Második Esély a Procter and Gamble segítségével (x)
A Második Esély programnak köszönhetően ismét egy gyermekes család kaphat lehetőséget az újrakezdésre egy megszépített bérlakásban.

Cover kép Femina
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Idén is otthonokat teremt a Habitat for Humanity és a P&G Magyarország. A vállalat ötödik alkalommal csatlakozik a Második Esély elnevezésű programhoz, melynek köszönhetően ismét egy gyermekes család kaphat lehetőséget, hogy több hónapnyi átmeneti otthonban töltött éjszaka után új, független életet kezdjen egy önkormányzati tulajdonú, megszépített bérlakásban. Az idei otthonteremtő programhoz Dobó Ági kétgyermekes családanya, háziasszony, volt szépségkirálynő is csatlakozott.  

Budapest IV. kerületének Önkormányzata bocsátotta a program rendelkezésére azt a házrészt, ahol a napokban két kisebb lakás összekapcsolásával, közös erővel indult meg a felújítás a Habitat for Humanity és a P&G együttműködésében.

A leendő lakók - Valéria, Tibor és kisfiuk - jelenleg az S.O.S. Krízis Alapítvány átmeneti otthonában élnek, karácsonyra fognak beköltözni új otthonukba, ehhez már csak az önkormányzat jóváhagyása szükséges. Régen várt, különleges életesemény lesz ez számukra, hiszen három évvel ezelőtt, pont karácsonykor ismerkedtek meg barátokon keresztül, találkozásuk szerelem volt első látásra.

Valéria előző kapcsolatából született kisfiát Tibor saját gyermekeként szereti és neveli. Tavaly nyáron költöztek az újpesti átmeneti otthonba, előtte évekig munkásszállón laktak, a kisfiú pedig addig a nagymamánál élt. Sok-sok éve teljes állásban dolgoznak, és egyengetik a család életútját, a Második Esély program pedig egyedülálló lehetőséget nyújt nekik, hogy méltó otthonba költözzenek.

“Kétgyermekes édesanyaként hiszem, hogy egy egészséges család és a megfelelő gyereknevelés alapja a biztonság. Életünk egyik legfontosabb feladata, és egyben nagy kihívása, hogy biztonságot, állandóságot és kiegyensúlyozott körülményeket teremtsünk az élet megannyi területén. Ettől fejlődhetnek a gyerekeink és mi magunk is, szellemileg, érzelmileg és fizikálisan.

Ezért is álltam örömmel a Habitat for Humanity és a P&G közös otthonteremtő missziója mellé” - hangsúlyozta Dobó Ági, háziasszony és családanya, a 2010-es Miss World Hungary szépségkirálynője, aki csatlakozott a felújításban részt vevő szakemberekhez és vállalati önkéntesekhez.

“Olyan vállalatként, mely termékeivel nap mint nap kiszolgálja a családok mindennapjait, a P&G méltán képviseli a tiszta és biztonságos otthon jelentőségét” - mondta el Krubl Yvette, a P&G Magyarországért felelős vállalati kommunikációs vezetője, aki önkéntesként is részt vett a felújításon.

„Ezért vagyunk kiemelten büszkék a Habitat for Humanity-vel évek óta jól működő partnerségünkre, és arra, hogy segítségükkel rászoruló családok számára építhetünk vagy újíthatunk fel otthonokat Magyarországon és a világ minden táján.” 

Valéria és Tibor nemsokára már egy kész házrész boldog tulajdonosai lesznek.
Valéria és Tibor nemsokára már egy kész házrész boldog tulajdonosai lesznek.

A megfelelő lakhatás mindenkinek jár

Napjainkban Magyarországon közel 122 ezer családot fenyeget lakhatása elvesztése és a hajléktalanság. Ők ismerősöknél, rokonoknál, albérletben vagy rövidebb időre családok átmeneti otthonaiban húzzák meg magukat. Az utcára kerülő családok gyermekei akár állami gondozásba is kerülhetnek. Számukra megoldást jelentenének az olcsó szociális bérlakások, de ezekből nincs elegendő. 

„Ma Magyarországon százezres nagyságrendű azoknak a családoknak a száma, akiknek megfizethető, élhető és biztonságos otthonra lenne szükségük - mondta el Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország igazgatója. - Második Esély programunkkal erre a problémára hívjuk fel a figyelmet, illetve megmutatjuk azt is, hogy összefogással, nagyvállalati, civil és önkormányzati partnerekkel lehetséges az otthonteremtés rászoruló családok számára."

Az önkéntesek szívvel-lélekkel dolgoztak.
Az önkéntesek szívvel-lélekkel dolgoztak.

Kisvárosból a nemzetközi partnerségig

A P&G 2006 óta támogatja a Habitatot, akkor még egy egészen pici amerikai városból induló helyi kezdeményezés keretében tette mindezt. Azóta ez a partnerség egy több mint 21 országra kiterjedt együttműködéssé nőtte ki magát. Mint a társadalom felelős vállalata, a P&G Magyarországon eddig csaknem száz ember lakhatását támogatta a Habitat for Humanity Magyarországgal karöltve. 2015 óta a partnerségnek és a több száz munkaórányi önkéntes szerepvállalásnak köszönhetően a mintaprogramban Magyarországon is egyre több család jut méltó lakhatáshoz. 

Ezt is szeretjük