Vízhajtó, salaktalanító, béltisztító növények: ne vedd meg, tartsd az ablakodban!
Aranyat érnek, nincs is jobb, mint otthon nevelgetni őket!

nagykep?cikkid=164512&kep=fuszernoveny-lead

Dia

	Borsmenta	Az erőteljes és burjánzó, emésztésjavító hatásairól ismert menta szeret terjeszkedni, ezért figyelj oda a helyes szüretelésre. Ha erős mentaízre vágysz, de nem akarsz rengeteget termeszteni, a borsmentát válaszd, és ne a fodormentát, mert előbbinek intenzívebb az íze.

Borsmenta

Az erőteljes és burjánzó, emésztésjavító hatásairól ismert menta szeret terjeszkedni, ezért figyelj oda a helyes szüretelésre. Ha erős mentaízre vágysz, de nem akarsz rengeteget termeszteni, a borsmentát válaszd, és ne a fodormentát, mert előbbinek intenzívebb az íze.

Dia

	Petrezselyem	A remek vízhajtóként ismert petrezselyem viszonylag könnyen nevelhető, de a csíráztatása kétséges. Általában az ültetés után két héttel kezd el növekedni, és a többi fűszernövénynél lassabban fejlődik.

Petrezselyem

A remek vízhajtóként ismert petrezselyem viszonylag könnyen nevelhető, de a csíráztatása kétséges. Általában az ültetés után két héttel kezd el növekedni, és a többi fűszernövénynél lassabban fejlődik.

Dia

	Oregánó	A gyulladáscsökkentő, nyugtató és baktériumölő hatású oregánó trükkje az, hogy mindennap elég fényt kell kapnia. Lehet, hogy a többi fűszernövénynél pár órával hosszabb időre, külön izzó alá kell tenned a cserepét. Nyolcórányi fénykúra az ideális.

Oregánó

A gyulladáscsökkentő, nyugtató és baktériumölő hatású oregánó trükkje az, hogy mindennap elég fényt kell kapnia. Lehet, hogy a többi fűszernövénynél pár órával hosszabb időre, külön izzó alá kell tenned a cserepét. Nyolcórányi fénykúra az ideális.

Dia

	Kakukkfű	A szélhajtó, gyomorjavító hatásáról ismert kakukkfű is több fényt igényel, ezért érdemes ugyanabban az edényben tartani, mint az oregánót, egy déli tájolású ablakban.

Kakukkfű

A szélhajtó, gyomorjavító hatásáról ismert kakukkfű is több fényt igényel, ezért érdemes ugyanabban az edényben tartani, mint az oregánót, egy déli tájolású ablakban.

Dia

	Rozmaring	Az emésztésjavító és keringésjavító fűszerként is használatos rozmaring kerti dugványról és magról is könnyen nevelhető. Figyelj az öntözésre, mert sokszor a szárazabb talajt kedveli, és olyan fajtát válassz, mely jól alkalmazkodik a benti környezethez: ilyen például a Blue Spire.

Rozmaring

Az emésztésjavító és keringésjavító fűszerként is használatos rozmaring kerti dugványról és magról is könnyen nevelhető. Figyelj az öntözésre, mert sokszor a szárazabb talajt kedveli, és olyan fajtát válassz, mely jól alkalmazkodik a benti környezethez: ilyen például a Blue Spire.

Dia

	Bazsalikom	Amennyi receptben szerepel, azt hinnéd, pofonegyszerű termeszteni, pedig nem. Az emésztésjavító, béltisztító, salaktalanító hatásáról is ismert bazsalikomot magról felnevelni nagyon nehéz, ezért a legjobb, ha melegházi palántával kezded. Ráadásul a nagy, buja bazsalikomlevelek cserépben már nem is olyan szép nagyok és csinosak, mint a kertben, ezért érdemes kisebb levelű bazsalikomfajtát választani, mint a Sötét opál vagy a Thai bazsalikom.

Bazsalikom

Amennyi receptben szerepel, azt hinnéd, pofonegyszerű termeszteni, pedig nem. Az emésztésjavító, béltisztító, salaktalanító hatásáról is ismert bazsalikomot magról felnevelni nagyon nehéz, ezért a legjobb, ha melegházi palántával kezded. Ráadásul a nagy, buja bazsalikomlevelek cserépben már nem is olyan szép nagyok és csinosak, mint a kertben, ezért érdemes kisebb levelű bazsalikomfajtát választani, mint a Sötét opál vagy a Thai bazsalikom.

Dia

	Koriander	Az emésztési problémák - hasmenés, székrekedés, puffadás, hányinger - esetén kiválóan alkalmazható koriander sok törődést igényel. Először is: nehéz átültetni, ezért magról vagy palántáról kell felnevelni. Ráadásul nagyon jó vízelvezetést igényel, de emellett több tápanyagra van szüksége, ezért nem könnyű dúsítani a talaját. Ha meggyökeresedett és beilleszkedett, akkor már hajlamos jól viselkedni, addig azonban kéthetente trágyáznod kell, ami kétszerese a többi fűszernövény tápanyagigényének. Csak akkor öntözd, ha már nagyon száraznak tűnik a talaja.

Koriander

Az emésztési problémák - hasmenés, székrekedés, puffadás, hányinger - esetén kiválóan alkalmazható koriander sok törődést igényel. Először is: nehéz átültetni, ezért magról vagy palántáról kell felnevelni. Ráadásul nagyon jó vízelvezetést igényel, de emellett több tápanyagra van szüksége, ezért nem könnyű dúsítani a talaját. Ha meggyökeresedett és beilleszkedett, akkor már hajlamos jól viselkedni, addig azonban kéthetente trágyáznod kell, ami kétszerese a többi fűszernövény tápanyagigényének. Csak akkor öntözd, ha már nagyon száraznak tűnik a talaja.

Dia

	Zsálya	Az emésztésjavító, fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású zsálya növekedését nem nehéz a lakásban elindítani, de hajlamos kipusztulni a túlöntözéstől. Több szakértő javasolja, hogy amíg a növény fejlődik, illetve meggyökeresedik, várj az első szürettel viszonylag hosszú ideig, esetenként akár egy évig is.

Zsálya

Az emésztésjavító, fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatású zsálya növekedését nem nehéz a lakásban elindítani, de hajlamos kipusztulni a túlöntözéstől. Több szakértő javasolja, hogy amíg a növény fejlődik, illetve meggyökeresedik, várj az első szürettel viszonylag hosszú ideig, esetenként akár egy évig is.

Ezt is szeretjük
Szerző: Elizabeth Millard
Fotó: