Gyönyörű, hibátlan bútorok fillérekből

Egyetlen dolog kell hozzá

A karcolásokat a szekrényekről, de még a makacs foltokat a szőnyegből is percek alatt eltüntetheted.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legóvatosabbakkal is előfordul, hogy sérülést okoznak a fából készül bútorok érzékeny anyagán. A néhány évnél régebbi szekrények és dohányzóasztalok között szinte nem is találni olyat, amelyiken ne lenne néhány apró karcolás, horpadás, repedés.

Szerencsére az apró szépséghibák eltüntetéséhez nincs szükséged szakemberre vagy drága szerszámokra, egyetlen egyszerű eszközzel pillanatok alatt eltávolíthatod az idő vasfogának nyomait a bútorok és a padlólapok felületéről.

Varázsceruza

Emlékszel még a rajzfilmre, amiben a gyerekek csak lerajzolták, amire vágytak, a varázsceruza pedig valóra váltotta azt? Nos, a sérült bútorokat is hasonlóan kell majd rendbe hoznod.

A zsírkrétával ugyanis nagyszerűen kijavíthatod a bútorok karcolásait vagy éppen a hajópadló sérüléseit. 1903-ban, amikor az első, gyerekek által is biztonságosan használható zsírkrétát piacra dobták, még csak fekete, barna, kék, piros, narancssárga, lila, sárga és zöld színekben lehetett kapni a rajzeszközt, ma már azonban összesen 120 árnyalat közül választhatod ki a neked tetszőt.

Ilyen széles palettán nem nehéz a sérült bútor színéhez a megszólalásig hasonlító zsírkrétát találnod, másra pedig nem is lesz szükséged, hogy eltüntesd a hibákat.

Karcolások a bútoron

A macskád karomerősítő fának nézte a bútoraidat? Szerencsére könnyen helyrehozhatod a károkat: válassz egy, a bútor színével megegyező árnyalatú zsírkrétát, és folyósítsd meg egy hajszárítóval vagy a mikró olvasztóprogramjával.

Egy kis darab zsírpapírral meg tudod fogni a puhára olvadt krétát, így gyorsan, amíg meg nem szilárdul, bedörzsölheted vele a sérült felületet. Várj egy kicsit, amíg a kréta megkeményedik, majd egy kés tompább felével távolítsd el a felesleges tömítőanyagot.

Jobban szereted saját kezűleg megjavítani a dolgokat, mint drága pénzért szerelőt hívni? Felújítás-lexikonunkban minden szükséges tudnivalót megtalálsz, ha magad szeretnéd ráncba szedni a lakást.

Rovátkák a padlón

Zsírkrétával egyszerűen kijavíthatod a műanyag vagy fapadlón keletkezett rovátkákat és apró lyukakat is. Itt is a padló színéhez legközelebb álló árnyalatú zsírkrétát kell a mikróba tenned, de valamivel hosszabb ideig, körülbelül egy percig melegítsd, hogy puha, formázható, gyurmaszerű anyagot kapj.

Ha van otthon glettelőkésed, akkor azzal, ha nincs, akkor egy egyszerű műanyag, illetve tompa élű késsel simítsd a megolvadt zsírkrétát a repedésbe. Ezután simítsd le a felületet - erre a célra bármilyen sima felületű tárgyat használhatsz: sodrófát, könyvet, de akár egy nehéz lábast is, ha éppen az van a legközelebb.

A zsírkréta nagyon hamar lehűl, ezután már nyugodtan járhattok a padlón, de ha szeretnél biztos lenni benne, hogy a javítás hosszú életű lesz, egy viaszos lekenéssel védőréteget alakíthatsz ki az új tömítőanyagon.

Foltok a szőnyegen

Hacsak a szőnyeg foltját nem zsírkréta okozta, akkor legegyszerűbben zsírkrétával teheted láthatatlanná. Válassz egy, a szőnyeg színével megegyező, illetve ahhoz illő árnyalatú zsírkrétát, és egyszerűen fesd be vele az elszíneződött szálakat.

Ehhez először a már jól ismert módon kicsit meg kell olvasztanod a zsírkrétát, majd át kell vele dörzsölnöd a foltot. A javított területet fedd le egy darabka zsírpapírral, és alacsony hőfokra állított vasalóval óvatosan vasald bele a szálakba a színezőanyagot. A műveletet addig ismételd, amíg a folt teljesen el nem tűnik a szőnyegből.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Cikkünk a Reader's Digest Kiadó Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük