelv végére, csukd be az ajtót, és addig nyisd és zárd a zárat, amíg a nyelv nyomot nem hagy a lemezen. Utóbbiból tudod majd, mennyire kell kitágítanod azt, vagy mennyivel kell arrébb helyezned. Sokszor a csavarok egyszerű megszorítása is megoldást jelenthet, ezek ugyanis hajalmosak idővel kilazulni, de az is lehet, hogy egyszerűen a kulcsot kell egy kevés paraffinnal bekenned, hogy aztán azzal a zárat is bezsírozhasd.

Tudtad?
Egy kis grafitpor, egy adag WD-40, és már nincs is szükség lakatosra! Kattints ide, és ismerj meg néhány ügyes fogást, mellyel magad is megjavíthatod az akadozó zárat!

A fürdőszobai csatornaszag csak bontással szüntethető meg

Ha nem gondoskodsz rendszeresen a WC vagy a mosdókagyló lefolyójának átjárhatóságáról és tisztításáról, könnyen kellemetlen szagok forrásaivá válhatnak. Ezeken túl érdemes gondot fordítanod a fürdőszoba padlóján található összefolyóra is, a lefolyón túl ugyanis ebből is áradhat bűz, ha elhanyagolod. Ha mindezen túl vagy, mégis ismeretlen eredetű szagok terjengnek a fürdőben, természetes, ha megfordul a fejedben a gondolat: ideje szakember segítségét kérned. Érdemes azonban résen lenned, a szakik ugyanis általában csak személyesen hajlandóak tanácsot adni, mondván, látatlanban nem mernek semmit mondani - és persze a tudásuk sincs ingyen.

Az interneten sem feltétlenül tanácsos céltalanul böngészned: nem egy olyan véleményre akadni a probléma kapcsán, mely szerint a bontás és a csövek speciális kitisztítása elengedhetetlen. Holott a probléma gyakran két deciliter tiszta vízzel is orvosolható. Ha a szag csatornáéra emlékeztet, akkor minden bizonnyal arról van szó, hogy a padló összefolyóját úgynevezett vizes bűzzárral látták el.

Ha ebből elpárolog a víz, nincs minek elzárnia a bűzzár csövét, így a kellemetlen szag szabadon terjenghet a helyiségben. A probléma egyszerűen orvosolható néhány deci vízzel, melyet egyszerűen a padlóösszefolyóba kell öntened.

Ezt is szeretjük