14 filléres házi praktika
Miért költenél drága tisztítószerekre, ha a lakásodban megbújó csodaszerekkel is helyettesítheted őket? Ismerd meg a lakásod rejtett tartalékait!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az áruházak a tisztítószerek hihetetlen választékával várják a vásárlókat. Mindegyiket egyedi célra tervezték, speciális összetevőket tartalmaznak, és sok millió forintot költöttek a reklámozásukra.

De vajon valóban speciális termékekre van szükség a takarításhoz, a bútorok hibáinak kijavításához vagy éppen az ablaktisztításhoz?

A kérdést magad is megválaszolhatod. Segítségül bemutatunk néhány egészen hétköznapi dolgot, amit szinte minden lakásban megtalálni, és amivel könnyedén helyettesítheted a drága szereket.

Karcok, repedések ellen: a körömlakk

A körömlakkot nem csak a körmeid esetében használhatod. Ez a hasznos anyag alkalmas arra is, hogy eltüntesd a karcolásokat a padlóról. Egyszerűen kend át egy kevés átlátszó lakkal a karcokat, majd, ha megszáradt a lakk, óvatosan csiszold át finom csiszolópapírral az érintett felületet. Az éles szélű tükröt vagy az üvegasztal szélét is biztonságossá teheted vele: vastag rétegben vidd fel az éles részekre, majd hagyd megszáradni. Addig ismételd a műveletet, amíg elég tompa nem lesz.

Bármilyen lakkozott tárgy esetében is hasznát veheted a körömlakknak. Ha a kedvenc vázád vagy más hasonló tárgyad kicsorbult, keverd ki különböző színű körömlakkokból a megfelelő árnyalatot, és fesd át a lepattogzott területet. A mosógép dobján keletkezett kisebb karcolásokat vagy aprócska repedéseket is érdemes lelakkoznod, hogy megóvd a ruháidat a kiszálasodástól, a dobot pedig a rozsdásodástól.

A vasaló, a fal és a cipők megmentője: a fogkrém

A fogkrémet a fogaid és a cipőid védelmében is használhatod. A bőrcipőkön keletkezett kopásfoltokat könnyen eltüntetheted vele: nyomj egy borsónyi mennyiséget az érintett területre, dörzsöld meg egy puha ronggyal, végül nedves ruhával töröld tisztára a cipőt. A kopásfoltnak nyoma sem lesz. A sportcipők gumirészét is kifehérítheted vele: egy régi fogkefére nyomj egy kevés fogkrémet, és jól súrold át a gumicsíkot.

A vasaló talpára rakódott szennyeződések ellen is kiváló fegyver a fogkrém: a nem gél állagú típusok enyhe súrolóhatással rendelkeznek, így képesek eltávolítani a szennyeződéseket, de nem karcolják össze a vasaló talpának felületét. A fogkrémmel egy puha rongy segítségével egyszerűen dörzsöld át a talpat, majd vízzel alaposan öblítsd le.

A gyerekek előszeretettel használják a falat rajzlap helyett. Ha zsírkréta segítségével élték ki művészi hajlamaikat, akkor ez esetben is a fogkrém lesz a megoldás. Nyomj nem géles állagú fogkrémet a falra, és súrolókefével dörzsöld le a zsírkrétát - a fogkrémben lévő finom szemcséknek köszönhetően ez könnyen megy majd. Végül nedves ruhával töröld át a falat.

Minden problémára megoldás: az ecet

Nemcsak a saláták miatt érdemes ecetet tartanod a konyhában: ezzel a filléres csodaszerrel kiválthatod az ablaktisztítót, lemoshatod vele a penészt a fürdőszobában, és még vízkőoldóként is kiváló. Vízzel hígítva vagy töményen használd a szennyeződés mértékének függvényében.

Az ecet a kellemetlen szagoktól is megszabadít. Akár a hús égett oda, akár a cigaretta rontotta el a levegőt, ha egy ecettel háromnegyedig töltött sekély tálacskát helyezel a helyiségbe, néhány óra múlva búcsút inthetsz a szagnak.

Az ecet az eldugult lefolyókat is megmenti. Fél liter ecetben oldj fel egy vagy két tasak szódabikarbónát, majd öntsd a lefolyóba. Így a dugulást is elháríthatod, és a lefolyó kellemetlen szagát is eltüntetheted.

A lakás burkolata szorul felújításra? A téglapadló esetében keverj el egy pohár ecetet 3,5 liter vízben, márts bele egy felmosórongyot, és egyszerűen töröld át a felületet, ami ezután ragyogni fog. A fafelületet úgy varázsolhatod újjá, ha fél liter meleg vizet, négy evőkanál háztartási ecetet és két evőkanál olívaolajat összekeversz, és egy tiszta ronggyal felviszed a keveréket a felületre. Hagyd megszáradni az oldatot, majd egy tiszta ruhával fényezd át a fát.

Cikkünk a Mindennapi tárgyak nem mindennapi szerepben című könyv alapján készült.

A reklámok arra sarkallnak, hogy minden egyes szükségletedre speciális terméket vásárolj. E kiadványból 2317 kivételes tényt olvashatsz hétköznapi dolgokkal kapcsolatban, amelyek az életedet könnyebbé, gazdaságosabbá, ésszerűbbé, egészségesebbé teszik, a tanácsok segítségével ugyanis újszerűen használhatod a háztartásban és garázsban tartogatott tárgyakat.
A könyv szerkesztői régi trükköket fűszereztek meg saját gyakorlati tapasztalataikkal és szakértők véleményével. A kötet felépítése segít a könnyed eligazodásban, a gyakorlati ismereteket pedig anekdoták és izgalmas kísérletek teszik még színesebbé.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük