Hogyan kell kimosni a fürdőruhát? Tippek, hogy sokáig hordhasd!

A fürdőruha nagyon kényes, mosógépben például nem is szabad mosni. De akkor hogy csináld?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A fürdőruháról sokan gondolják, hogy fogyóeszköz, holott megfelelő karbantartás mellett egy nyárnál jóval többet kellene kibírnia, legalábbis, ha nem a vízparton töltesz minden egyes napot.

Amellett, hogy bizonyos óvintézkedéseket is megteszel annak érdekében, hogy megőrizze eredeti formáját, a mosás is nagyon sokat segít, annak ellenére ugyanis, hogy jól kell bírnia a vizet, mosni csakis kíméletesen szabad.

Hogyan mosd a fürdőruhát?

Hacsak nincs rajta valamiféle komoly szennyeződés, a fürdőruhát nem javasolt mosógépben kimosni, közben ugyanis formája és anyagának állaga is változhat, nem beszélve arról, hogy fakulhat, emellett a merevítő és a szivacsbetét is sérülhet. Ha mégis mosógépben mosod ki, tedd egy fehérneműk mosására alkalmas kis zsákba, és mindig kímélő programot válassz.

A legjobb azonban, ha kézzel mosod ki: önts hideg vizet egy kis tálba, majd tegyél bele kevés kézi mosáshoz is alkalmas mosószert. Sokan a folyékony mosószert ajánlják, ez ugyanis jobban feloldódik a hidegebb vízben.

Ne dörzsöld a fürdőruha anyagát, inkább csak mozgasd és óvatosan nyomogasd, az olyan szennyeződések maradványait, mint a só vagy a klór, így is eltávolíthatod. Hagyhatod is néhány percet ázni - ha a mosás ideje még nem több, mint nyolc-tíz perc. Ezután öblítsd át tiszta vízben, majd ha kivetted, ne csavard ki, mert megnyúlhat, inkább nyomogasd ki belőle a vizet, majd tedd ki olyan helyre száradni, ahol nem éri nap, és nem is kell fellógatnod.

Öblítőt ne használj, emellett a hipót és fertőtlenítőt is kerüld, még fehér fürdőruha esetében is, ezek ugyanis roncsolhatják az anyagot. Ugyanez igaz a szárítógépben való szárításra és a vasalásra, így ezeket is mellőzd.

Amit még megtehetsz

Lehetőleg minden egyes használat után mosd ki a fürdőruhát az említett módon - termékenként a javaslat más lehet, érdemes ezt is figyelembe venni.

Ha nagyon félted a fürdőruhád, érdemes a strandra kettőt is magaddal vinned, hogy ki tudd öblíteni, és ne rajtad száradjon meg. Van, aki szerint fürdéshez eleve olyat érdemes felvenni, melyet nem sajnálsz annyira - különösen igaz ez a klóros vízre, illetve a termál- és gyógyvizekre, amelyek még inkább károsíthatják az anyagot.

Ha nem szeretnéd, hogy az alsó rész kidörzsölődjön, érdemes mindig puha törölközőre ülnöd, emellett arra is vigyázz, hogy a napozószerek ne fogják meg, ha olyan naptejed van, amely sárgás foltokat hagy a ruhán, óvatosan kend be magad, és lehetőleg ne fehér fürdőruhát válassz.

Ezt is szeretjük