Tartós élelmiszer és háztartási kellékek: mivel fontos felszerelni a háztartást?
Felhalmozni nem jó, de az alapfelszereltség és némi tartalék nem árthat, hogy teljes legyen a háztartás.

GettyImages-885478100
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Élelmiszer, háztartási kellékek, egyebek - sok minden kerül a bevásárlólistára, amikor a háztartás kezd kifogyni a készleteiből.

Jellemzően a hosszú hétvégéket vagy ünnepnapokat megelőzően fordul elő, hogy az emberek megrohamozzák a boltokat, és degeszre tömött kosárral állnak sorba. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért, és honnan ez a vásárlási pánik még olyankor is, ha éppen csak egy napig lesznek zárva az üzletek? Ennek is bizonyára megvan a maga pszichológiája, de sokat segíthetne az ügyön az a gondolat, ha a háztartás elég alaposan felszerelt, és vannak tartalékok, amikhez nyúlni lehet.

Tartós élelmiszer és háztartási kellékek

Felhalmozni természetesen balgaság lenne, hiszen az nemcsak sok pénztől és rakodóhelytől fosztaná meg az embert, de a gyárakra, a termelőkre és a kereskedelemre is nagy terhet róna, nem beszélve a megromló élelmiszerek miatti pazarlásról.

Ugyanakkor nem árt, ha van otthon tartalék bizonyos dolgokból, elkerülendő a hirtelen fellépő hiányt, illetve annak fenyegető gondolatát is. Hogy mivel érdemes felszerelni a háztartást?

Tartós élelmiszerek

Ez egy nagyon tág fogalom, ezért érdemes elemeire bontani. Jó, ha a spájzba kerül néhány zacskó száraz tészta, illetve tarhonya, rizs és lencse. Ezekből rengetegféle köret és egytálétel készíthető, így akkor sem okoz gondot egy ebédet vagy vacsorát összedobni, ha elmaradt a bevásárlás.

A mélyhűtőt ugyancsak hasznos feltölteni olyan alapanyagokkal, melyeket elővehet az ember, amikor nem jut el a henteshez vagy a piacig: nem csak húskészletről érdemes gondoskodni, hanem zöldségekről és gyümölcsökről is. A zöldborsó, a zöldbab, a gyalult tök és a spenót is hosszasan eláll a jégen. Gyümölcsök közül a bogyósak vagy a szilva is jó választás lehet. Ami a tojást illeti, megfelelő eljárással az is fagyasztható: erről korábbi cikkünkben írtunk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ezen a ponton érdemes kitérni a konzervekre és befőttekre, savanyúságokra, hiszen nem csak mélyhűtőben tartósított zöldségek és gyümölcsök vannak. Hasznos, ha ilyenekből is van készlet a spájzban. Ezek alapanyagként, salátának vagy desszertekhez is bármikor felhasználhatók.

Ne feledkezzünk el a fagyasztás nélkül is eltartható zöldségekről és gyümölcsökről sem. Burgonyát és vöröshagymát is érdemes bőségesen tartani, de az alma is remekül bírja hosszabb távon. Kerüljenek a konyha vagy a kamra minél hűvösebb szegletébe.

Mivel főzés közben nagyon bosszantó felfedezni, hogy valamelyik fűszer elfogyott, ezekből is érdemes tartalékot venni, és úgy tárolni, hogy megőrizzék minőségüket. Legyenek zárt üvegekben, száraz, hűvös helyen, és ne érje őket közvetlen napfény. Jó tudni, hogy az őrölt paprika hamar avasodik, ezért érdemes inkább tubusos paprikakrémet szerezni tartalékba.

Biztonsági kávékészletről ugyancsak hasznos gondoskodni, de jó tudni, hogy az, különösen, ha őrölt, hamar veszít az aromájából, ezért nem érdemes tetemes mennyiséget tartani belőle otthon. A tartalék - ahogy az aktuálisan fogyasztott is - legyen fénytől védett, száraz helyen, és jól záródó üvegben.

A polcra sütési alapanyagok is kerüljenek. Sosem lehet tudni, hogy felmerül-e egy előre nem tervezett süteménysütés, vagy bezár-e a pékség, mielőtt odaérne az ember. A liszt, a por állagú élesztő, a sütőpor, a kristálycukor és a só is legyen az állandó tárlat része. Ezeket érdemes áttölteni zárható üvegekbe, ám a szavatosságot jó feljegyezni egy noteszba, vagy felcímkézni a csomagolást.

Végül essen szó a sertészsírról és az olajról, amelyekből szintén hasznos, ha van némi tartalék otthon. Sok nem kell, hiszen az avasodás miatt kárba veszhet, de ezekre mindennaposan szükség van a hagyományos konyhában.

Tisztítószerek

Hétvégéken, hosszú hétvégéken sokak szánják rá magukat egy nagyszabású takarításra, így érdemes már előre felszerelkezni tisztítószerekkel. Az általános felülettisztító, a fertőtlenítőszer és a WC-takarító szer legyenek állandó szereplők az arzenálban, és mindig legyen belőlük 1-2 flakon tartalék. Gondoljunk a mosogatásra is: plusz mosogatószer és mosogatótabletta mindig legyen otthon! Jó, ha tisztítóeszközökből is kerül néhány a készletbe: szivacs, cseremop, törlőrongyok és gumikesztyű.

Tisztálkodószerek

Akárcsak a tisztítószerekből, a tisztálkodószerekből is hasznos előre felkészülni. Pár flakon extra tusfürdő, szappan, sampon, fogkefe és fogkrém is kerüljön a háztartási készletbe. Ne feledjük a papír zsebkendőt, a WC-papírt és az intimkellékeket, tampont, illetve betétet sem. Ha épp egy olyan pillanatban fogynak el, amikor nem megoldható a pótlásuk, az nagyon kellemetlen tud lenni.

Háztartási kellékek

Végül a háztartási kellékekre is érdemes kitérni. Melyek azok, amelyeket jó előre pótolni? Legyen otthon néhány plusz villanykörte. Érdemes előre végiggondolni, melyik helyiségbe, milyen lámpához milyen erősségű és típusú kell, és célirányosan vásárolni 1-2 darabot. Hasznos a spárgamadzag és a ragasztószalag is, hátha rögzíteni kell valamit. Jó, ha ceruzaelem, bébi- és gombelem is van otthon, hiszen az egyes elektronikus eszközökből, mint a távirányító vagy a zseblámpa, bármikor kifogyhat az elem. Apropó, zseblámpa: szereljük fel a háztartást pár ilyennel, illetve gyertyákkal is. Nem lehet tudni, mikor jön egy hosszabb áramszünet.

Érdemes betárazni olajból, lisztből?

Az árstop miatt többféle élelmiszer is fixált áron kapható. Vajon meddig állnak el, és érdemes-e belőlük többet venni előre?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük