Lényegesen kevesebb víz fogy, ha így locsolsz: gazdaságos öntözési tippek a kertésztől

Sok víz elfolyik a kertben, ha nem törekedsz a gazdaságos öntözésre.

GettyImages-200208456-001

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valakinek van kertje, az tudja, hogy az öntözés kulcskérdés, melyet többféle módon is meg lehet oldani. Ahogy a kertész, Megyeri Szabolcs magyarázza, a legegyszerűbb, ám sajnos egyben a legpazarlóbb lehetőség a vezetékes víz használata kerti tömlőre csatlakoztatott szórófejjel, mely azonban alaposan megterheli a vízszámlát.

A legolcsóbb és legegyszerűbb persze a természetes csapadékra való hagyatkozás lenne, ez azonban annak kiszámíthatatlansága miatt nem jelent megoldást hosszú távon. A szakértőnek szerencsére van néhány javaslata, milyen takarékos, környezetbarát és nem túl nagy befektetéssel kivitelezhető alternatívák vannak a két véglet között.

Gazdaságos öntözés

Megyeri Szabolcs az alábbiakban részletezte, melyik megoldás miért lehet jó és gazdaságos öntözési módszer. Szerinte a kérdéskört ketté kell bontani, mégpedig a víz forrására és a víz felhasználási módjára.

Öntözési módszerek a víz forrása szerint

Esővíz

- A vezetékes vizet kiválthatja az eső, mely persze nem mindig akkor esik, amikor nekünk jó lenne, ugyanakkor a gyűjtésével megoldható, hogy mindig akkor és annyit használjunk belőle, amennyi ténylegesen kell.

Az eső mellett szól, hogy természetes, lágy víz, ezt kedvelik leginkább a növények, ahol nincs a közelben ipari vidék vagy nagyváros, ott az esővíz a szobanövények ellátására is ajánlott. Az esővíz gyűjtéséhez három elem kell, melyekből kettő szinte minden háznál megvan, ez a tető és az ereszcsatornák együttese, a harmadik kellék egy tetszőleges, lehetőleg minél nagyobb hordó vagy gyűjtőedény, mely a csatornához csatlakozik. Nagyobb befektetés, de hosszú távon kifizetődő megoldás a föld alatti esővízgyűjtő tartály telepítése, mellyel akár teljesen kiváltható a kert vezetékesvíz-felhasználása. A felszíni edényeket ajánlatos fedéllel letakarni, így a párolgási veszteség is csökkenthető, és a szúnyogoknak sem lesz hol szaporodniuk.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Esőkert

Az esőkert fogalmát valószínűleg kevesen ismerik, pedig ha megfelelően van kialakítva, töredékre esik vissza a kert öntözési igénye.

- Az esőkert olyan speciálisan kialakított kertrészlet (de akár egész kert), ami az esővíz leggazdaságosabb kihasználását célozza meg, és egyébként valójában a természet utánzása, hiszen ilyen alakzatok gyakran találhatók például az erdőkben is. Esőkert építésekor enyhén lejtős, öblös, medenceszerű felületeket kell kialakítani, és a csapadékvizet mesterségesen kialakított csatornákon, kavicsos felületeken elvezetve kell ide, a növények tövéhez eljuttatni. Az esőkert építéséhez általában szakember segítsége szükséges, házilag gyakorlat nélkül nem feltétlen lesz sikeres a próbálkozás. A jól sikerült esőkertben az öntözési igény a töredékére csökken - magyarázza a kertész.

Kútvíz

Elsőre talán a régi idők elavult megoldásának tűnhet, ám a fúrt kútnak napjaink kertjében is helye van.

- A fúrt kút által az ember majdnem ingyen juthat tiszta öntözővízhez. A kútfúrásnak persze költsége van, engedélyköteles eljárás, és szakemberrel érdemes elvégeztetni, valamint jó, ha előzetes vizsgálatok állapítják meg, hogy érdemes-e belekezdeni. A sekélyebb ásott kutakkal szemben a nagyságrendekkel mélyebbre hatoló fúrt kutak az alsóbb, tiszta talajvizekből táplálkoznak, ám ezek a vizek olykor emberi fogyasztásra alkalmatlanok, ezt is érdemes vizsgáltatni, ha fogyasztási célú is lenne a vízvétel - mondja Megyeri Szabolcs.

A gazdaságos öntözésről a víz felhasználása szerint

Az öntözés időzítése

A kertész szerint a felhasználás módját illetően nem mindegy az öntözés időzítése.

- A késő tavaszi, nyári hetekben, hónapokban a kora reggeli vízkijuttatás a legjobb, ilyenkor, a még nem túl meleg időben csekélyebb a párolgási veszteség, a víz jobban hasznosul, a gyökerek többet tudnak felvenni belőle. A tévhitekkel ellentétben a gyep napközbeni öntözése nem azért ellenjavallt, mert kiégeti a füvet, hanem egyszerűen mert a víz elpárolog, mielőtt hasznosulhatna. A jó időzítéssel tehát a felhasznált víz mennyisége csökkenthető, illetve ugyanazon mennyiség többet ér - magyarázza.

Az öntözés módszere

Noha sokan az egész kertet azonos módon locsolják, nem minden növény azonos igényű, és ezt érdemes figyelembe venni.

- Nem feltétlen kell minden növénynek ugyanolyan módon kijuttatni a vizet, ráadásul az ember spórolhat a mennyiséggel, ha megfelelő metódust alkalmaz. A veteményesben felesleges felülről spriccelve, esőt imitálva öntözni, ez a sűrű lombozatú, nagy levelű zöldségeknek nem is kedvező, egyfelől a lombozat a vizet elvezeti, távol tartja a talajtól, a gyökerektől, másrészt párás mikroklímát eredményez, ami kedvezhet többféle kártevőnek, növénybetegségnek. A zöldségeket és a dísznövényeket, színes virágokat árasztásos módszerrel kell vízhez juttatni, vagyis vödörrel vagy kerti slaggal, kis nyomással kiengedni a vizet közvetlen a tövekhez. A tujafélék, tűlevelű örökzöldek szeretik a párás viszonyokat, ezért ezeket bátran lehet a vízzel permetezni. A gyep az esőt utánzó öntözést kedveli, nyáron négyzetméterenként akár 10-15 liter vízzel is kell számolni, ennek beállításához egy gazdaboltokban vásárolható egyszerű esőmérő eszköz használható - részletezi a szakértő.

Csepegtető öntözés

Hogyan lehet elegendő a csepegtetés egy növény számára? A kérdés jogos, de jó tudni, hogy egy speciális megoldást takar a fogalom.

- Egyszerű, de remek trükk, mellyel kis mennyiség felhasználása mellett is hatékonyan lehet ellátni vízzel a növényeket. A szakboltokban kapható, speciális, sűrűn kilyuggatott és az egyik végén lezárt tömlőt a növények tövei között kell elvezetni, majd a tömlő másik végét a kerti csaphoz csatlakoztatni, és a vizet éppenhogy megnyitni. A folyamatosan a talajba szivárgó víz megóvja a növényeket a kiszáradástól, és kíméli a pénztárcát is. Még hatékonyabb lesz az eljárás, ha az ember mulcsolással kombinálja ezt, így a párolgási veszteség is kiiktatható. A csepegtető öntözés használható veteményesben és díszágyásokban is. Nagyobb cserjéknek, fáknak azonban általában nem elegendő az így kijutó víz - figyelmeztet Megyeri Szabolcs.

Növényválasztás

A kertész szerint a vízfelhasználás az ültetett növények megfelelő összeválogatásával is nagyban csökkenthető.

- A szárazságtűrő, alacsony vízigényű fajok havi szinten jelentős, akár több száz literes megtakarítást is jelenthetnek, a legvízigényesebb növény, a gyep pedig részben (a nem aktívan használt területeken) kiváltható például talajtakaró cserjékkel vagy talajtakaró kúszónövényekkel. A díszfák közül is választhatók szárazságot toleráló fajok, de fák helyett telepíthetőek például kisebb méretű, alacsonyabb vízigényű törzses cserjék például. Mindig jó választások a honos növények, melyek nagyon régóta élnek az adott földrajzi területen, megszokták a helyi klimatikus viszonyokat, ezért jobbára beérik a természetes csapadékkal is - mondja.

39474613 24bae90755568efde5095aca558d58f4 wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

A gondozásmentes kertészkedésről

Egy kert, amivel alig van munka, mégis gyönyörű? Lehetséges: korábbi cikkünkben erről beszélt a kertész.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük