10 filléres tipp
Ha nagyobb lakást akarsz
Kicsi a lakásod? Bárhogy rendezgeted, konzervdobozban érzed magad? Használd tippjeinket, ha szeretnél egy kis teret!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tévhit, hogy a kis lakásokkal kevesebb gond van, mint a többszobás, nagypolgári otthonokkal. Gondolj bele! Lehet, hogy egy szobát percek alatt összepakolsz, ezt azonban egy kis lakásban legalább heti ötször kell megtenned...

Hogy ne kelljen folyton szigorú rendet tartanod, fogadd meg tanácsainkat, és varázsold otthonod tágasabbá anélkül, hogy kirúgnád a ház oldalát!

Elég a rendetlenségből!

Semmi nem kelti jobban a túlzsúfoltság érzését, mint a számtalan, hosszú ideje nem használt kacat. Válogasd szét a dolgaidat, és szabadulj meg azoktól a tárgyaktól, amiket valójában már régóta nem használsz! A megmaradt dolgoknak találj megfelelő helyet a polcokon, az asztalon, vagy akár a szekrény mélyén.

Szabad az út!

A kisebb alapterületű lakásokban a bútorok gyakran akadályozhatják a közlekedést. A túl sok és túlságosan méretes elemek az átláthatatlanság érzését keltik, és így a szoba összképén is rontanak. Cseréld le őket kisebbekre, szerezz be karfa nélküli székeket, válassz alacsonyabb asztalt, a magasabb bútorok pedig kerüljenek a fal mellé! Meglátod, a szoba szinte fellélegzik majd!

Kellemes, világos árnyalatok előnyben

Míg a sötét, meleg tónusok barátságos és meghitt hangulatot kölcsönöznek a helyiségnek, addig a világos, vidám színek nyitottá és könnyeddé teszik a lakást.

A tágas, fényes hatás érdekében a falakat fesd halványkékre, vagy burkolásukhoz válaszd a zöld valamelyik világosabb árnyalatát!

Egységben az erő!

Lehetsz bármennyire a színek rabja, tudnod kell, hogy ha egy helyiségben túl sok árnyalat él egymás mellett, az szintén zsúfolt összképet eredményez. Érdemes ezért azonos színcsoportba tartozó színek közül válogatnod, és ezek különböző tónusait variálnod a kárpiton, a falvédőkön és a függönyökön. A vidám, világos, meleg árnyalatok optikailag növelik a teret, arra viszont vigyázz, hogy ne legyen túl színes a szoba!

A fal és a bútorok harmóniája

Fontos, hogy úgy válaszd meg a falak színét, hogy azok ne üssenek el a bútorok és az egyes kiegészítők, mint például a szőnyegek vagy a díszpárnák színeitől! Az erős kontrasztok ugyanis általában megtörik a teret, akkor pedig hiába a harmónia iránti vágy...

Minél fényesebb, annál jobb!

Kézenfekvő trükk a szoba optikai növelésére, mégis sokszor megfeledkezünk arról, hogy elegendő fénnyel töltsük meg a lakást. Pedig nincs az a szoba, amely ne tűnne tágasabbnak a természetes vagy akár a mesterséges fény hatására. Szabadulj hát meg a nehéz függönyöktől, és tegyél minél több lámpát a helyiségbe!

A lényeg az átláthatóság

Legyen szó függönyökről, térelválasztókról, vagy éppen a zuhanykabin faláról, minél átlátszóbb, annál kevésbé akadályozza a helyiség átláthatóságát! Ha a fürdőszobádra is ráférne egy kis "optikai bővítés", úgy válaszd meg a zuhanykabint, hogy annak üvege teljesen átlátszó legyen! Nagyobbnak tűnik a fürdő, ha látni lehet a zuhany mögötti sarkot is.

Jó, ha tudod!
Érdemes az asztalok lapjaként is üveget választani! Ha ezt fa, kő vagy fém lábbal társítod, különleges hatást érhetsz el, a tér pedig letisztul majd az asztal körül.Tükröm, tükröm...

Köztudott, hogy a tükör vizuálisan növeli a teret, az általuk nyert tér és fény pedig sokkal nyitottabbá teszi a helyiséget, és könnyedebb érzést kelt. Ha azonban nem szeretnéd teleaggatni az egész lakást tükrökkel, megteszi egy nagy, határozott kerettel rendelkező darab is a nappali falán, vagy egy álló a fal mellett - a hatás hasonló, csupán valamennyivel stílusosabb látványt nyújt majd. Ha kedveled a szokatlan megoldásokat, tehetsz tükörlapot a kávézóasztalra, vagy akár az íróasztalodra is.

A méret a lényeg!

Bármennyire meglepő, nemcsak a méretes bútorok keltenek zsúfolt hatást a kisebb alapterületű lakásokban, a sok, apró bútorral ugyanaz a helyzet.

Válaszd az arany középutat, és nagyobb, de egyszerű bútordarabokkal rendezd be a lakást! Az eredmény egy letisztultabb és kényelmesebb otthon.

A kárpit legyen egyszínű

Az irányadó trend manapság a lakberendezésben az egyszínű, letisztult formák alkalmazása, ami igencsak kedvez a garzontulajdonosoknak.

A kis alapterületű lakások ideális berendezési tárgyai ugyanis nélkülözik a csíkos-mintás többszínűséget, ez ugyanis vizuálisan húzza össze a teret. A virágminta helyett válassz érdekes, egyedi vagy semleges tónusú, de mindenképpen egyszínű kárpitot!

Ezt is szeretjük