Elnyűtt lepedőből álomszép függőfotel pici erkélyekre: csodaszép, házi készítésű ötletek
Így készíts függőkanapét a teraszra. Nem kell hozzá szakinak lenni.

fuggofotel
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tavasszal és nyáron nincs is jobb érzés, mint kiülni a teraszra, és élvezni a napsütést. A saját teraszt az ember egy külön bejáratú apró oázissá változtathatja, ahol tökéletesen elfér egy függőágy vagy függőkanapé is, ami megkoronázza a hatást.

A függőágy elkészítése még házilag sem bonyolult feladat, ha van otthon egy megunt vagy régen használt lepedőd, esetleg takaróhuzatod, egy fúród és egy varrógéped, egy délután alatt szakértő segítség nélkül is könnyen megalkotható.

Így készíthetsz függőfotelt otthon

Csak némi varrástudásra lesz  szükség a tökéletes függőfotel elkészítéséhez, és egy gyors útra a legközelebbi barkácsboltba.

fuggofotel2

Hozzávalók:

  • Tetszés szerinti vastagságú, de strapabíró faléc
  • Sodort hajókötél - legalább 1 cm vastag és 5 méter hosszú
  • Nagyjából 1,5-3 méter szövet

A fotel ülőkerésze fog a szövetből készülni. Ha lepedőt használsz, érdemes azt előbb befesteni vagy batikolni ízlés szerint, attól függően, milyen hatást szeretnél elérni. Amikor nekiállsz a varrásnak, akkor már jó, ha a kívánt színű és mintájú az anyag. Ezután jön az anyag megvágása. Gyerekek számára elég a 1,8x1,5 méter széles lepedő, felnőttek számára ennek a méretnek a duplájával, 3x1,5 méter szövettel - két lepedővel vagy felbontott takaróhuzattal - lehet számolni. Ha mélyebb ülőkerészt szeretnél, akkor hosszában, ha keskenyebbet, akkor széltében hajtsd félbe az anyagot - ez utóbbi kényelmesebb eredményt szül általában.

Fordítsd úgy, hogy a hajtás a bal kezed, a szabad szélek pedig a jobb kezed felől legyenek, majd mérj ki a jobb felső saroktól balra 20 centit, és ebből a pontból kiindulva húzz egy egyenest a jobb alsó sarokig. Ezt a kirajzolt háromszöget ezután vágd le. Nyisd ki újra a szövetet, és terítsd ki magad előtt, ha minden jól működött, egy trapéz alakot kaptál. Ha nem úgy áll, fordítsd úgy az anyagot, hogy a rövidebb oldala legyen felfelé, ugyanis ez lesz az ülőke teteje.

Ezután hajtsd fel az anyagot, minden oldalon készíts 1 centis szegényt, hogy a vágások mentén ne induljon foszlásnak a szövet. A trapéz ferde oldalait ezután hajtsd fel újra, de úgy, hogy készíts 1 centis bújtató lyukat, ugyanis ezen keresztül kell majd átvezetni a kötelet, tehát akkora legyen a behajtás, hogy átférjen rajta a zsinór. Ezután erős cérnával, szűk öltéssel varrd le. A lényeg, hogy stabilan tartson, hiszen ez fogja viselni a súlyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha ez megvan, fúrj két-két lyukat a deszka két oldalába, 5 és 10 centire a léc végétől. A lyuk 1 centiméter átmérőjű legyen, ha vastagabb kötelet használtál, akkor olyan széles lyukat készíts, amin átfér a kötél. A kötél végére köss csomót, majd vezesd át a legszélső lyukon, azután az ülőkerész kötél számára készített bújtatóján a szélesebb rész felől a keskeny felé haladva, és a kötél végét fűzd át a másik lyukon. Köss egy csomót a lyuk mindkét oldalára. Ismételd ugyanezt a műveletet a másik oldalon is. Ezután már csak fel kell függeszteni a kész ülőkét.

Barátságos erkélyek

Nem kell hozzá bankot robbantani, hogy kellemes, otthonos erkélyt alakíthasson ki az ember magának. Néha elég hozzá egy-két raklap és némi fantázia. Csodaszép megoldásokat mutatunk.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük