Ezt add a haldokló növényeknek, és újra életre kelnek: filléres háziszer, mégis csodát tesz
Ehhez a házi növénytáphoz minden hozzávaló megtalálható a hűtődben.

noveny-apolas-atultetes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Biztosan veled is előfordult már, hogy a növényeid idő előtt elpusztultak. Vagy a túlgondoskodás miatt, vagy éppen nem voltál tisztában az igényeivel, ezért ritkábban locsoltad, sötétebb helyre tetted, mint kellett volna. Ha azonban csak egy kicsit kókadozik az otthoni szobanövény, van egy gyors és természetes megoldás, ami segíthet.

Nem kell feltétlenül bolti tápoldatokat vásárolni, hogy megfelelően gondozhasd a növényeidet. Otthoni szerekből is össze lehet állítani egy szuper tápföldet, ami igen gyorsan életre kelti a virágodat.

Banán-tojás-kávé a legjobb koktél

A banánhéj, a tojáshéj és a kávézacc hármasa szinte minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a virágodnak szüksége van. Az elkészítése pedig pofonegyszerű.

noveny-apolas-iultetes

Hámozd meg a banánt, és a héját megmosva, felaprítva tedd egy turmixgépbe. Add hozzá az összetört, szintén megmosott tojáshéjat, majd jöhet az őrölt kávé - egyszer lefőzött is lehet, így még takarékoskodhatsz is. A hozzávalókat egy kis víz hozzáadása után turmixold össze. Az eredmény egy sötétbarna, sár állagú - és illatú - massza lesz, ezt kanál segítségével tedd a virág földjének a tetejére, hogy a házi készítésű tápszer elláthassa a növényt a megfelelő tápanyagokkal.

Külön-külön is jók

A fenti triónak egyébként mindegyik tagja külön-külön is remekül alkalmazható. A savkedvelő növények például szívesen veszik a kávézaccot. Bár egy adag kávét már nem tudsz belőle kisajtolni, még mindig tele van tápanyagokkal. Az azáleáknál és a rododendronféléknél kifejezetten jó megoldás, és könnyen helyettesítheti a táprudat.

A tojásnak pedig nemcsak a héja használható fel, hanem a főzőleve is, amelybe kifőttek a tápanyagok a héjából. Tehát ha főtt tojást készítesz, a vizet ne a mosogatóba öntsd, hanem a növényeid alá. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A banánnak nem csak a héja, de a káliumtartalma miatt maga a gyümölcs is jól használható akár táprúd helyett is. Vágd apró darabokba, és fúrd bele a földbe a virág körül. Ha éppen nincs kedved összeturmixolni a banánhéjat, az is jó, ha egyszerűen kiszárítod, majd ledarálod, és később használhatod trágyának.

Ne dobd ki a teát!

Rengeteg tápanyagban gazdag ételt és maradékot dobunk ki, amely a növénynek jó szolgálatot tehetne. A kávézacc mellett ilyen még a tea is. Ezután a használt teafiltert ne egy kistányéron csöpögtesd le, hanem egyszerűen tedd a növény alá, és hagyd, hogy a tápanyagok a földbe szivároghassanak. Az előző napról megmaradt teát sem kell kiönteni, használhatod öntözővíznek.

Az sem baj, ha van benne cukor, mert a növények szeretik a cukrot. A kaktuszfélék például egyenesen rajonganak érte. Néha önmagában is rakhatsz egy teáskanál cukrot az öntözővízbe, ezt is meg fogják hálálni a virágok.

Igénytelen növények

Ezeket a növényeket még a kezdő kertészek sem tudják elpusztítani. Igazán szívós és aktív ápolást nem igénylő virágokat gyűjtöttünk össze, melyek zöldbe borítják a nappalit.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük