13 hatékony folttisztító
Szeretnéd eltüntetni a makacs foltokat? Íme, néhány hatékony szer.

Dia

SörSokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.Kapcsolódó címke:Házi praktikák »

Sör

Sokszor lehetetlen feladatnak látszik a kávé- vagy teafoltok eltávolítása, pedig egy kis sör segítségével szó szerint eltüntetheted a pecséteket. Finoman dörzsöld a sört az anyagba, hagyd megszáradni, és még kétszer-háromszor ismételd meg a műveletet. A folt egyszerűen felszívódik.

Kapcsolódó címke:
Házi praktikák »

Dia

 	Ecet  	Az ecet segít a vízkő elleni harcban, és a foltok ellen is hatékony. Kezeld ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékével a foltos anyagot - ha szőnyeget vagy kárpitot tisztítasz, annak egy kevésbé feltűnő részén próbáld ki először -, és csak ezt követően szárítsd meg.  	Kapcsolódó cikk: 	8 probléma, amin segít az ecet »

Ecet

Az ecet segít a vízkő elleni harcban, és a foltok ellen is hatékony. Kezeld ecet és szappanos víz fele-fele arányú keverékével a foltos anyagot - ha szőnyeget vagy kárpitot tisztítasz, annak egy kevésbé feltűnő részén próbáld ki először -, és csak ezt követően szárítsd meg.

Kapcsolódó cikk:
8 probléma, amin segít az ecet »

Dia

 	Szódabikarbóna  	A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.  	Kapcsolódó cikk:: 	10 dolog, amire jó a szódabikarbóna »

Szódabikarbóna

A bor okozta makacs foltoktól úgy tudsz a legkönnyebben megszabadulni, ha még idejében felitatod papírtörlővel a folyadékot. Ezután szórj bőséges mennyiségű szódabikarbónát a területre. Legalább egy óráig hagyd rajta, hogy a szódabikarbóna felszívhassa a szennyeződést, majd porszívózd fel a maradék port.

Kapcsolódó cikk::
10 dolog, amire jó a szódabikarbóna »

Dia

AblaktisztítóAz ammóniatartalmú ablaktisztítók kiválóan elbánnak a gyümölcs- és fűfoltokkal. Spricceld az ablaktisztítót a foltra, és hagyd rajta 15 percig! Itasd fel a szert egy tiszta ronggyal, majd öblítsd ki az anyagot hideg vízzel. Ha a folt teljesen eltűnt, a ruhát kimoshatod a mosógépben.

Ablaktisztító

Az ammóniatartalmú ablaktisztítók kiválóan elbánnak a gyümölcs- és fűfoltokkal. Spricceld az ablaktisztítót a foltra, és hagyd rajta 15 percig! Itasd fel a szert egy tiszta ronggyal, majd öblítsd ki az anyagot hideg vízzel. Ha a folt teljesen eltűnt, a ruhát kimoshatod a mosógépben.

Dia

SamponMeglepő, de az egyik legjobb zsíroldó szer a sampon. Mosás előtt a foltokat kezeld samponnal: közvetlenül öntsd a foltra - a ruhát ne nedvesítsd be -, majd dörzsöld össze az anyagot. Ha ezután mosod ki, a foltnak nyoma sem lesz.

Sampon

Meglepő, de az egyik legjobb zsíroldó szer a sampon. Mosás előtt a foltokat kezeld samponnal: közvetlenül öntsd a foltra - a ruhát ne nedvesítsd be -, majd dörzsöld össze az anyagot. Ha ezután mosod ki, a foltnak nyoma sem lesz.

Dia

BóraxA foltok ellen bóraxszal is próbálkozhatsz. Először alaposan nedvesítsd be a területet, majd dörzsölj bele egy kis bóraxot. Hagyd megszáradni, majd porszívózd át a kezelt részt.

Bórax

A foltok ellen bóraxszal is próbálkozhatsz. Először alaposan nedvesítsd be a területet, majd dörzsölj bele egy kis bóraxot. Hagyd megszáradni, majd porszívózd át a kezelt részt.

Dia

CitromA citrom levét nagy sikerrel vetheted be az izzadságfoltok ellen. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.

Citrom

A citrom levét nagy sikerrel vetheted be az izzadságfoltok ellen. Keverj össze egyenlő arányban friss citromlevet és vizet, majd ezzel dörzsöld át a ruha hónaljrészét. Ha a folt makacs, akkor a citrommal közvetlenül is átdörzsölheted.

Dia

 	Aludttej  	Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak. Egy éjszakán át áztasd benne a ruhát, majd mosógépben mosd ki. A fűfoltnak hűlt helye lesz.

Aludttej

Az aludttej kiváló ellenszere a fűfoltoknak. Egy éjszakán át áztasd benne a ruhát, majd mosógépben mosd ki. A fűfoltnak hűlt helye lesz.

Dia

BorotvakrémHa gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Borotvakrém

Ha gyümölcslé került a szőnyegre vagy a kárpitra, vesd be a borotvakrémet: itasd fel a foltot, törölgesd át nedves szivaccsal, nyomj rá egy kis borotvakrémet, majd vizes ruhával töröld tisztára.

Dia

KrétaA zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöld át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd porold le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatsz a segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöld át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Kréta

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is. Dörzsöld át vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, hagyd, hogy a krétapor felszívja a szennyeződést, majd porold le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatsz a segítségével: a mosást megelőzően erőteljesen dörzsöld át vele a piszkos területet. A kréta magába szívja a szennyeződést tartalmazó zsírt.

Dia

 	Só  	A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában.

A sót használhatod szagtalanításra, a vasaló talpának tisztítására, és nagy sikerrel vetheted be a foltok ellen is. A legmakacsabb izzadságfoltok ellen oldj fel négy evőkanál sót egy liter forró vízben, várd meg, amíg az oldat kissé kihűl, és ebben alaposan mosd át a foltot. Ezután mosógépben mosd ki, és a ruhád olyan lesz, mint újkorában.

Dia

SzalmiákszeszA szalmiákszesz, az ammónia vizes oldata a legmakacsabb foltok ellenszere. A szőnyegből és a kárpitból például úgy szedheted ki a foltokat, ha egy pohár szalmiákszesz és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal átdörzsölöd. Hagyd alaposan megszáradni az anyagot, és szükség szerint ismételd meg a műveletet.

Szalmiákszesz

A szalmiákszesz, az ammónia vizes oldata a legmakacsabb foltok ellenszere. A szőnyegből és a kárpitból például úgy szedheted ki a foltokat, ha egy pohár szalmiákszesz és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal átdörzsölöd. Hagyd alaposan megszáradni az anyagot, és szükség szerint ismételd meg a műveletet.

Dia

AszpirinHa az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, használd az aszpirint. Zúzz össze két aszpirintablettát, és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mosd ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.

Aszpirin

Ha az izzadságfoltokat többszöri mosás után sem sikerült eltávolítanod, használd az aszpirint. Zúzz össze két aszpirintablettát, és a port keverd össze fél pohár meleg vízzel. Áztasd a ruhadarab foltos részét az oldatban két-három órán át. Ha a folt elhalványodott, egyszerűen mosd ki. Ezt a módszert elsősorban fehér ruhákhoz ajánljuk.
Ezt is szeretjük
Fotó: