Ne dobd ki a főzőlevet! 4 dolog, amire egyszerűen tökéletes
Sokak fejében meg sem fordul, milyen hasznos dolgot öntenek ki naponta a lefolyóba.

nagykep?cikkid=169760&kep=fozes-lead1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudatos és profi háziasszonyok minden végterméket megpróbálnak hasznosítani, ami a főzés során keletkezik. Nagyon sokan mégis automatikus mozdulattal öntik ki a forró levet, melyben zöldséget vagy egyéb ennivalót főznek.

Pedig a főzőlevet nemcsak a konyhában, hanem néha a háztartás egyéb területein is remekül újra lehet hasznosítani. Íme, néhány kreatív ötlet a maradék levek praktikus felhasználására.

Olcsó és bio tápoldat

A tojásból főzés közben értékes ásványi anyagok és sók oldódnak ki, ugyanakkor a víz klórtartalma csökken, vagy teljesen elpárolog. Ezért is optimális arra, hogy a szobanövényeket locsold vele. A tojás főzőleve tápoldatként funkcionál, mely kíméletes a növényhez és a földjéhez is, ugyanakkor feltölti energiával a virágodat. Extra tipp az, hogy ha a tojáshéjat beáztatod még egy napra, később azt is használhatod tápoldatos locsolóvízként.

A nyers krumpli leve a bőr sérült és gyulladt részeit regenerálja, csökkenti a fájdalmat. A héjában főzött krumpli vizében szerves keményítő és rengeteg ásványi anyag van. 

Gyógyír a puffadásra

Ha hámozott krumplit főzöl, és nem sózod meg a levét, belsőleg is alkalmazhatod házi gyógymódként. Ha emésztési zavaraid vannak, vagy székrekedés gyötör, a krumpli enyhén hashajtó hatású főzőlevét elkortyolgatva enyhülnek a puffadásos és emésztőrendszeri problémáid.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az üres palack is érték!

A Coca-Cola a hulladékok szelektív gyűjtésére indít szemléletformáló kampányt. Az itthoni palackjaik már 100%-ban újrahasznosíthatóak, ezért fogyasztóikra is számítanak, hogy minél kevesebb hulladék végezze a természetben, és minél több újrahasznosulhasson.  A jatek.coke.hu/ oldalon ehhez nyújtanak segítséget, a nyereményjátékban pedig a fenntartható ajándékokért lehet játszani.

Promóció

A tészta főzőleve nemcsak a konyhában tesz jó szolgálatot, további felhasználásra a főzéshez, de a háztartás egyéb területein is hasznát lehet venni. A tésztából főzés közben keményítő oldódik ki. Ha mártást, szószt vagy öntetet készítesz, inkább ebből készítsd. Nemcsak ízesebb lesz, hanem selymesebb is az állaga.

Régen szépségpraktikaként ajánlották szem alatti borogatásra, illetve a körmök erősítésére a krumpli főzőlevét. Érdemes kipróbálni.

Sokoldalú keményítő

A tésztából olyan tápanyagok is kicsapódnak, melyeknek még hasznát veszik a szobanövények, lehűtés után tehát ezzel is locsolhatod őket. A tészta főzővizéből kioldott keményítő emellett hatékonyabban oldja az edényekre rátapadt szennyeződést is, tehát vegyszeres mosogatás előtt érdemes ezzel is átmosni a fazekakat és tányérokat.

Amit egyenesen tilos a lefolyóba önteni

Nemcsak az újrahasznosítható főzőlevet nem érdemes kiönteni, de van, amiről nem is gondolnád, micsoda dugulást okozhat a lefolyóban, és még a környezetet is szennyezi. Inkább gyűjtsd őket máshova!

Az alaposan megtisztított zöldségek főzőleve tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Nagyon sok zöldféléből csak hő és főzés hatására oldódnak ki hatékonyan az értékes tápanyagok. Ilyen például a répa, mely főtt formában több béta-karotinhoz juttatja a szervezetet. Ha a zöldségek főzőlevébe egy kicsi zsiradékot teszel, akkor a későbbi fogyasztásnál jobban segíted a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását.

Érdemes egy erre a célra használatos, nagy felosztású jégkockatartóba önteni, majd lefagyasztani a maradékot. Ez később levesek, főzelékek, mártások finom és egészséges ízesítője vagy állagjavítója lehet.

Ezt is szeretjük