Alacsonyra égett gyertyák sora? Ne dobd ki, gyönyörű ajándékot készíthetsz belőlük!
Saját kezűleg készített ajándékként akár egy szép gyertya is szóba jöhet.

gyertyaontes
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen bár ősz, tél vagy nyár, mindig adódik egy-egy olyan szituáció, amikor a gyertyagyújtás tökéletesen illik a hangulathoz. Ezzel nincs is gond, ha biztonságosan történik, és a láng nem marad őrizetlenül, ám a sorra gyújtott szálak és tömbök egyre szaporítják a maradék gyertyák számát.

A túl rövidre égettek már nem használhatók fel, és nem is túl esztétikusak, ezért előbb-utóbb a szemétben kötnek ki. Jó tudni, hogy ennél jobb sors is várhat a csonkokra: ha összegyűjtöd őket, akkor felolvaszthatod azokat, és újabb gyertyát önthetsz belőlük, amelyet megtarthatsz, vagy akár oda is ajándékozhatsz valakinek saját kezűleg készített meglepetésként. A tökéletes eredmény érdekében fontos, hogy azonos anyagból készült gyertyákat boronálj össze, és ne keverd össze a méhviasz gyertyát a paraffingyertyával, mert más-más tulajdonságokkal, más olvadásponttal rendelkeznek.

Mi szükséges az otthoni gyertyaöntéshez?

Ha arra készülsz, hogy újrahasznosítod a sok maradék gyertyád, szerezz be a hobbiboltból, illetve keress otthon néhány dolgot a művelethez.

Szükség lesz:

  • talpas kanócra,
  • e célra kapható gyertyatartóra, porceláncsészére, cserépre vagy hőálló üvegpohárkára,
  • egy lábasra és egy beleállítható csőrös forralóra (olyanra, amit nem sajnálsz),
  • tetszés szerint illóolajra, a fehér gyertya színezésére alkalmas viaszszínezőre, esetleg növényi díszre, például szárított levendulára,
  • vízre, egy régi fakanálra a keveréshez, késre és ollóra, faspatulára
  • és természetesen a gyertyacsonkokra.

Egyszerű gyertyaöntés paraffingyertyából

A gyertyaöntés paraffingyertyák felhasználásával a legegyszerűbb. Első lépésként válogasd össze a színben és esetleges illatban is harmonizáló gyertyamaradékokat, majd vágd le az elszenesedett kanócukat, hogy ne kormolják össze az alapanyagodat. Ezután egy kés segítségével óvatosan forgácsold el a gyertyákat. A belsejükben lelt kanócokra nem lesz szükség, azokat dobd a szemétbe.

Ha kész vagy, akkor tedd a csőrös forralóedénybe az alapanyagot. Most következik az olvasztás. Mivel a viaszt közvetlenül nem szabad forrósítani, tölts némi vizet a lábasba, forrald fel, és abba helyezd bele a forralót a forgáccsal.

Miközben a viasz olvad, egy spatula segítségével végy ki egy cseppnyit belőle, és azzal ragaszd a kanóctalpat a gyertyatartó edényed aljára. Várd meg, míg odaköt. Közben egy ollóval ejts metszést a spatulán, helyezd azt a pohárra, és húzd bele a kanócot a kis résbe, hogy az feszes legyen. A kép segít, hogyan kell kinéznie, de ha nem sikerül, akkor egy hullámcsattal is felcsíptetheted a fára a zsinórt.

Abban az esetben, ha a gyertyát száraz virágokkal szeretnéd díszíteni, hasonlóan kell eljárnod, mint a talpas kanóccal: némi viasz segítségével előre ragaszd fel a virágokat áttetsző gyertyaüveged belső falára.

Amennyiben fehér viaszt olvasztottál, amiből színes gyertyát szeretnél önteni, akkor az olvadékba dobd bele a színezéket, és várd meg, míg az is elolvad. Alaposan keverd össze az elegyet.

Ha a viaszod már tökéletesen folyékony, vedd ki a forralót a vízből, és helyezd egy alátétre. Amikor kissé visszahűlt, belekeverheted a kívánt illóolajat. Csak néhány csepp szükséges, hogy ne legyen kellemetlenül erős illatú a készülő gyertya. Jól keverd el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül a forraló csőrös felénél óvatosan öntsd a viaszt a formádba. Érdemes üresen hagyni egy-két centit az üveg tetején, mert így esztétikusabb lesz a végeredmény, és a majdan meggyújtott gyertya lángja is védve lesz. Zárásként vágd vissza a kilógó kanócot 1-2 centi hosszúra. Nem maradt más hátra, mint hogy kivárd a mű megszilárdulását.

Ha szeretnél, akkor csíkos gyertyát is önthetsz. Ez esetben fel kell osztanod a viaszforgácsod, és többkörös olvasztásra, illetve többféle színű viaszszínezőre lesz szükséged. Minden egyes szín kiöntése után várj, amíg az nagyjából meg nem szilárdul, és csak akkor öntsd rá a következőt. Mivel a forralóban maradt színek keveredhetnek, az eltérő árnyalatok készítése között érdemes fakanálra tekert papírtörlővel kitörölgetned az edényt.

Házi illatosítózselé

Saját otthonodba, vagy akár ajándékba is készíthetsz zselés illatosítókat: a következő cikkből megtudhatod, mennyire egyszerű.

Ezt is szeretjük