Színezd ki az életed! - Festés saját kezűleg
A nyár a legalkalmasabb időszak arra, hogy lakásfelújításba fogj. Új bútorok vásárlása helyett azonban elég, ha szerzel néhány vödör festéket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A falak felújítása ugyanis nagy hatással van a helyiségek hangulatára, hiszen a padló után ez a második legnagyobb összefüggő felület a lakásban. Bár fizikailag igencsak megerőltető, mégis sokan hajlanak arra, hogy a festést saját kezűleg, szakember segítsége nélkül oldják meg. A dolog nem lehetetlen, és hát a munkadíjat is meg lehet így spórolni, arra azonban fel kell készülnöd, hogy kissé hosszadalmas és fárasztó lesz.

De mielőtt szaladnál is a legközelebbi szaküzletbe, hogy a régen áhított árnyalatú festékeket megszerezd, fontos, hogy ismerd a szükséges anyagokat, a munkafolyamat alaplépéseit és azt, hogy mégis hogyan fogj hozzá!

Festeni márpedig kell!

Festésre nem csak esztétikailag, hanem higiéniai és egészségügyi okokból is szükség van. A falak amellett, hogy az UV-sugarak hatására lassan megfakulnak, az évek során sok szennyeződést szívnak magukba. Ezt pedig csak tovább fokozhatja, ha a ház forgalmas út mentén épült, de dohányos lakásokban a nikotin is okozhat károkat, maradandó foltokat a falon. Ha a családban gyermek is van, akkor fokozottabban veszélyben vannak a falak, de te magad is bepiszkolhatod a kapcsolók, csatlakozók környékén.

Vizes vagy oldószeres?

Gyártótól függetlenül a festékeket alapvetően hígítóanyaguk alapján kategorizálják. A jelenleg forgalomban lévő festékek legnagyobb része vizes bázisú, de kedvelik az oldószeres festékeket is.

A vizes bázisú festékek között találod a meszet, a latex és diszperziós festékeket. Szaguk kevésbé kellemetlen és dolgozni is könnyebb velük, bizonyos tulajdonságaikat tekintve azonban az egyes típusok igen eltérőek. A mész alatt például jól szellőzik a fal, hiszen természetes anyag, ellenállóságát tekintve viszont alulmarad a másik kettővel szemben. Nagy hátránya, hogy meszelt falat könnyedén meszelhetsz újra, azonban ha más festékkel szeretnél festeni, a mész eltávolítása igen nagy költségekkel és munkával jár. Bár a diszperziós festékek légáteresztő képessége valamivel rosszabb, jobban megfelelnek a fizikai igénybevételnek. A latex festék viszont ötvözi a két típus előnyös tulajdonságait: szellőzését tekintve kedvező jellemzőkkel bír, miközben a környezeti hatásokkal szemben ellenálló, ráadásul lemosható bevonatot képez a falon.

Azt, hogy milyen segédanyagokat és festéket használj a lakás átfestésére, a szóban forgó fal anyaga és a korábban használt festékek típusa és rétegei határozzák meg leginkább. Jó, ha ezzel tisztában vagy, mielőtt nekifogsz a mázolásnak. Érdemes a szaküzletekben érdeklődni ezzel kapcsolatban, ahol szakemberek segítenek a megfelelő anyagok és eszközök kiválasztásában. Ha pedig valóban tökéletes eredményt akarsz elérni, akkor a felhasznált festékek mellett az is fontos, hogy hogyan végzed a munkát!

Festés? Csináld magad!

Az eszközök tekintetében faltól, előző festéktől és annak vastagságától függően a munka során a következőkre lehet szükséged:

 • glett vagy javítóhabarcs - az esetleges egyenetlenségek kitöltéséhez
 • spakli - a glett felhordására, vagy a nehezebben eltávolítható festék- vagy tapétamaradványok eltávolításához
 • fólia – a padló letakarására, előre megkönnyítve ezzel a takarítást
 • ecset
 • festőhenger
 • létra
 • alapozó
 • festéktartó edény vagy vödör
 • csiszolópapír
 • fedőfesték

Készítsd elő a falat!

Ha festett falat szeretnél újrafesteni, akkor először meg kell állapítanod, hogy hány réteg festék van a falon, és az mennyire stabil. Minden esetben érdemes először vízzel átmosni a felületet, mivel így a szennyeződéseket is eltávolíthatod, és azt is kiderítheted, hogy alkalmas-e a felület az azonnali újrafestésre. Ha néhol hólyagokat veszel észre, akkor a festékrétegeket alaposan le kell kaparni, mert ez a későbbiekben az új festéket lassan teljesen le fogja dobni! Meszelt fal esetén, ha nem meszelni akarod ismét, akkor minden esetben le kell kaparni a falat, vagy megfelelő alapozóval megkötni a mész szemcséit, hogy az új réteg később ne peregjen le.

A tapétát szintén vízzel tudod könnyebben eltávolítani a falról: használj jó forró vizet, kefével vidd fel, majd ismételd meg az áztatást! A makacsabb maradványokat spaklival tudod lekaparni. A festés előtt érdemes az esetleges egyenetlenségeket glettel kijavítani, majd csiszolópapírral simára csiszolni. Ezután jöhet az alapozás, majd a festés. Érdemes két rétegben felkenned a fedőfestéket, kis szünetet tartva a két lépés között, hogy az első réteg valamennyire megszáradhasson. Ha teljesen sértetlen, festés nélküli betonfallal van dolgod, akkor csak az esetleges hibákat javítsd ki rajta, alapozd, és ezt kövesse egy vagy két rétegben a festés! Gipszfal esetében az ehhez az anyaghoz ajánlott habarcsot érdemes használni az egyenetlenségek javításához. A festést itt is alapozásnak kell megelőznie, majd a festék minőségétől függően egy vagy két rétegben mázolni. Fűrészporos tapétát nem szükséges alapozni.

Milyen festéket válasszak?

Jelenleg számos festékfajta van forgalomban, van tehát miből válogatni. Ahhoz azonban, hogy valóban a számodra szükséges festéket szerezd be, mindenképpen olvasd el és tartsd be a dobozon található használati utasítást, továbbá kérj tanácsot a forgalmazóktól is!

Falra és mennyezetre ugyanis más festékek ajánlottak, mint például vizes helyiségekbe, ahol kevésbé van lehetőség a szellőzésre. Ez utóbbiakat ugyanis kifejezetten a penészfoltok elfedésére és a penészgombák elpusztítására ajánlják. Külön gyártanak alapozó festékeket is, hogy ne a drágább, jó minőségű fedőfestékkel kelljen az alapozást elvégezni.

A latexfestékek lemosható felületet biztosítanak, míg az egyrétegűekkel különleges árnyalatok hozhatóak létre.

OLVASD EL EZT IS!

fugazas
 • felújítás
 • fürdőszoba

Kopott kád, szürke fuga?

Ezt is szeretjük