Így lesz hófehér és tiszta a fuga sikálás nélkül: egyetlen filléres szerrel!

Ezt használd, ha beszürkült, megsárgult a fuga, vagy éppen a penész ette bele magát.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Legyen szó akár a fürdőszoba faláról vagy éppen a konyhapadlót borító járólapokról, a csempetisztítás folyamatánál lényegesen komolyabb kihívást jelenthet a besárgult, megszürkült vagy éppen penészes fugák újjávarázsolása, nem beszélve arról, hogy sokaknak sem idejük, sem pedig türelmük nincs ahhoz, hogy a lapok közötti rések labirintusát dörzsöljék és sikálják akár órákon át.

Szerencsére léteznek utóbbinál jóval egyszerűbb módszerek is, melyek ráadásul a pénztárcádat is kímélik, a legegyszerűbb, ugyanakkor legnépszerűbb és legolcsóbb házi szerek is segíthetnek ugyanis, hogy újra tiszták legyenek a csempék közötti rések.

Fugatisztítás ecettel

Nem véletlen, hogy az ecet az egyik legkedveltebb házi szer, mely, ahogy szinte minden másra is a háztartás területén, fugatisztításra is kiválóan alkalmas fertőtlenítő, tisztító, vízkőoldó és gombaölő hatása révén.

Mielőtt nekikezdenél a tisztításnak, a fürdőszobában érdemes egy kevés gőzt képezned - például úgy, hogy kis forró vizet engedsz a fürdőkádba vagy a csapba -, hogy fellazuljanak a szennyeződések, illetve a padlót borító csempék esetében is érdemes porszívózással, majd felmosással kezdened, hogy minél kevesebb szennyeződéssel legyen dolgod.

Az ecetből ezután önts egy keveset egy kis tálkába - jobb, ha 20%-os, erős verziót használsz, hígítatlanul -, majd egy rongy csücskét belemártva, illetve például egy régi ecset segítségével kend át vele a fugákat. Bár ez időigényes feladatnak tűnik, ezután nem kell mást tenned, mint várni 15 percet, hogy hasson, majd átmosnod a felületet alaposan tiszta vízzel. A legjobb esetben újszerűen tiszták lesznek a fugák, ha azonban elsőre nem lett tökéletes az eredmény, meg is ismételheted a műveletet. Arra azonban nagyon figyelj, hogy ne használj ecetet színes fugákon, ugyanis kifakíthatja, kifehérítheti őket.

Plusz egy tipp: így készíts fugatisztító házi pasztát

Nemcsak az ecet funkcionálhat azonban hatékony fugatisztító házi szerként, de akár a közkedvelt szódabikarbónát, illetve a citromsavat is bevetheted, ha kevés víz segítségével pasztát készítesz belőlük, majd ezt kened a fugákra akár egy régi fogkefe segítségével, mellyel a tökéletes hatás érdekében kissé meg is dörzsölgetheted a felületet. Miután hagyod hatni körülbelül annyi ideig, mint az ecet esetében, itt is alapos, tiszta vízzel való lemosással zárd a műveletsort.

Ezt is szeretjük