Kipróbáltuk a net legnépszerűbb házi takarítószereit: mutatjuk, milyen lett a végeredmény

A citrom, a fogkrém vagy az ecet tényleg olyan jó, mint ahogy azt sok internetes praktika mondja?

otthoni-takarítás-4

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házi tisztítószerek az internet térhódításával ismét népszerűvé váltak. Szinte megszámlálhatatlan praktikát lehet találni különböző otthoni alapanyagokkal, ám sokszor felmerül a kérdés: ezek vajon tényleg olyan hatékonyak, mint ahogy mondják őket?

Egy esélyt mindenképp érdemes nekik adni, és nem csak azért, mert sokkal olcsóbban beszerezhetőek az összetevőik, de sokkal környezetbarátabb módon távolítják el a szennyeződéseket, ráadásul azok számára is jó alternatívák lehet, akik nem szeretnek erős vegyi anyagokat alkalmazni a lakásban.

Az örök aduász: takarítás ecettel

Nem újdonság, hogy az ecet nemcsak a savanyúságok elrakásában, hanem az otthon tisztításában is nagy segítséget jelent. Többek között az izzadságfoltokat is kiválóan eltávolítja, de gyakran használják a mosógép fertőtlenítéséhez vagy a penész eltávolításához. 

A lakásunkban a zuhanykabin jelenti a legnagyobb gondot tisztítás szempontjából, hiszen a hagyományos, kifejezetten erre a területre szánt termékekkel sem lehet eltüntetni a makacs vízkőfoltokat. Az ecetes-samponos tisztítást viszont még nem próbáltam, így adtam neki egy esélyt.

otthoni-takarítás

Első lépésként hígítatlan háztartási ecetbe mártottam a szivacsot, majd ezzel áttöröltem a felületet. Ezt pár percig hagytam állni, majd lemostam vízzel. A szivacsot ezután samponba mártottam, hiszen az internetes praktikák szerint ez remekül leoldja a zsírosabb szennyeződéseket és a tusfürdő maradékát, és ezzel is áttöröltem a kabint. Ezt a réteget érdemes egy pici hatóidő után ablaktörlő eszközzel vagy mikroszálas kendővel letörölni, majd jöhet egy újabb ecetes lemosás, de most már hígított alapanyaggal. Itt 2:1 arányban oldottam vízzel, és egy szórófejes flakon segítségével fújtam le a zuhanyt.

Eredmény

A kezdeti, ecetes réteg után nagyon megörültem, hiszen gyönyörűen leoldotta a vízkőfoltokat. A sampon viszont inkább csak rontott a helyzeten, hiszen felhabzott, és csíkokat hagyott maga után, de szerencsére az újabb ecetes réteg kijavította a hibát. A végeredmény nagyon szép lett, de legközelebb csak ecet és víz kombinációját használom, a samponos réteg nem működött.

Mennyire működik a citromos mikrótisztítás?

A különböző citrusfélék is ismertek jótékony hatásukról, ha tisztításról van szó. Én most a mikróban próbáltam ki, mennyire működik a módszer, és bár általában műanyag tetőt használunk, a teszt kedvéért picit összekoszoltam, és hagytam rászáradni, hogy a citrusok megmutathassák, mit tudnak.

takarítás-otthon

Az internetes trükk szerint különböző citrusféléket kell egy tál vízbe rakni felszeletelve egy fél citrom levével együtt. A kísérlethez két lime-ot használtam. Egy mikrózható tálban betettem a keveréket, és maximális fokozaton addig melegítettem, amíg a víz fel nem forrt. Ezután még pár percet várni kell, hogy belül a gőz tegye a dolgát, és még hatékonyabb legyen a tisztítás. Kinyitás után azt ígéri a praktika, hogy könnyedén el lehet távolítani a szennyeződéseket egy ronggyal.

Eredmény

Ez a módszer is szépen lehozott minden rászáradt foltot, bár én nagyobb gőzfelhőre számítottam, amikor kinyitottam a mikró ajtaját. Talán pont amiatt, hogy nem volt gőz, voltak olyan pontok, amiket nehezebben, többször átsikálva sikerült csak leszedni, de összességében könnyen lejött minden szennyeződés. Igaz, mivel nem volt nagyon piszkos, lehet, hogy a régi szennyeződésekkel nem működik.

A fehér cipő és a fogkrém esete

A fogkrém minden háztatásban megtalálható, és olcsó tisztítószer válhat belőle - ha valóban működik. Gyakran ruhákból vagy szőnyegekből szedik ki a foltokat ezzel a módszerrel, ám én nem szerettem volna csak emiatt a szőnyeget összepiszkolni, hiszen akár balul is elsülhet a kísérlet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Így egy viszonylag sokakat érintő, általános problémán teszteltem a fogkrém tudását: a beszürkült, foltos cipőkön. Legyen akár fehér, akár csak világos szegélyű egy cipő, mindig nagy problémát jelent, hogy több viselés után már teljesen megváltozik a színe, és sokkal fakóbb, sötétebb lesz, mint eredetileg. 

takarítás-otthon2

A fogkrém az internet szerint ezen segít, és csak annyi a teendő, hogy rá kell kenni a felülete, picit rajta hagyni, majd nedves ruhával letörölni. Mivel ez nem tűnt elég hatékonynak, megpróbáltam régi fogkefével és szivaccsal is bedörzsölni, hátha visszakapják a cipők a régi fényüket.

Eredmény

A fogkrémes módszer is tökéletesen működött, hiszen tényleg leszedte a foltokat, és visszaadta a cipő fehérségét. Viszont kiderült, hogy nem elég csak rákenni, hiszen így nem eléggé hatékony, egy kis dörzsöléses rásegítés sokat javított a végeredményen.

10 hely, ahol gyakrabban kellene takarítani: ne hagyd ki a nagytakarításból

A legtöbb embernek eszébe sem jut kitakarítani ezeket a helyeket.

(Borítókép forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük